14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCel mai important sef militar taliban a fost capturat

Cel mai important sef militar taliban a fost capturat

Cel mai important responsabil militar taliban si un sef de rang inalt in serviciile talibane de informatii ar fi fost capturati in Afganistan de fortele de opozitie, a afirmat luni, la Washington, un oficial al Pentagonului. Un alt responsabil, din cadrul Ministerului Apararii, care s-a exprimat sub protectia anonimatului, a declarat ca seful militar al talibanilor s-a predat si ca este retinut de Alianta Nordului.

Americanii au primit informatii potrivit carora cei doi lideri talibani au fost capturati, a declarat oficialul de la Pentagon, care a solicitat, la rindul sau, protectia anonimatului. El a remarcat ca cei doi, ale caror nume nu le-a dezvaluit, sint cel mai important sef militar taliban si un responsabil cu rang inalt in cadrul serviciilor talibane de informatii. In plus, el a precizat ca informatiile referitoare la cei doi lideri talibani au fost furnizate de fortele de opozitie afgane.

Pentagonul anuntase anterior ca fortele antitalibane din Afganistan au capturat, in regiunea Kandahar (de unde a fost alungata saptamina trecuta), intre unu si trei responsabili importanti ai militiei fundamentaliste. „Am capturat, stiu asta, cel putin unul, dar cred ca doi sau trei sefi talibani importanti, dar au mai ramas destui si mai e, desigur, mollahul (Mohammad) Omar, cel care ne intereseaza cel mai mult“, a declarat subsecretarul apararii, Paul Wolfowitz. Acesta a precizat ca responsabilii talibani nu au fost capturati de trupele americane si ca nu sint detinuti de americani. Mollahul Omar, liderul suprem al talibanilor, a fugit inca de vinerea trecuta, cind orasul Kandahar a cazut. Victoria Clarke, purtatoare de cuvint a Pentagonului, a afirmat luni ca acesta pare ca se deplaseaza prin provincie, alaturi de un mic grup dintre partizanii sai. „Exista motive sa credem ca Omar ar putea foarte bine sa fie in alta parte din Kandahar, poate in oras, poate intr-unul dintre aceste sate. Dar se pare ca nu sta intr-un loc si ar putea calatori impreuna cu un numar foarte mic de oameni. Nu stim cu precizie unde este“, a precizat Clarke. „Acelasi lucru e valabil si in ceea ce il priveste pe Osama bin Laden. Au existat informatii, speculatii potrivit carora acesta s-ar afla in regiunea de est (a Afganistanului), dar este vorba de o tara mare, cu o frontiera foarte poroasa”, a mai spus purtatoarea de cuvint. Cu toate acestea, Statele Unite nu dispun de nici o dovada ca bin Laden a parasit Afganistanul, a adaugat Clarke.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS