11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSindicalistii au gripat SC Rulmenti Slatina SA

Sindicalistii au gripat SC Rulmenti Slatina SA

Hotarirea Curtii de Apel Craiova privind deschiderea procedurii de faliment in cazul societatii Rulmenti Slatina risca sa-i arunce in somaj, in pragul Sarbatorilor de iarna, pe cei peste 700 de angajati ai societatii, au declarat reprezentanti ai Autoritatii pentru Privatizare (APAPS). APAPS considera ca soarta angajatilor de la SC Rulmenti Slatina „este nedrept jucata la ruleta intereselor unor creditori privati si a unor decizii arbitrare ale anumitor magistrati“. „Autoritatea pentru Privatizare isi exprima stupefactia fata de decizia Curtii de Apel Craiova, cu atit mai mult cu cit a fost primita deja o scrisoare de intentie din partea unui investitor care face diligente in vederea efectuarii unui audit propriu la societatea din Slatina“, se mentioneaza intr-un comunicat al APAPS.
Reamintim ca, la data de 7 decembrie, Curtea de Apel Craiova a admis recursul declarat de Banca Romana pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale privind deschiderea procedurii de faliment in baza Legii 64/1995 pentru societatea Rulmenti Slatina, aflata in proprietatea Autoritatii.

Fabrica de rulmenti de la Slatina a fost infiintata in anii industrializarii fortate, supranumita atunci „dezvoltarea multilaterala a patriei“. In baza politicii de atunci, uzina de rulmenti a fost dotata numai cu tehnica ruseasca, neperformanta. Din acest motiv, produsele erau de slaba calitate, dar se vindeau in cadrul fostei CAER. Dupa prabusirea regimului comunist si implicit a sistemului de economie „planificata“ creat de acesta, rulmentii slatineni s-au mai „invirtit“ putin, din inertie… Dupa o lupta istovitoare pe noua piata, de tip democrat, fabrica slatineana, devenita SC RULMENTI SA, a ajuns pe marginea prapastiei.

La sfirsitul anului trecut, SC Rulmenti SA avea capitalul social de 111,803 miliarde de lei. Structura actionariatului era urmatoarea: APAPS – 69,9801%; SIF Oltenia – 25,4281%; PPM (persoane fizice) – 4,5981%. Societatea avea datorii de 127,7 miliarde de lei, din care 118 miliarde erau datorii restante. Din acestea, 30,4 miliarde de lei reprezentau debite catre BRD si BCR. In perioada 1996 si 1997, pentru a plati salariile, societatea contractase doua credite de la cele doua banci: 4,89 miliarde de lei de la BCR si alte 5,9 miliarde de la BRD. La data bilantului contabil pe anul 2000, societatea nu rambursase nici un ban din creditele contractate cu trei – patru ani inainte. Datoriile au crescut la 13,2 miliarde catre BCR si la 17,2 miliarde catre BRD (in ambele situatii fiind vorba despre creditele initiale la care s-au adaugat dobinzi si penalitati de intirziere). De asemenea, SC Rulmenti SA Slatina mai avea de platit 19,1 miliarde catre diversi furnizori, 8,5 miliarde catre clientii creditori si 69,6 miliarde de lei pentru alte datorii. Pierderile societatii erau de 52,5 miliarde, iar valoarea creantelor, de numai 12,9 miliarde.

BRD isi cere drepturile

Incepind cu 12 iulie 2000, BRD a introdus in instanta actiunea pentru declansarea procedurii de faliment impotriva debitoarei SC Rulmenti SA Slatina. BRD a cistigat procesul de fond la Judecatoria Slatina si apelul la Tribunalul Olt. In urma recursului formulat la Curtea de Apel Craiova, societatea a primit un termen de gratie. Ca urmare a interventiei conducerii APAPS SRS Oltenia si a lui Ovidiu Musetescu, seful APAPS, instanta a admis ca procedura de faliment sa fie aminata pina la finalizarea procesului de privatizare, dind pentru aceasta ca termen limita luna decembrie 2001. Noua conducere impreuna cu APAPS SRS Oltenia au incercat o revigorare a activitatii societatii. A fost declansata procedura de ofertare a pachetului de actiuni detinute de APAPS, prin negociere directa. Situatia economica in acest an s-a imbunatatit, dar nu s-a reusit rambursarea celor doua credite catre BCR si BRD. Pentru anul viitor se gasisera cu mare greutate comenzi care acopereau capacitatea de productie in proportie de 71%. Sortii insa au fost potrivnici.

Sindicalistii au pus-o de kamikaze

Cind aparuse o urma de speranta, inevitabilul s-a produs. Cele doua sindicate, care cuprindeau aproximativ 800 de angajati, au declansat pe 9 noiembrie o greva „spontana“, determinata de nefinalizarea negocierilor Contractului Colectiv de Munca pe 2002.

Solicitarile salariale ale sindicalistilor erau clar peste puterile financiare ale societatii pentru care creditorii cerusera declansarea falimentului. Acest fapt i-a speriat pe putinii investitori care isi indreptasera atentia catre Rulmenti SA Slatina. Sindicalistii au cerut cu insistenta demisia directorului general, Iulian Vidu. El a spus ca nu poate satisface solicitarile salariale ale grevistilor si, decit sa cedeze presiunilor acestora, mai bine demisioneaza. Reunita in sedinta pe 29 noiembrie, AGA abroba cererea de demisie a directorului si il numeste in locul acestuia pe Stefan Matei. Dar lucrurile nu s-au rezolvat. Grevistii, prin actiunea lor, au stopat procesul de privatizare abia demarat, motiv pentru care Curtea de Apel Craiova a decis declansarea procedurii de faliment.

Dosarul cauzei urmeaza sa fie trimis la Tribunalul Olt, unde judecatorul sindic va instrumenta procedura de faliment. Conducerea APAPS SRS Oltenia mai spera totusi ca in al doisprezecelea ceas sa mai apara un investitor. Acesta trebuie sa aiba un capital circulant care trebuie directionat pentru cumpararea pachetului de actiuni, achitarea datoriilor societatii si pentru retehnologizare. Adica, multi bani pentru a porni practic de la zero.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS