13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCele mai multe cazuri de violenţă în şcolile din Dolj sunt la gimnaziu

Cele mai multe cazuri de violenţă în şcolile din Dolj sunt la gimnaziu

Cazurile de violenţă în şcoli au crescut în anul şcolar 2021-2022 comparativ cu 2020-2021. La nivel naţional sunt aproape 10.000 de cazuri. Astfel de situaţii nu lipsesc nici la nivelul judeţului Dolj. Potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în anul şcolar anterior au fost 64 de infracţiuni comise în şcoli, cele mai multe fiind în mediul rural. Pe categorii de vârstă, datele statistice arată că cele mai multe cazuri de violenţă au fost înregistrate în rândul elevilor de gimnaziu.

În anul şcolar 2020-2021, în şcolile din Dolj au fost doar 13 cazuri de violenţă în rândul elevilor. În anul şcolar 2021-2022 s-a ajuns la 64 de cazuri. Este vorba despre atacuri la persoană, atentate la securitatea unităţii şcolare, la bunuri, dar şi alte fapte de violenţă sau atentate la securitatea în spaţiul şcolar.


Inspectorii şcolari spun că diferenţa se explică prin faptul că anul şcolar 2020-2021 a fost unul pandemic, în care cursurile s-au desfăşurat online.


„În anul şcolar 2021-2022 în unităţile de învăţământ preuniversitar de pe raza judeţului Dolj au fost sesizate un număr de 64 de infracţiuni. Aceste date sunt corelate cu datele de la Biroul Siguranţă Şcolară. Sunt mai multe infracţiuni decât cele raportate în anul precedent 2020-2021 şi au din punctul de nostru de vedere o serie de explicaţii logice. Una dintre aceste explicaţii este că anul şcolar 2020-2021 fiind an pandemic, majoritatea elevilor nu au venit la şcoală, cursurile s-au desfăşurat online”, a spus inspectorul şcolar general, Daniel Ion.

Cele mai multe cazuri de violenţă sunt în şcolile din mediul urban

În ceea ce priveşte, mediul dar şi vârsta elevilor, cele mai multe cazuri de violenţă au fost în şcolile din oraşe şi în rândul elevilor de gimanziu. „În şcolile generale au fost sesizate 34 de evenimente, reprezentând 53% din total, iar în licee şi colegii – 28 de cazuri, reprezentând 43%. Din punct de vedere al mediului în care au fost comise 45 de infracţiuni au fost comise în mediul urban, iar restul în mediul rural”, a mai pecizat inspectorul şcolar general.

Accesul în şcoli, unul din factorii care facilitează agresiunea în şcoli


Pentru a reduce cazurile de violenţă în şcoli, conducerea ISJ Dolj spune că a implementat mai multe măsuri Potrivit inspectorilor şcolari, unul dintre factorii care a favorizat producerea actelor de violenţă a fost accesul facil în unităţile şcolare. De asemenea, inspectorii şcolari au spus că au pus accent pe activităţile pentru prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor.


„La nivelul Inspectoratului Şcolar există un plan de acţiune local şi naţional cu cei de la Biroul de Siguranţă Şcolară. De asemenea, avem un plan de acţiune în domeniul drogurilor şi ne-am asigurat că la nivelul unităţilor şcolare au fost aduse la cunoştinţa directorilor şi a cadrelor didactice şi a elevilor măsurile ce trebuie luate. Am pus accent prin diverse informări către unităţile de învăţământ în vederea creşterii gradului de siguranţă pentru elevi, a personalului didactic şi a personalului didactic auxiliar. Astfel, am solicitat actualizarea procedurii de acces pentru că acesta este unul dintre factorii care conduc la producerea actelor de violenţă. De asemenea, am cerut eficientizarea activităţii şi organizarea şi exercitarea serviciului pe şcoală precum şi implementarea proiectelor naţionale şi locale de prevenire a consumului de droguri iniţiate de Agenţia Naţională Antidrog în parteneriat cu Ministerul Educaţiei”, a mai precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.
Un raport World Vision realizat în perioada aprilie-mai 2022, arăta că 1 din 5 copii spune că violența este prezentă în școala lui mult sau foarte mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS