19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRezidenti straini au constituit in Romania nuclee ale unor organizatii teroriste

Rezidenti straini au constituit in Romania nuclee ale unor organizatii teroriste

Presedintele Comisiei SRI, Ion Stan, a afirmat ieri intr-o conferinta de presa, ca in Romania au aparut nuclee, structuri ale unor organizatii teroriste straine, de orientari si nuante diverse, constituite de rezidenti aflati sub diferite acoperiri si, in consecinta, comisia a facut o analiza a vulnerabilitatilor in protectia antiterorista a unor obiective strategice. In opinia membrilor comisiei, acestea sint: retragerea pazei militarizate de la unele obiective strategice si inlocuirea cu efective ale Corpului Gardienilor Publici sau ale unor firme de protectie si paza, insuficient pregatite sau dotate cu armament, ceea ce face imposibila riposta la amenintari teroriste; insuficienta instruire antitero a personalului care asigura paza; lipsa dotarilor pentru prevenirea si combaterea atentatelor; incalcarea normelor de manipulare si control al materialelor explozive; persistenta unor vulnerabilitati in paza si protectia frontierelor.

Astfel de situatii au fost sesizate la Aeroportul Baia Mare, precum si la Aeroporturile Bacau, Satu Mare, Oradea si Suceava. Paza si protectia barajelor hidrotehnice de pe Oltul inferior, Valea Uzului, Lugasu, Tileagd si Dragan nu este asigurata, desi sint stocate milioane de metri cubi de apa. Conform lui Ion Stan, o actiune criminala in aceste zone ar produce o adevarata catastrofa, prin distrugerea in lant a localitatilor din aval, la care se adauga scoaterea din functiune a liniilor electrice de inalta tensiune.

Alte vulnerabilitati au fost identificate in transportul produselor petrigazeifere, cum este cazul la statia de tranzit international de gaze naturale care realizeaza distributia in judetele Constanta, Galati, Braila si Bucuresti. Deficiente in sistemul de paza si protectie au fost constatate la societatile SC Avioane Craiova, Aerostar Bacau, Rafo Onesti, Carom Onesti, Chimcomplex Borzesti, care au paza proprie sau in colaborare cu societati private de profil, cu personal instruit necorespunzator si usor coruptibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS