14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAncheta privind moartea celor doi sugari de la Centrul de Plasament nr. 5 sta pe loc

Ancheta privind moartea celor doi sugari de la Centrul de Plasament nr. 5 sta pe loc

In urma mediatizarii situatiei de la Centrul de Plasament nr. 5 din Craiova, unde acum doua saptamini au murit doi sugari din cauze inca neelucidate, Politia si Parchetul s-au autosesizat si au demarat o ancheta. Un lucru absolut normal, avind in vedere ca masurile luate de consiliul judetean in acest caz au semanat mai mult cu niste incercari ridicole de a inchide gura presei si de a linisti opinia publica.

Aceasta noua ancheta risca insa sa aiba soarta celor doi sugari, adica sa moara „in fasa“, pentru ca Parchetul a solicitat pentru inceperea anchetei un referat de la Directia Sanitara Dolj, institutie care nu a luat insa la cunostinta ca ar trebui sa intocmeasca acest referat. „Nu am primit asemenea solicitare de la Parchet. Mie mi-a cerut prefectul sa pregatesc un referat cu toate conditile medico-sanitare din toate centrele de plasament pina vineri. Nu este vorba insa de o ancheta privind cele intimplate la Centrul de Plasament nr. 5, pentru ca nu ni s-a cerut acest lucru. Aici jucam rolul unui expert tehnic. Ne privesc mai mult probleme de administratie. Nu avem cum sa ne bagam in treburile lor. Este alta unitate, alta institutie.

Daca Politia pune insa la indoiala actul medical, se gindeste la o culpa medicala privind cele intimplate si ne solicita ajutorul, o sa le punem la dispozitie materialele pe care noi le trimitem spre analiza si la Colegiul Medicilor, singurul in masura sa emita o parere profesionala“, a spus Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Dolj.

„Ce ancheta? Nu ne-a cerut nimeni nici o ancheta…“

Titu Petrescu, adjunct al sefului Inspectoratului de Politie Dolj, confirma insa faptul ca Parchetul asteapta acest referat: „Parchetul a solicitat deja referatul Directiei Sanitare (DS). Ancheta trebuie sa o faca aceasta institutie (DS) impreuna cu celelalte organe abilitate. In momentul in care comisiile abilitate se pronunta in legatura cu ce s-a intimplat acolo intemeiaza un raport pe care il inainteaza Parchetului. Acesta este studiat de procuror impreuna cu politistii, apelind la alte comisii de verificare, probabil neutre, si abia dupa aceea vor fi adunate toate concluziile inclusiv cele de la Colegiul Medicilor, daca va fi vorba despre culpe medicale. Politia si Parchetul se pot pronunta asupra faptelor cu caracter penal“.

Presedintele Colegiului Judetean al Medicilor, Doru Dobrescu, stie tot atit de multe despre informatiile care trebuie sa le furnizeze Parchetului, ca si directorul Directiei Sanitare, adica… nimic: „Ce ancheta? Nu ne-a cerut nimeni absolut nici o ancheta. Nu avem nici o reclamatie de la Directia Sanitara in legatura cu Centrul de Plasament nr. 5. Nici Parchetul nu a facut nici un fel de sesizare catre noi, nu ne-a cerut nici o parere, nu ne-a intrebat de absolut nimic. Ca presedinte al Colegiului Judetean ar fi trebuit sa stiu. Daca am fi sesizati am demara imediat o ancheta ca sa vedem daca medicii de acolo se fac vinovati de malpraxis“.

Prinsi intr-un fel de lant al slabiciunilor in care fiecare asteapta sa fie sesizat de altcineva, cei care pot si trebuie sa faca lumina in acest caz par desprinsi parca dintr-o comedie neagra, un dialog al surzilor. „Anchetasi?… Aha! da’… ce? Cum, ce?… Aaaa! aia…?? Aha! Si, cum e? Cre’ca! Trebuia? Nu stiu!“…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS