12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLa cea mai mica greseala, va dam afara din scoala!

La cea mai mica greseala, va dam afara din scoala!

Elevii care organizeaza sau participa la actiuni de protest, care afecteaza desfasurarea activitatii de invatamint sau frecventa la cursuri, vor fi exmatriculati, cu drept de reinscriere in anul urmator, in aceeasi unitate de invatamint si in acelasi an de studii, potrivit regulamentului de organizare si functionare a unitatilor din invatamintul preuniversitar.

„Elevii trebuie sa se incadreze intr-o anume disciplina scolara, iar legislatia prevede respectarea unor etape importante pina sa se ajunga la declansarea unei greve“, a declarat ieri Nicolae Nicolae, director general adjunct in MEC.

Elevii pot fi exmatriculati si pentru distrugerea documentelor scolare – cataloage, carnete de elev, foi matricole – sau a bunurilor patrimoniului unitatii de invatamint. Pentru prima data, din acest an scolar, vor fi exmatriculati pentru un an elevii care detin sau consuma, in perimetrul unitatii de invatamint si in afara acesteia, droguri, bauturi alcoolice, tigari si cei care participa la jocuri de noroc.

De asemenea, liceenii nu au voie sa intre in scoala cu arme, indiferent de tipul acestora, cu munitie, petarde sau pocnitori, dar nici cu materiale care au caracter obscen sau pornografic. Telefoanele celulare nu vor fi deschise in timpul orelor de curs, al examenelor sau al concursurilor. In plus, cei care lanseaza anunturi false cu privire la amplasarea unor materiale explozive in perimetrul unitatii de invatamint vor fi exmatriculati.

Elevii care vor deteriora bunurile unitatii de invatamint vor suporta costurile presupuse de lucrarile necesare repararii acestora. In cazul in care vinovatul nu este cunoscut, raspunderea materiala devine colectiva, iar costurile vor fi achitate de intreaga clasa. In plus, elevii din invatamintul obligatoriu care distrug manualele primite gratuit vor fi obligati sa cumpere alte carti in loc.

Potrivit aceluiasi document, manifestarea agresiva in limbaj si in comportare fata de colegi si fata de personalul unitatii de invatamint, blocarea cailor de acces in spatiile de invatamint, difuzarea materialelor care, prin continut, atenteaza la independenta, suveranitatea si integritatea nationala a tarii, precum si a celor care cultiva violenta si intoleranta constituie abatere grava si se sanctioneaza cu exmatricularea pentru un an scolar. Sanctiunea cu exmatricularea cu drept de reinscriere in anul urmator este insotita de scaderea notei la purtare sub sase.

Pentru abateri deosebit de grave, un elev poate fi exmatriculat fara drept de reinscriere in anul urmator de studiu in aceeasi unitate de invatamint sau exmatriculat din toate unitatile de invatamint pentru o perioada de timp.

Toate aceste sanctiuni pot fi aplicate elevilor din invatamintul liceal, postliceal si profesional, ele fiind insotite de scaderea notei la purtare sub sase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS