12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLacas de cult cu hramul zilei de 8 mai, data infiintarii PCR

Lacas de cult cu hramul zilei de 8 mai, data infiintarii PCR

In cimitirul din zona exista o piatra funerara despre care satenii spun ca ar fi fost realizata dupa o schita a lui Brancusi

Oamenii din satul Galasoaia, comuna Cilnic, se mindresc cu biserica lor care poarta, paradoxal, hramul zilei de 8 mai. Nimeni nu poate sa explice de ce biserica din aceasta localitate celebreaza data de infiintare a Partidului Comunist Roman.

Ca de fiecare data insa, patriotismul local trece inainte, taranii spunind ca biserica lor este cea mai frumoasa din tara. Legenda Bisericii 8 mai se pierde in negura timpului, iar localnicii spun ca o piatra funerara a fost realizata dupa una dintre schitele sculptorului Constantin Brancusi.

Biserica 8 mai din Galasoaia este in prezent intr-o stare avansata de degradare, desi unul dintre sateni a incercat sa mai repare cite ceva pe ici, pe colo.

Acesta a ajuns la o intelegere, privind repararea bisericii, cu Exploatarea Miniera Rovinari, care are deschise fronturi de lucru in zona. Desi biserica a fost acoperita cu tabla, in interior inca ploua. In ceea ce priveste aspectul exterior, picturile si tencuiala s-au degradat in timp, biserica fiind construita in jurul anului 1850. Totul a fost lasat in paragina, iar mormintele sint acoperite de maracini si de buruieni. Biserica din Galasoaia este amplasata la aproximativ doi kilometri de sat.

„Se spune ca piatra asta a fost facuta dupa o schita a lui Brancusi“

Biserica 8 mai se distruge incet, dar sigur, oamenii din sat neavind bani ca sa-si refaca biserica. Slujbele se tin o data pe luna, iar atunci daca participa doi-trei oameni.

Stanca Roventa, de 80 de ani, a spus: „Eu, maica, nu am mai fost la biserica de doi, trei ani. Nu am putut si imi pare rau, ca sa vezi ce frumusete este la biserica. Numele de 8 mai vine de la o nedeie. Asta e hramul ei. Ea e frumoasa, dar noi nu sintem frumosi. Si-a facut cineva pomana, de i-a pus un acoperis. De ar putea cineva sa ma duca si pe mine sa mai vad ce e pe acolo. Oamenii mi-au zis ca e o mare incurcatura de maracini. Eu as zice sa ma duc, sa mai tai ceva, sa mai aranjez. Dar stii, mata, cum e: mort nu-i bine, viu nu-i bine. Pai, da! Nici mort, ca daca n-ai facut de-ale bune?“ Ilina Mocioi, de 76 de ani, a spus ca nu are cine sa mai ingrijeasca biserica si ca pina la urma din tot satul va ramine numai Biserica 8 mai.

Unul dintre satenii care au incercat sa mai repare cite ceva pe la biserica este Ioan Nebel: „M-am zbatut sa o acopar, fiindca este o biserica mai speciala. Nu stiu daca exista pe undeva, in tara asta, ceva asemanator. Hramul lacasului este 8 mai. Pe 8 mai 1921 a fost infiintat Partidul Comunist Roman. Acum, din cauza neglijentei oamenilor, biserica se autodistruge. Eu, unul, spun si am spus intotdeauna: sint comunist din 1900. De ce sa se distruga acest lacas de rugaciune? Si mai mult decit atit, noi, toti, stim ce se afla in acest cimitir. Se spune ca piatra asta de mormint a fost facuta dupa o schita a lui Brancusi. Nu a venit nimeni sa o vada, sa se uite la ea. Nici nu se mai vede ce scrie pe ea. A ramas crucea cioplita in piatra si dungile alea. Nu vine nimeni sa o studieze! “

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS