16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDisponibilizari masive in industria de aparare

Disponibilizari masive in industria de aparare

Numarul angajatilor din societatile din industria de aparare va fi redus cu aproape 60%, pentru respectarea criteriilor de eficienta ale economiei de piata, potrivit unei ordonante de urgenta aprobata de guvern. Din cele aproximativ 45.000 de persoane angajate in industria de aparare va fi pastrat un nucleu de circa 18.500 de persoane, care vor satisface, potrivit executivului, conditiile strategice de aparare ale Romaniei. Pentru inceput vor fi disponibilizati, la 1 februarie 2002, aproximativ 10.000 de angajati, selectati de catre conducerile societatilor si de liderii sindicali. Aceste persoane vor primi, pentru o perioada de 14 luni, pe linga ajutorul de somaj, un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre salariul mediu net pe economie pe luna anterioara disponibilizarii si nivelul ajutorului de somaj. Aceste sume, asigurate de la bugetul asigurarilor sociale de stat, vor fi acordate pina la expirarea perioadei stabilite si acelor persoane care in acest timp si-au gasit alt loc de munca sau au infiintat societati familiale, intreprinderi mici si mijlocii.

7.500 de salariati vor urma cursuri de recalificare si reconversie profesionala pentru incadrarea in parcurile industriale si vor primi, pe parcursul anului viitor, de la bugetul asigurarilor sociale, un venit lunar reprezentind 75% din ultimul salariu de baza.

Alte aproximativ 8.700 de persoane din industria de aparare vor lucra pentru realizarea de comenzi civile, in cadrul procesului de reconversie a industriei de aparare. Vor fi asigurate de la bugetul de stat salariile persoanelor care, in perioada in care nu exista comenzi, vor fi implicate in procesul de restructurare. Acesti angajati, in numar de aproximativ 9.700, vor lucra, pentru perioade limitate de timp, la realizarea proceselor de separari de fabricatii, racordari la utilitati si imprejmuiri.

Disponibilizatii pot lucra ca jandarmi

Masurile de acompaniament social mai includ, potrivit unor acte normative aprobate joi de executiv, angajarea, cu prioritate, in efectivele de jandarmi care vor asigura paza conductelor petroliere, a salariatilor disponibilizati din industria de aparare. In plus, ministerele, consiliile judetene si locale care vor realiza, anul viitor, lucrari de investitii in regie proprie, vor angaja in mod prioritar persoanele disponibilizate din sectorul de aparare.

Toate persoanele disponibilizate in urma restructurarii industriei de aparare vor beneficia de serviciile de preconcediere colectiva si vor fi incluse in programele pentru combaterea somajului realizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Premierul Adrian Nastase a spus ca guvernul a luat aceste decizii in urma analizelor efecuate si a dialogului cu sindicatele din acest sector: „ Sindicatele au inteles ca nu poate continua o situatie paguboasa“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS