12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScindarea sindicatului de la Grupul Scolar Energetic

Scindarea sindicatului de la Grupul Scolar Energetic

Sindicatul Grupului Scolar Industrial Energetic din cadrul USII Dolj s-a scindat ca urmare a retragerii a opt membri si a inscrierii lor la SIP Dolj. Hotarirea cadrelor didactice de a parasi sindicatul a fost luata din cauza nemultumirilor fata de modul de reprezentare a intereselor lor de catre liderul sindical. Fisura este una serioasa si poate genera un conflict de natura sa dezvaluie „mistere“ din invatamintul preuniversitar doljean.

Mai multe cadre didactice din Sindicatul Grupului Scolar Energetic din Craiova au dorit initial crearea unei grupe sindicale, alegind-o drept lidera pe profesoara Maria Jifcu, care nu facea parte din nici o organizatie sindicala. Pentru aceasta era nevoie de 15 membri, insa numai zece au avut curajul sa depuna cerere de retragere.

Presiuni, amenintari, abuzuri

Maria Jifcu dezvaluie ca „din acel moment au inceput o serie de presiuni si amenintari din partea liderului si a directorului scolii, Marian Canale, pentru a nu pleca la o alta organizatie“. Profesoara Jifcu sustine ca acestia au facut mai multe abuzuri: „Fac incadrari pe posturi, numesc diriginti, profesori in comisiile constituite in scoala si intocmesc orarul scolii, preferential, ca numai un grup restrins de cadre didactice sa beneficieze de salariu de merit. Cadrele didactice care au dorit sa paraseasca sindicatul au fost amenintate, telefonic si pe holul scolii, cu pierderea darului de Craciun si ca vor avea probleme de incadrare pe post in urmatorul an scolar.“ Citeva cadre didactice au avut curajul sa confirme. Intre timp, doi profesori au renuntat la retragere. Motivele tin de domeniul „misterului“.

Un lider sindical care „iubeste“ anonimatul

Liderul sindical de la Grupul Scolar Energetic a tinut mortis sa nu-i apara numele in ziar, desi in momentul in care a fost ales era constient ca trebuie sa-si asume niste responsabilitati. In asemenea situatie, este greu de inchipuit cum acesta s-ar adresa public dascalilor sindicalisti pentru solutionarea unor revendicari, in calitate de vicepresedinte al USII Dolj, care este afiliata la FSLI, de altfel, cea mai mare federatie din tara. El a afirmat ca absolut nimic nu este adevarat din ceea ce sustine profesoara Jifcu, insa nu a motivat „retragerea retragerii“ celor doi profesori.

Directorul Canale infirma acuzatiile

De asemenea, directorul Canale a negat orice imixtiune a sa in problemele sindicatului si a infirmat acuzatiile aduse de catre profesoara Jifcu. El a tinut sa arate realizarile unitatii de invatamint pe care o conduce.

Pentru impiedicarea dreptului de asociere sindicala se face puscarie

In Legea nr. 54/1991, cu privire la sindicate, se spune destul de limpede ca „membrii care se retrag din sindicat nu pot cere restituirea sumelor depuse drept cotizatie sau a sumelor si bunurilor donate.“ Insa, in aceeasi lege, se precizeaza ca „nimeni nu poate fi constrins sa faca parte sau nu , ori sa se retraga sau nu dintr-un sindicat.“ Altfel, impiedicarea exercitiului dreptului de libera organizare sau asociere sindicala, in scopurile si in limitele prevazute de lege, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la doi ani sau cu amenda de la 5.000 de lei la 25.000 de lei.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS