15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Tin locul unei rude, care este plecata momentan...“

„Tin locul unei rude, care este plecata momentan…“

In ciuda repetatelor controale ale inspectorilor de munca de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Mehedinti, angajatorii continua sa se foloseasca de persoane pe care le incadreaza fara forme legale. Lipsa locurilor de munca de pe piata determina un acord tacit intre patron si salariat, prin care primul, pentru a evita plata impozitelor catre stat, incearca sa-si tina cit mai mult timp angajatul fara forme legale de incadrare. Acesta din urma, multumit ca are totusi ceva bani in buzunar, accepta sa lucreze in orice conditii. Iar daca se iveste vreun control, „salariatul“ are lectia invatata: „Astazi m-am angajat!“

Inspectorii de munca intilnesc tot felul de situatii inedite in controalele pe care le efectueaza la sediul angajatorilor, de la contracte incheiate cu citeva ore inainte de sosirea lor si pina la persoane care „tin locul“ adevaratilor angajati. Chiar la sfirsitul saptaminii trecute, cind au controlat 22 de sedii de firma si puncte de lucru, inspectorii au gasit nu mai putin de 13 persoane care nu aveau incheiate contracte de munca sau conventii civile de prestari servicii. Unele au gasit drept scuze fie faptul ca sint angajate de citeva zile si „patronul nu a avut cind sa-mi incheie contract“, fie „angajatorul mi-a zis ca-mi face azi carte de munca“. La intrebarea „Aveti contract de munca?“, inspectorii au avut surpriza sa constate ca persoanele care se aflau la punctele de lucru ale firmelor controlate se dadeau drept rude ale angajatilor reali, carora le tineau locul „pentru citeva minute“. „Mi-a spus sa stau un sfert de ora in locul ei. Trebuie sa vina, s-a dus pina la cineva. Eu sint ruda cu salariata si numai ea stie daca are carte de munca aici“, le-au declarat inspectorilor de la ITM Mehedinti multi dintre angajatii verificati la sfirsitul saptaminii trecute. Pentru ca la punctele de munca nu au putut constata existenta unor contracte legal incheiate, inspectorii de munca urmeaza sa confrunte situatia din teren cu cea existenta in baza de date a institutiei pe care o reprezinta.

Cinci angajatori vor fi sanctionati cu amenzi intre cinci si zece milioane de lei

Din cele 22 de unitati controlate, inspectorii de la ITM Mehedinti au constatat, in cazul a 13 persoane, ca acestea nu au semnat contracte de munca sau conventii civile de prestari servicii. Au fost gasiti in neregula cinci angajatori. „36 de persoane au declarat ca au contract de munca semnat cu angajatorul, urmind ca noi sa facem verificari in bazele noastre de date. In cazul celor cinci angajatori gasiti in neregula, se va lua masura sanctionarii contraventionale, cu amenzi cuprinse intre cinci si zece milioane de lei“, a declarat Vasile Eftinoiu, director la Inspectoratul Teritorial de Munca Mehedinti. Cu ocazia acestui control, a fost verificata si respectarea normelor de protectie a muncii, precum si modul in care angajatorii asigura protectia sanatatii salariatilor, dar nu au fost descoperite nereguli majore. Numai luna trecuta, inspectorii de munca mehedinteni au efectuat 117 controale la angajatori si puncte de lucru ale acestora, unde au depistat 17 agenti economici care utilizau forta de munca fara forme legale. Amenzile, in valoare totala de 107 milioane de lei, se pare ca nu i-au speriat pe patroni, care continua sa angajeze salariati fara a le incheia contracte de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS