5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUimire, compatimire, solidaritate

Uimire, compatimire, solidaritate

Explozii, darimaturi, zeci de mii de morti, singe si riuri de lacrimi. Acesta este bilantul evenimentelor petrecute intr-o zi de marti pe teritoriul celui mai rivnit pamint din lume. Atentatul asupra Statelor Unite ale Americii a putut fi urmarit, in direct, de toata lumea prin intermediul canalelor de televiziune. Omenirea a vazut cum, doar in citeva zeci de minute, s-au darimat turnurile World Trade Center, simbolurile Americii, cum cea mai mare putere militara a momentului s-a dovedit a fi neputincioasa in fata terorismului, caruia nu i s-au opus decit piepturile dezgolite ale civililor. Oficialii americani au fost depasiti de tragismul si de amploarea evenimentelor. Reactiile internationale nu au intirziat sa apara: uimire, compatimire, solidaritate. Dar mai ales soc…

Craiovenii au urmarit si ei cu sufletul la gura evenimentele petrecute pe Tarimul Fagaduintei, cum era numita pina nu de mult America. Parerile acestora sint unanime: nu terorismului!

„Nimic nu justifica miile de morti“

Cornel Mondea, prefectul de Dolj: „Am ramas stupefiat cind am vazut la televizor ce se intimpla in New York si apoi in Washington. Personal, sint impotriva violentei de orice natura. In urma acestei tragedii, trebuie luate masuri drastice impotriva terorismului, dar si a drogurilor si consumului de alcool. Indiferent de ce s-ar intimpla, nu trebuie sa recurgem la violenta, calea dialogului este mult mai buna. Nu mor oameni nevinovati, si asta este important. Sa speram ca nu se va mai intimpla si altceva pentru ca a fost de ajuns ceea ce s-a intimplat“.

Antonie Solomon, viceprimarul Craiovei: „Este ceva de neimaginat ce s-a intimplat in SUA! Asta demonstreaza ca este greu sa stapinesti lumea. Indiferent ca este vorba de o persoana sau de o natiune, trebuie sa-ti respecti semenii, sa respecti celelalte popoare si sa militezi pentru pace. Prin acte teroriste, cum sint cele din America, nu se rezolva problemele. Cea mai buna este calea dialogului purtat de pe pozitii de egalitate, indiferent ca este vorba de bogati sau de saraci“.

Ion Voiculescu, presedintele Consiliului Judetean Dolj: „Pentru un om cu mintea intreaga este de neconceput ce s-a intimplat. Ce argumente logice ar putea aduce cineva pentru a justifica atacul asupra Americii? Nimic, absolut nimic nu justifica miile de morti. Eu cred ca lucrurile se vor linisti si ca nu va avea loc un al treilea razboi mondial, asa cum se vorbeste. Sper ca va invinge ratiunea“.

Nicolae Dragoi, primarul din Dabuleni: „Saracii de ei! Este dureros ca se intimpla asa ceva in America, tara care se credea inchisa ermetic, ferita de toate relele. Nu se poate sa-i faci praf pe americani la ei acasa. Ceea ce s-a intimplat acolo este de domeniul SF. De fapt, nici in filmele SF nu vezi asa ceva pentru ca la Washington cred ca au fost tone de dinamita. Eu consider ca atentatele nu se vor opri aici. Va fi razboi!“

„Unde au fost CIA si FBI?

Ion Ilie, sofer, de 36 de ani: „Sint socat de ceea ce am vazut la televizor. Este aproape incredibil ca o tara atit de puternica sa fie lovita in plina zi. Unde au fost CIA si FBI? Practic, au fost prinsi descoperiti. Nu-i posibil ca un avion sa plece din America si sa nu apuce sa iasa. Oricum, pe mine ma uimeste nationalismul de care au dat dovada atunci cind s-au cerut donatori de singe. Probabil ca la noi, daca s-ar fi intimplat asa ceva, romanii nu s-ar fi inghesuit sa doneze singe.“

Jean Conortos, de 53 de ani, electromecanic: „Pacat de oamenii nevinovati care au murit! Asa a fost soarta lor. Dar, avind in vedere ca si ei au distrus Serbia, parca ma face sa cred ca totusi pe lumea asta exista un Dumnezeu care are grija ca toti sa plateasca. Probabil ca sint de foarte mult timp vizati de cei care le-au dat aceasta lovitura. Si dupa aceasta tragedie, cu siguranta, nu se vor lasa pina nu se razbuna“.

Menoti Tudosie, de 21 de ani: „Prea s-au crezut pe un cal alb americanii. Uite ca acum au cazut de pe el. Meritau asa ceva pentru ca si poporul sirb a suferit din cauza lor“.

Maria Voican, de 45 de ani, vinzatoare: „Este adevarat, a murit multa lume nevinovata, insa americanii isi merita soarta, ca prea i-au batut pe toti. Au bombardat cu cruzime poporul sirb si au ucis oameni nevinovati. Acum a venit si rindul lor“.

„America a fost ingenuncheata“

Aurel Bojenoi, lider de sindicat: „Este un act criminal de-o monstruozitate nemaiintilnita pina acum in istoria moderna a lumii, care va conduce la multe schimbari in politica americana, in special in relatiile cu musulmanii. Pentru ca toate indiciile de pina acum conduc spre acea zona. Sa speram ca americanii vor avea intelepciunea si responsabilitatea sa nu raspunda cu aceaeasi arma si sa duca o politica a dialogului.“

Monica Popescu, studenta: „Este incredibil ce se intimpla! Toti am fost obisnuiti cu mitul americanului invincibil, un fel de supraom care iese cu bine din orice necaz, din orice conflict in care numai cei rai singereaza. Iar ca sa vezi acum o natiune intreaga doborita, ingenuncheata, lovita in punctul sensibil, dinamitata din interior… este ingrozitor. Iti reamintesti ca sintem oameni din carne si singe si ca niciodata nu sintem imuni in fata nenorocirilor. Terorismul este o nenorocire a lumii noastre, un flagel care face inca mii de victime. Chiar si printre americani!“

Constantin Enache, profesor: „Cred ca numai Jihadul islamic poate sa faca asa ceva si ar trebui sa fie izolat nu numai de lumea occidentala, ci chiar de lumea araba. Curios este cum au patruns in avion inarmati cu cutite. Cum au trecut prin filtrele din aeroport? Asta inseamna ca au avut complici pe aeroport si in avioane. Americanii au fost luati prin surprindere si niciodata nu au crezut ca pot fi atacati chiar din interior“.

„Pina nu se afla adevarul nu trebuie sa condamnam pe nimeni“

Mohamed, iranian: „Nu sint de acord cu ce s-a intimplat in America, nu sint de acord sa moara oameni, indiferent ca este vorba de soldati sau civili. Pentru ceea ce au facut americanii cu statele neinarmate (Iugoslavia, Kuweit, Afganistan, Iran, Chile), cineva care a vrut sa le faca rau altceva in afara de asta nu putea sa faca, un rau mai mare ca asta nu exista. Parerea mea este ca orice problema trebuie rezolvata pe cale amiabila. Pe de alta parte, America trebuia sa ia o palma de la cineva, dar sa nu fi murit civili“.

Abdel Rahim, din Egipt: „Condamn atentatul din America si sub nici o forma nu sint de acord cu asa ceva. Prin gestul lor, acei iresponsabili au ucis zeci de mii de oameni nevinovati. America nu merita asa ceva. Eu sint din Egipt, o tara care intotdeauna a militat pentru pace, chiar si intre palestinieni si israelieni. Si pina nu se afla adevarul, cred ca nu trebuie sa condamnam pe nimeni“.

Dr. Ibrahim Elhams, palestinian: „Nu sintem de acord cu ce s-a intimplat acolo. Actele de violenta nu duc la rezolvarea conflictelor. Numai prin tratative de pace se pot rezolva problemele. Cu ceea ce s-a intimplat in America nu este de acord nici o religie din lume.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS