15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalWashingtonul conteaza pe cooperarea Pakistanului

Washingtonul conteaza pe cooperarea Pakistanului

Oficialii americani au declarat ca sint increzatori in cooperarea cu Pakistanul in vederea prinderii lui Osama bin Laden, in cazul in care acesta incearca sa paraseasca Afganistanul sau in cazul in care a parasit deja aceasta tara.

Generalul Tommy Franks, comandant al fortelor americane, a declarat ca exista informatii contradictorii in ceea ce priveste acest subiect, unele afirmind ca bin Laden este in Pakistan, altele, ca ar fi in continuare la Tora Bora, la frontiera cu Pakistanul, unde oamenii Al-Qaida rezista in continuare atacurilor afgane si aliate. „Pakistanezii au efectuat deja arestari, iar noi primim informatii de la acesti detinuti“, a declarat generalul Franks pentru postul ABC, adaugind ca Statele Unite au si ele prizonierii lor.

Secretarul de Stat, Colin Powell, a afirmat, pentru postul Fox News, ca este increzator ca pakistanezii vor fi cooperanti in prinderea lui bin Laden. „Acestia au soldati competenti (…), ultimul lucru pe care l-ar face ar fi sa-i ofere adapost lui Osama bin Laden, a declarat ministrul american al afacerilor externe. Fortele americanecare sint pe teren ar putea „coopera cu pakistanezii in vederea arestarii lui bin Laden“, a afirmat acesta, adaugind: „Avem forte care folosesc baze militare in Pakistan“. Colin Powell a recunoscut ca anumite elemente ale serviciilor de informatii pakistaneze ar putea avea totusi o slabiciune pentru Osama bin Laden: „Stiu ca nu este si cazul presedintelui Pervez Musharraf si liderilor Pakistanului. Acestia au fost aliati puternici in campania impotriva lui bin Laden“. „Pakistanul are un interes major in ceea ce priveste reusita acestei campanii, in conditiile in care Al-Qaida reprezinta o amenintare pentru aceasta tara“, a declarat consilierul prezidential pentru securitate nationala, Condoleeza Rice, adaugind ca se poate conta pe generalul Musharraf.

Pakistanul a fost ultima tara din lume care a recunoscut regimul taliban care i-a oferit adapost lui bin Laden si retelei Al-Qaida. Sustinerea acestui regim a venit din partea serviciilor de informatii militare (ISI), a scolilor coranice din estul Pakistanului si din partea triburilor pastune care sint la frontiera afgana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS