28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSindicaliştii din Educaţie protestează: Vor fi angajaţi cu creşteri salariale zero

Sindicaliştii din Educaţie protestează: Vor fi angajaţi cu creşteri salariale zero

-

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar spun că au luat act de proiectul de Lege privind bugetul de stat pe anul 2023, prin care, din nou, Educației i se alocă un procent din produsul intern brut mult mai mic decât ceea ce prevede Legea Educației. De asemenea, sindicaliştii spun că prin noua ordonanţă de Guvern prin care se anunţă că se acordă majorări salariale de 10%, de fapt în învăţământ aceste majorări nu se vor acorda tuturor anagajaţilor, susţinând că vor fi categorii de angajaţi la care majorarea salarială va fi zero. Printre cei care nu vor beneficia de creşteri salariale se numără debutanţii şi personalul nedidactic.

Prin noul proiect de Lege privind bugetul de stat pe anul 2023 se continuă lungul șir al măsurilor de subfinanțare a educației, spun sindicaliştii. Educaţia va primi aproximativ 2% în loc de 6% din PIB cât prevede Legea Educaţiei. Proiectul de lege pentru educaţie este la vot în Parlament, iar sindicaliştii cer parlamentarilor amendarea lui, în sensul alocării pentru învățământ a 6% din PIB. Sindicaliştii din Dolj spun că majorarea bugetului pentru educaţie este o necesitate şi arată şi spre Rezoluţia Parlamentului European referitoare la spaţiul european al educaţiei prin care se cere statelor membre să majoreze cheltuielile pentru Educaţie.

„Analizând încă odată prevederile Rezoluției Parlamentului European din 11 noiembrie 2021, referitoare la Spațiul european al educației: o abordare globală comună, observ că printre multe alte prevederi, ce vin să arate importanța educației, precum și o recunoaștere mai bună a profesiei didactice, documentul cere clar statelor membre să majoreze substanțial cheltuielile publice în domeniul educației, peste media UE (4,7% din PIB în 2019), dincolo de alocarea educației a cel puțin 10% din finanțarea din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență”, a precizat Nicuşor Cotescu, preşeditele sindicatuilui „Spiru Haret” Dolj.

Majorarea de 10% nu este pentru toţi salariaţii

Sindicaliştii din Dolj spun că prin noua ordonanţă de urgenţă a Guvernului 168/2022 privind majorarea salariilor cu 10 % din ianuarie 2022, de fapt o parte dintre salariaţii din învăţământul preuniversitar nu vor beneficia de nici o majorare, pentru că la articolul 1 scrie că majorarea se va face fără a depăși valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută prin Legea-cadru nr. 153/2017.

„Mai mult, efect al noii Ordonanțe de urgență a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, foarte mulți angajați din educație nu vor beneficia de nicio creștere salarială și se creează, din nou, excepții/derogări de la dispozițiile generale ale Legii-cadru nr. 153/2017, în detrimentul personalului din învățământ, în condițiile în care:

creșterea salarială pentru o parte dintre salariații din învățământ va fi 0, iar cei mai mulți nu vor beneficia nici de 10%, procentele de creștere fiind mult mai mici; se plafonează din nou drepturilor salariale suplimentare (prin imposibilitatea calculării la salariul de bază în plată) și indemnizația de hrană; vor exista în continuare salariați care nu vor atinge salariile de bază din anexa la Legea-cadru nr. 153/2017; personalul din învățământ va rămâne singura categorie de salariați din sectorul bugetar care nu va beneficia de plata sporurilor pentru condiții de muncă”, a mai precizat preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.


Sindicaliştii spun că majorarea corectă, având în vedere și inflația, ar trebui să fie cu cel puțin 15%, a salariilor întregului personal din învățământ. Liderii de sindicat cer un calcul corect al drepturilor salariale suplimentare, prin raportare la salariul de bază în plată precum şi acordarea sporurilor pentru condiții de muncă dar şi suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice, astfel încât unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Târgu Jiu: Femeie în stare gravă, în urma unei...

Pompierii militari au fost solicitați să intervină astăzi pentru...

ȘTIRI GdS