22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalO fabrica de ulei, o brutarie si citeva magazine au fost inchise de OJPC

O fabrica de ulei, o brutarie si citeva magazine au fost inchise de OJPC

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Olt au efectuat in cursul saptaminii trecute mai multe controale ce i-au vizat pe producatorii, distribuitorii si comerciantii de carne si produse din carne, precum si unitatile de alimentatie publica.

Neregulile cele mai mari au fost depistate la producatorul SC SOHODOL PROD COM SRL din comuna Optasi-Magura, punct de lucru comuna Potcoava. Aceasta unitate a fost inchisa, iar patronul a primit o amenda de 50 de milioane de lei. Au mai fost constatate conditii improprii de pastrare a preparatelor din carne, conditii igienico-sanitare improprii si au fost gasite produse expirate aflate la vinzare la sase agenti economici, comercianti de carne si produse din carne. Acestia sint: SC Baboi Casablanca SNC, comuna Potcoava, AF Dolana Vasile si SC ROMTRANS SRL, ambele din comuna Cilieni, SC SPAR SRL Potcoava, cu magazin alimentar in Slatina, Piata Zahana, SC MOVALU SRL Drobeta Turnu Severin cu magazin mixt in comuna Gostavatu, AF Buse Vergil, comuna Rusanesti. Celor sase agenti economici le-au fost aplicate amenzi de 90 de milioane de lei.

Alti 24 de agenti care comercializau produse alimentare (altele decit carne si produse din carne) au fost amendati contraventional cu aproape 250 de milioane de lei, pentru conditiile igienico-sanitare necorespunzatoare, neinformarea clientilor si scoaterea la vinzare de produse expirate. Cazuri mai grave au fost intilnite la SC VALENTINA SRL Rimnicu Vilcea, cu punct de lucru in Slatina, SC TDG SRL Pitesti, cu punct de lucru tot in Slatina, si SC ILEANA AN SRL, comuna Cilieni.

Baruri care ofereau bere expirata

Inspectorii OJPC au verificat si patru agenti economici cu privire la calitatea serviciilor de alimentatie publica. La braseria AF Coneschi Victor din Slatina, bufetul SC MARIES SRL din comuna Potcoava si la café-barurile COOP CONSUM din comuna Izbiceni si COOP CONSUM din comuna Rusanesti au fost gasite bauturi alcoolice si bere expirate si conditii igienico-sanitare improprii.

Ulei produs la negru

Verificarea unui agent economic producator de ulei – SC REBECA SRL – din comuna Maruntei a scos la iveala mari nereguli. Uleiul destinat consumului uman era produs in conditii igienico-sanitare necorespunzatoare, iar patronul unitatii nu detinea licenta de fabricatie si nici buletine de analiza pentru uleiul produs. In acest caz s-a aplicat amenda contraventionala de 20 de milioane de lei, dispunindu-se oprirea temporara a activitatii pina la intrarea in legalitate. Din aceleasi motive, inspectorii OJPC Olt au inchis si o brutarie din Caracal.

Pietele si tirgurile – campioanele neregulilor

Inspectorii OJPC Olt au efectuat in week-end-ul trecut o actiune in forta in citeva piete si tirguri din judet. In pietele din municipiul Slatina au fost gasiti foarte multi comercianti care nu detineau noile certificate de producator pentru produsele de origine vegetala, dar, mai ales, animala pe care le vindeau si nici nu puteau prezenta la control carnetele de sanatate ale animalelor de la care proveneau produsele.

Inspectorul sef al OJPC Olt, Ion Carzon, a spus ca, din pacate, se continua din partea conducerii pietelor slatinene vechiul obicei de a nu verifica documentele legale. El a adaugat ca nu se face analiza laptelui comercializat in stare bruta de catre taranci.

Tot in week-end-ul trecut, in tirgul saptaminal din comuna Dobroteasa au fost gasiti comercianti ambulanti care nu aveau lazi frigorifice pentru pastrarea carnii si a pestelui congelat sau proaspat. De asemenea, maslinele nu erau luate din bidoane cu o paleta, ci cu mina.

Ion Carzon a spus ca un caz deosebit in acest tirg il reprezinta cel al unor cetateni care cumpara animale vii, le sacrifica in apropierea tirgului in conditii improprii si ilegale si apoi le vind in acelasi tirg. Ei nu detin astfel nici certificat de sanatate a animalului sacrificat si nici alte documente necesare in acest caz, ceea ce reprezinta un risc foarte mare pentru cumparatori. Ion Carzon a precizat ca, in urmatoarea perioada, se va pune un accent mai mare pe controalele efectuate in scopul prevenirii cazurilor de imbolnavire in judetul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS