8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMemorandumul privind regionalizarea este o idee lansata de niste rataciti

Memorandumul privind regionalizarea este o idee lansata de niste rataciti

Mai multi intelectuali romani si maghiari, majoritatea din Transilvania, au adresat luni parlamentului, PSD, PNL, PD, UDMR si PNTCD, respectiv Parlamentului European si Comitetului Regiunilor din cadrul Uniunii Europene, un document intitulat „Memorandum catre Parlament pentru constructia regionala a Romaniei“, care propune transformarea Romaniei in stat regional. Autorii documentului apreciaza ca la formarea regiunilor trebuie luate in considerare, in primul rind, identitatea istorica si social-culturala a unitatilor teritoriale, precum si caracteristicile economice ale acestora. Pentru infiintarea regiunilor este nevoie de modificarea Constitutiei, actiune precedata de o ampla dezbatere publica. Memorandumul propune infiintarea unor consilii si parlamente regionale care ar functiona in orasele resedinta ale regiunilor.

Premierul Adrian Nastase considera ca partidele si societatea civila nu ar trebui sa accepte capcana lansata de semnatarii Memorandumului privind regionalizarea Romaniei, transformind o idee lansata de niste rataciti intr-o dezbatere nationala. Seful executivului sustine, intr-un comunicat, remis ieri ca nu trebuie deturnat sensul dezbaterilor publice de la temele cu adevarat importante: cum sa facem sa mearga mai bine economia, cum sa facem ca eliminarea vizelor sa aduca maximum de beneficii pentru romani, cum sa recuperam raminerile in urma in procesul de integrare in UE, cum sa reusim integrarea in NATO. Premierul afirma ca a anticipat initiativa intelectualilor romani si maghiari privind constructia politica si administrativa a unei Romanii a Regiunilor, inca din 25 august, cind a prezentat, la Scoala de vara a tineretului PSD, o evaluare privind tipurile de propaganda pro-regionalista si pro-federalista. „Avertismentul meu de atunci, tratat cu un oarecare scepticism de unii, se confirma. Nu este cu totul intimplator faptul ca aceasta tema este lansata acum, inainte de clarificarile in ceea ce priveste Legea statutului maghiarilor de peste granita promovata de guvernul Orban“, sustine premierul Nastase. El este de parere ca nu trebuie acordata atentie gasirii unor formule de organizare administrativa din perioade trecute, revenirii la voievodatele sau cnezatele din secolul al 13-lea sau cum sa-i facem pe romani sa se inchida fiecare in provincia sa. „Acestea sunt basme pentru copii“, spune Nastase. Initiatorii memorandumului vor sa ne duca inapoi in timp, sa dezinventam Marea Unire si Unirea de la 1859, ca sa ajungem din nou la o varianta revazuta a principatelor, cu care cei interesati sa se poata juca lipindu-le sau dezlipindu-le dupa propriile scenarii, considera Nastase. „Este o sfidare a memoriei colective a acestui popor, care a varsat singe pentru implinirea unitatii nationale“, afirma premierul. „Nu trebuie sa alergam dupa baloanele pe care le arunca unii sau altii, ci trebuie sa ne vedem de treaba. Punctul meu de vedere este ca dezbaterea nationala trebuie sa ramina la temele pe care le-am mentionat. Restul pot discuta dinsii acasa cit doresc, cu ocazia Sarbatorilor, dupa Sarbatori, atunci cind fac excursii prin Ungaria“, declara premierul Nastase.

El adauga insa ca in momentul in care initiatorii unor asemenea demersuri vor incerca sa treaca la actiuni impotriva statului national unitar roman, atunci se vor implica institutiile statului. Actualul guvern a facut mai multe lucruri pentru descentralizare decit s-a facut pina acum, atit in ceea ce priveste bugetul, cit si in privinta transferului unor competente importante spre nivelul administratiei locale, sustine primul ministru, care apreciaza ca problema cheie a descentralizarii este gestionarea eficienta a resurselor pentru rezolvarea problemelor comunitatilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS