12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDin concedii medicale, trai pe vatrai in Vale

Din concedii medicale, trai pe vatrai in Vale

Premierul Adrian Nastase a atras atentia, in cursul unei reuniuni de la Snagov pe tema situatiei sistemului sanitar, asupra faptului ca 18.500 de angajati ai societatilor din Petrosani au beneficiat, anul acesta, de peste 300.000 de zile de concediu medical platite cu un total de 74 de miliarde de lei. „Daca populatia este atit de bolnava, atunci ar trebui instituita carantina in aceasta zona“, a spus premierul.

Potrivit datelor furnizate premierului, cei 18.500 de angajati ai Companiei Nationale a Huilei si ai altor societati din Petrosani au beneficiat, in primele zece luni ale anului in curs, de 309.969 de zile de concediu medical platit. Potrivit aceleiasi surse, in zona sint 542 de medici, iar 86 dintre ei au acordat intre o mie si 9.000 de zile de concediu medical fiecare.

Conform analizei efectuate la CNH, cele mai multe zile de concediu medical au fost acordate la SC UPSRUUEM Petrosani (7.708 zile), SC UMIROM Petrosani, (7.106 zile), SC SERVMIN (4.829 zile ) si SC CONSMIN (3.781 zile). Prin compararea datelor s-a constatat ca productia a scazut proportional cu cresterea numarului de foi de boala. In topul medicilor care au acordat cele mai multe zile de concediu medical este doctorul Nicolae Ciugulea, din orasul Vulcan (9.500 de zile).

Control de la minister

Ministrul sanatatii si familiei, Daniela Bartos, a dispus ieri efectuarea unui control la Compania Nationala a Huilei privind acordarea concediilor medicale, avind in vedere numarul foarte mare de zile de concediu medical platit obtinute de angajatii societatilor din Petrosani.

Daniela Bartos a declarat ieri ca acordarea concediilor medicale in mod nejustificat constituie o incalcare a legilor, actiune care nu va fi tolerata de institutia pe care o conduce: „Medicii care vor fi gasiti vinovati pentru acordarea concediilor medicale ilegale vor fi sanctionati, pedepsele mergind pina la pierderea dreptului de libera practica“.

Ministrul industriilor a afirmat, la rindul sau, in urma cu citeva zile, ca angajatii Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani care s-au dovedit profesionisti in a se folosi de zilele de concediu medical pe motiv de boala vor fi disponibilizati. Compania are aproximativ 17.000 de angajati, ceea ce inseamna ca fiecare angajat a beneficiat, in medie, de 17 zile de concediu medical. „Daca vom constata ca e vorba de o boala profesionala, atunci va trebui sa luam masuri in aceasta directie, dar daca sint angajati profesionisti in a se folosi de boala, atunci ei trebuie disponibilizati ca sa se ocupe de boala respectiva“, a adaugat ministrul Dan Ioan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS