22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoveste despre un concert...

Poveste despre un concert…

Cargo, Proconsul, AB4, Camioane in multime, Coma, Nitro, Sport Singeros III… Trupe de renume ale muzicii romanesti vor sustine astazi, in sala de spectacol a Casei Studentilor, un concert umanitar. Muzica buna si colinde, un amestec sarbatoresc pentru cei care se gindesc cu bucurie la ziua Nasterii Domnului. „Mos Craciun vine trimis de tine“ este actiunea initiata de Gazeta de Sud si de Radio Sud, pentru ca magia Craciunului sa ajunga si in casele celor oropsiti. Fondurile strinse din vinzarea biletelor vor fi destinate orfanilor, batrinilor singuri, celor pentru care Craciunul nu este decit o alta zi saraca. Dar cine sint cei care au acceptat sa fie alaturi de noi in aceasta actiune de ajutorare a celor nevoiasi?

Cargo

In toamna anului 1985 lua fiinta la Timisoara trupa Cargo, din initiativa celui ce reprezinta pilonul si sufletul formatiei, Adrian Barar. In aceasta perioada a fost compusa piesa instrumentala Portile de Fier, precum si cintecele Fotografia, Dincolo de oglinda, Ninge si Inchis – Caz de boala, cintece care n-au fost inregistrate niciodata. Ajutati de Victor Socaciu, Cargo a inregistrat piesa Brigadierii in studio, la Radio Romania. Tot atunci au inregistrat si Buletin de stiri. In 1988 au cintat la Costinesti, insa la Teatrul de Vara s-a petrecut o scena in urma careia autoritatile le-au interzis sa mai concerteze pina la sfirsitul sezonului. In vara anului 1989 au urmat concerte in Costinesti. Acolo, Dinel Tollea a compus piesa Doi prieteni, Adrian Barar a scris Ana si impreuna cu Raul Dudnic – care avea sa li se alature – au compus 1989, un cintec ce avea sa prevesteasca evenimentele din decembrie.

In 1990 au concertat alaturi de doua puternice trupe sirbesti, Riblja Corba si Bajaga i Instructori. In 1991 au concertat la Festivalul Rock de la Bucuresti, festival de la care au fost nelipsiti pina in 1995.

In 1992 au lansat primul album, Povestiri din gara.

In luna mai a anului 1995 a aparut al doilea album Cargo, editat si pe CD, denumit Destin. Tot cam pe atunci au inregistrat doua piese unplugged, Batacanda si Clasa muncitoare. Fiindca se apropiau Sarbatorile de iarna, Cargo au compus doua colinde, Lui si Capra, care au facut parte din compilatia Darul Magilor.

Anul urmator va aduce pentru Cargo ceva ce putine formatii rock se pot lauda ca au, si anume un album de colinde realizat impreuna cu Corala Teofora din Timisoara.

In 1997, impreuna cu trupa de hip-hop R.A.C.L.A. vor compune piesa Anarhia, un mixaj de rock si hip-hop foarte bine realizat. In 1998, de Sinziene, vor lansa albumul Ziua vrajitoarelor si o brosura intitulata Jurnal de bord, cu textele tuturor cintecelor si biografia oficiala a trupei. Noua casa de discuri cu care au incheiat contract va reedita toate albumele Cargo atit pe caseta, cit si pe CD. In 10 decembrie 2000, cu prilejul DeFest – 33 de zile de serbari timisorene, Cargo isi lanseaza noul maxi-single intitulat Baga-ti mintile in cap si Colinde 2000. In 15 decembrie 2000 are loc lansarea oficiala si la Bucuresti.

Componenta:

Adrian Barar – chitara

Ovidiu Ioncu „Kempes“ – voce

Octavian Pilan – tobe

Cristian Pup – claviaturi

Alin Achim – chitara bas

Adrian Igrisan – chitara, voce

AB4

Infiintata in 23 februarie 2000. Numele trupei provine de la o grupa rara de singe – AB4 – care se intilneste numai la oameni „speciali“. Membrii trupei s-au reunit prima oara sub numele de AB4 in primavara anului 2000. Tot atunci au inceput sa compuna cele 11 piese prezente pe albumul intitulat sugestiv Toxic.

Stilul lor este inspirat din grunge, cross-over, rock alternativ. Cei patru baieti debuteaza pe plaja manelelor din Romania cu un sunet foarte sobru. Piesele albumului lansat pe 10 noiembrie 2000 iti vor aduce in minte anii 90 din Seattle, dar nu iti vor periclita noua armonie de sunete ce ti-a fost impregnata de curind de catre Take a look around sau Adam’s song, ei propunindu-si doar sa te de-toxifice!

AB4 este o trupa rock care, pe linga albumul iesit anul trecut si multe concerte, s-a implicat si in proiecte diverse: coloane sonore pentru filme de scurt metraj, fusion cu trupe de hip-hop (Verdikt). Nume mari precum Soundgarden, Nirvana, Alice In Chains, Sonic Youth sau noi venitele Blink 182, Limp Bizkit au contribuit involuntar la formarea si cladirea trupei autohtone AB4.

Riffuri silentios chinuite, voci aproape ruginite si nois-uri ametitoare se impletesc armonios pentru a da un sunet final numit foarte simplu Toxic. Pentru acest album, trupa si-a marit componenta prin venirea chitaristei de la Holda, Cristina Dan, precum si a lui Dan Handrabur (Dreamdoktor) (electronice, keyboards, computer, masternig si mixaj).

Componenta:

Beavis (tobe) – ii place alpinismul; a lucrat chiar la o firma care monta reclame pe tot felul de cladiri, astfel imbinind utilul cu placutul si cistigind experienta in ale cataratului. Porecla probabil ca i se trage din copilarie, pentru ca a fost de mic mai rebel (blugi rupti, lanturi, banci aruncate pe geam – asta in liceu).

Doru (vocal) – ii place motociclismul – mai nou, l-a „convertit“ si pe Beavis. Un alt hobby ar fi snowboarding-ul. I-ar face placere sa faca design pentru interior.

Bogdan (bas) – are inclinatii catre belle-arte, insa cum nu a urmat o facultate in domeniul cu pricina, s-a „reprofilat“ si a inceput sa deseneze modele pentru tatuaje. Intre timp si-a procurat sculele necesare si a inceput sa-si „mizgaleasca“ prietenii doritori de picturi pe piele.

Puia (chitara) – este avocat, dar ocupatia de baza este muzica, asa ca tribunalele le viziteaza mai rar, insa cu mare placere. Este singura care are permis de conducere (deocamdata) si la drumurile lungi cu trupa are de suferit. Baietii se aduna in masina ei sa asculte ultimele inregistrari din studio, fiind considerata ca etalon: „Daca se aude bine la Puia inseamna ca e bine“.

Proconsul

Trupa s-a infiintat in primavara anului 1999. Primul album Proconsul, Tatuaj, a fost lansat pe 16 noiembrie 2000. Concertul a adunat sute de fani fascinati de prestanta live a trupei. Cintarea a reunit cele noua piese de pe disc, dintre care single-ul , Cerul, piesa ce a cistigat Premiul III la Mamaia – sectiunea Creatie si trofeul Cerbul de Aur – 2001.

Proconsul a debutat in 1999, cu piesa De la rusi, devenita rapid un hit solid. Trupa s-a remarcat atunci prin textul satiric si timbrul puternic al solistului Bodo. Intre timp si-au facut aparitia in eter si in concerte piese ca Barosanu, Var’vara, Fata cu tatuaj, Cerul, concretizind stilul inconfundabil Proconsul: pop-rock cu influente blues/grunge/alternative.

2000 este anul in care trupa primeste ceea ce merita: un nou producator, un nou look, un premiu la Mamaia, doua videoclipuri (Fata cu tatuaj si Cerul), o aparitie pe compilatia Varatik, un album de debut (ce urmeaza maxi-single-ului De la rusi, aparut in 1999).

Al doilea album din cariera trupei, Mi-ai luat inima, apare sub label-ul Roton si include 11 piese pop-rock dintre care: primul single extras Zbor, Mi-ai luat inima si, la cererea fanilor, Cerul.

Componenta:

Bodo – unul dintre cei mai buni vocali din Romania; printre antecedentele sale artistice se numara colaborarea ca solist cu trupele Asterisc, Sens, Take Five si ca textier cu trupele Parlament si Vita-de-vie; pasionat de pescuit sportiv; Peste;

Dragos – a absolvit Facultatea de Drept si poate de aceea este reprezentantul oficial al formatiei; a colaborat cu Dragos Alexandru („Behind The Mirror“) si Ioan Gyuri Pascu („Mixed Grill“); pasionat de masini/sofat/viteza; Taur;

Robert – s-a apucat de muzica serios in 1993; este omul compozitiilor si orchestratiilor; in timpul liber studiaza istoria religiilor; a colaborat cu Terminal White si Luminita Anghel;

Visky – a absolvit Academia de Muzica si a debutat in 1985; a colaborat cu trupele Hellion, Monoid, Trans Expres, Kappa si la realizarea operei-rock „Matyas A Verpadon“; nominalizat si premiat drept cel mai bun instrumentist la chitara bas in festivaluri muzicale (1986-1988); pasionat de muzica culta de calitate; Balanta;

Vali – a absolvit Conservatorul; debutul sau s-a intimplat in 1980; a colaborat cu trupa Eko si a sustinut turnee in Rusia; in timpul liber este arhitect; pasiuni: femei si muzica.

Nitro

Trupa s-a infiintat in luna noiembrie 1999, la initiativa basistului Kokx, ex-component al trupei „Omul cu Sobolani“. Stilul muzical abordat este rock alternativ cu influente cross-over si rap-core. Nu si-au propus sa-i copieze pe cei de la No Doubt si orice asemanare cu vreo alta trupa din muzica internationala este pur intimplatoare. In ultima vreme au avut loc multe schimbari in trupa, au progresat mult si se pare ca le merge din ce in ce mai bine. Raluca, singura fata a trupei, spune ca ii este frica sa-si faca planuri de viitor si de aceea isi concentreaza energia spre prezent, spre munca pe care o au la studio si in sala de repetitii. Ea a colaborat cu trupa Directia 5 la piesa „Tot ce vrei“ si ca backing vocal la piesa „Povestea mea“. A cintat alaturi de Directia 5 in concertul pe care acestia l-au avut cu ocazia lansarii. In 2001, Nitro a lansat albumul Daca nu noi, atunci cind!“ (2001)

Componenta:

Raluca Bolojel – voce

Kokx – bas

Mihnea Dobrota- tobe

Marius Tiganus – chitara

Camioane in multime

Carmen Dima, fata cu parul rosu si solista vocala a formatiei Camioane in multime, este o persoana foarte dinamica, o fire agitata, o tipa plina de energie si veselie. Carmen stie ca e nascuta pentru muzica. Atunci cind a implinit sase ani, parintii, „disperati“ de atita cintat, se hotarasc sa o duca la Corul de Copii al Radiodifuziunii Romane, unde a ramas pina la inceputul clasei a XII-a.

Experienta dobindita la cor, prin turneele facute in strainatate (Japonia, Franta, Italia, Germania, SUA, Austria etc) au ajutat-o enorm in cariera viitoare. In 1993, l-a cunoscut pe Artan, solistul formatiei Timpuri Noi, care

i-a propus sa cinte cu trupa sa.

Asa ca, din 1993 pina in 1996, Carmen a cintat cu Timpuri Noi, ca backing vocals. In 1996, a participat la Festivalul Cerbul de Aur in recitalul sustinut de aceasta trupa, care s-a bucurat de un real succes. Dupa episodul Timpuri Noi, s-a scris o noua pagina importanta din cariera artistei: colaborarea cu Loredana si Directia 5. Turneele si concertele sustinute alaturi de Loredana si Directia 5 au fost extraordinare si ocupa un loc foarte important in sufletul sau.

Povestea formatiei Camioane in multime este foarte simpla. Inca din 1999, Carmen voia cu tot dinadinsul sa-si faca o formatie. Avind o relatie de prietenie foarte strinsa cu claparul de la Directia 5, Gheorghe Emanuel, alias Fisa, Carmen a tinut neaparat sa-si faca o trupa cu acesta. Dupa citeva luni de insistente si rugaminti, visul s-a transformat in realitate. Numele a fost ideea unui prieten si a aparut in timpul unei discutii furtunoase privind formatia. Astazi, cei patru considera ca acesta reprezinta exact personalitatea echipei lor si este suficient de nonconformist ca sa atraga imediat atentia.

Componenta:

Carmen Dima – voce

Emanuel Gheorghe – Fisa – chitara

Vali Chiriac – clape

Mihai Atanasiu – Mimi – tobe

Sport Singeros III

Sport Singeros III s-a infiintat in noiembrie 2000 in Bucuresti la ideea lui Adrian Stefan. Sport Singeros III? Un nume foarte urit, care atrage atentia asupra formatiei si a muzicii practicate. Stilul? O combinatie intre ska, reggae, punk, funk si multe altele pe care muzicologii genialoizi le considera suburbane!

Componentii formatiei sint sase tineri simpatici, ambitiosi, deloc „singerosi“, cum probabil lasa impresia. Desi nu este un an de cind a luat fiinta, trupa a iesit pe piata cu un album care contine 11 piese. Albumul lor intitulat „Pentru serva si teren“ este cel mai nou sport in ritm de ska-punk. Printre hiturile de pe album se numara „Calatis 2001“ si „Cafea cu parfum de femeie“. Inregistrarile au avut loc in studioul Vitei-de-vie.

Componenta:

George – 23 de ani – absolvent de Conservator – pasionat de fete, instrumente de percutie. Adrian – 19 ani, Marian – 22 de ani, Octavian – 27 de ani, Gabriel – 23 de ani, Filip – 20 de ani.

Coma

Trupa Coma a lansat pe 19 octombrie mult asteptatul album de debut. Titlul albumului este „Somn“, iar primul single extras din album este piesa „Nu vreau, fetito, casa!“. Lansarea oficiala si concertul promotional au avut loc pe 19 octombrie in Bucuresti.

In martie 2000 a avut loc prima aparitie live la Student Fest, Timisoara. Doua luni mai tirziu participau la un eveniment major – Propaganda, unde au incalzit la maximum atmosfera.

In vara lui 2000 au mai participat la Festivalul Saltimbancilor din Timisoara. Din septembrie, piesele lor incep sa fie difuzate in sistem heavy-rotation de principalele posturi de radio. Cel mai numeros public la o aparitie live s-a inregistrat in decembrie 2000, cind peste 3.000 de spectatori i-au aclamat la Festivalul Procktection din Cluj-Napoca.

Inceputul anului 2001 le-a adus si al doilea single si videoclip Bruce Lee Vs. Van Damme. In primavara le-a aparut albumul de debut „Somn“.

Componenta:

Dan Costea – voce, Catalin Chelemen – voce, Calin Marcu – chitara, Sorin Petrescu – bas, Razvan Albu – tobe, Razvan Radulescu „DJ Hefe“ – platane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS