10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Este un pericol sa maninci la Perinita, Oltenia sau Doljana“

„Este un pericol sa maninci la Perinita, Oltenia sau Doljana“

Restaurantele craiovene se intrec in oferte de meniuri pentru noaptea de Revelion. Dar, din pacate, patronii sint preocupati mai mult de designul salilor decit de calitatea produselor din magazii. Putinilor consumatori care mai indraznesc sa treaca pragul restaurantelor li se ofera ciorba de vita, mititei si cirnati cabanos la gratar, friptura si alte delicatese alterate sau expirate.

In cele mai vechi si cunoscute restaurante din Craiova – Perinita, Doljana si Oltenia – inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au gasit zeci de kilograme de cirnati cabanos si pasta de mici cu termenul de valabilitate expirat si alterate.

Cele mai mari deficiente s-au gasit la restaurantul Oltenia (SC Oltenia Alimentatie Publica SRL). Rulada Cibin, care se vinde cu 200.000 de lei kilogramul, era expirata din luna noiembrie, la fel si kaizerul si muschiul file. Au mai fost gasite trei kilograme de carne de vita stricata si salam de vara congelat. „Carnea de vita a fost congelata dupa ce s-a stricat si urma sa fie folosita pentru prepararea ciorbei de vacuta“, spune Maria Draghici, inspector de specialitate in cadrul OJPC.

„Nu avem vinzare si de aceea ni se strica marfa. Iar agentii economici de la care cumparam nu ne dau factura pentru o cantitate foarte mica. Si fara factura nu pot sa fac nimic“, incearca sa se justifice patroana restaurantului, Lelioara Baleanu.

La Perinita (SC COREAL SA) au fost scoase de la comercializare trei kilograme de pasta de mici si 1,9 kilograme de cirnati cabanos cu termenul de valabilitate expirat.

Ion Ioana, administratorul restaurantului, spune ca 100 de mici ii vinde cam intr-o saptamina si de aceea tine pasta la congelator. „Mezelurile si pasta de mici, prin congelare, isi modifica proprietatile, tocmai de aceea producatorul recomanda doar refrigerarea“, a precizat inspectorul OJPC.

In frigiderele restaurantului Doljana (SC COREALIS SA) s-au gasit cinci kilograme de cirnati cabanos si unul de pasta de mici care aveau termenul de valabilitate expirat, salam Victoria congelat si 20 de kilograme de pulpa de vita care nu avea certificat sanitar veterinar. „Mizerie, lipsa de substante dezinfectante pentru vesela, lipsa de documente de atestare a calitatii marfii. Daca este sa tinem cont de cantitatile de marfa expirata, am putea spune ca este un pericol sa maninci la restaurant“, spune Dumitru Ionescu, inspector de specialitate in cadrul OJPC.

Pentru deficientele constatate, societatile respective vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 20 si 100 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS