12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalExpertii germani vor coordona un proiect de securizare a frontierelor Romaniei

Expertii germani vor coordona un proiect de securizare a frontierelor Romaniei

Experti ai Politiei de Frontiera Federale din Germania vor coordona, in Romania, derularea unui proiect Phare privind securizarea frontierelor, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, Stephan Dahl Gren, responsabil pe probleme de frontiera in cadrul Comisiei Europene.

Proiectul Uniunii Europene pentru optimizarea unui regim integrat la frontiere se va derula anul viitor si are ca obiectiv sprijinirea Politiei de Frontiera romane pentru alinierea activitatii acesteia la standardele Schengen, in principal la frontiera de nord-est a Romaniei – viitoarea frontiera externa a UE. Proiectul va avea cinci etape principale: crearea bazei legale pentru cooperarea interna si externa la frontiera, intarirea securitatii frontierelor, facilitarea circulatiei persoanelor si bunurilor, promovarea cooperarii transfrontaliere, precum si pregatirea si derularea regulilor de baza Schengen in aeroporturile internationale din Romania.

In ceea ce priveste cooperarea transfrontaliera, in cadrul acestui program se va realiza un Centru de Contact la frontiera, la Galati, cu aportul unor reprezentanti ai autoritatilor romane, ucrainene si moldovene. Infiintarea acestui centru vizeaza intensificarea cooperarii autoritatilor din cele trei state privind trecerea frontierei. Acesta nu este primul proiect Phare de acest gen derulat in Romania, costurile totale ale programelor de pina acum totalizind 2,1 milioane de euro. Cu ocazia inaugurarii noului proiect, Ministerul Federal de Interne al Germaniei a donat politiei de frontiera romane sase microbuze Volkswagen, aparatura de verificare a documentelor de calatorie, dotari pentru calculatoare si aparate de masurat dioxidul de carbon, toate in valoare de aproximativ opt sute de mii de marci germane. In total, valoarea asistentei si echipamentului oferite de Ministerul de Interne german politiei romane, in ultimii sase ani, se ridica la 5,5 milioane de marci. „Granitele sigure sint baza unei securitati interne sigure si ipoteza pentru reforme structurale de succes si pentru cresterea economica“, a declarat ambasadorul german la Bucuresti, dr. Armin Hiller, care i-a inminat ministrului roman de interne, Ioan Rus, cheile masinilor donate Politiei de Frontiera.

Ambasadorul german a mai spus ca, pe viitor, Germania si Romania vor colabora pentru combaterea criminalitatii transfrontaliere. La rindul sau, Michael Frehse, reprezentantul Ministerului Federal de Interne german, a afirmat ca autoritatile tarii sale nu au luat in calcul masuri de securitate speciale la frontiere, o data cu ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani. „Nu ne e frica de criminalii romani si nu cred ca de acum incolo vom putea privi la o plecare masiva a infractorilor romani in Uniunea Europeana“, a adaugat Frehse. Ministrul roman de interne a multumit Germaniei si, in special, ministrului de interne federal Otto Schilly care a ajutat decisiv in problema ridicarii obligativitatii vizelor pentru a obtine o decizie unanima a Consiliului European la Bruxelles, la inceputul acestei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS