11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn ce condiţii va începe noul an şcolar în Dolj

În ce condiţii va începe noul an şcolar în Dolj

În Dolj, 92.342 de elevi și preșcolari vor începe anul școlar 2022-2023. Dintre aceştia 15.100 sunt preșcolari și 77.242 sunt elevi. Anul şcolar începe sub semnul schimbărilor. Mai multe şcoli din Craiova şi judeţ vor avea catalog electronic. De asemenea, este anul şcolar în care elevii vor avea o singură medie încheiată la sfârşitul anului şcolar, iar cele două semestre vor fi înlocuite cu cinci module. Ca şi în anii anteriori şi anul acesta vor mai fi zeci de clădiri fără autorizaţii sanitare sau fără autorizaţii ISU în care vor învăţa elevii. Potrivit conducerii ISJ Dolj sunt şi câteva şcoli care vor reloca elevii în alte spaţii pentru că nu s-au terminat lucrările de renovare, modernizare.

Câte şcoli sunt în Dolj

Statisticile arată că în Dolj predomină învăţământul preuniversitar de stat dar că şi şcolile şi grădiniţele particulare devin un reper pentru multe familii.
Conform unui comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, la nivelul județului Dolj funcționează 222 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de stat și particulare, după cum urmează:

  • 21 grădiniţe de stat;11 grădinițe particulare;
    -122 unităţi de învăţământ de stat, cu personalitate juridică, de nivel gimnazial: 29 situate în mediul urban și 93 în rural;
    -4 unităţi de învăţământ particulare, cu personalitate juridică, de nivel gimnazial, toate situate în mediul urban;
    -60 licee, colegii și școli postliceale și profesionale, după cum urmează: 47 unități de învățământ de stat (36 de stat în mediul urban și 11 – rural) și 13 particulare (12 de stat în mediul urban și 1 – rural);
    -4 unităţi de învăţământ special de stat, situate în mediul urban.
    La acestea se adăugă: Palatul Copiilor Craiova, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj, Clubul Sportiv Școlar Craiova și Centrul Județean de Excelenţă Dolj.

Se extinde programul Masa caldă

Una dintre noutăţile noului an şcolar este că se extinde programul-pilot Masa caldă în Dolj şi vor fi cuprinse şi şcoli gimnaziale.
„În județul Dolj, în anul școlar 2022-2023 Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar (Masă caldă) se va derula în următoarele unități de învățământ preuniversitar: Liceul Teoretic ,,Adrian Păunescu” Bârca, Liceul Tehnologic ”Constantin Nicolaescu Plopşor” Plenița, Școala Gimnazială Sadova, Școala Gimnazială Rojiște, Școala Gimnazială ”Marin Sorescu” Bulzești, Școala Gimnazială Galiciuica”, se arată în comunicatul ISJ Dolj.

Catalog electronic în 9 şcoli


În acest an şcolar, catalogul electronic va fi folosit în mai multe şcoli din Craiova dar şi în două şcoli din judeţ.
În conformitate cu prevederile O.M.E. nr. 5157/31.08.2021, privind implementarea catalogului electronic, la nivelul județului Doj există nouă unități de învățământ care vor utiliza catalogul electronic în anul școlar 2022-2023:
1.Colegiul Național ”Elena Cuza” Craiova
2.Școala Gimnazială ”Traian” Craiova
3.Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Craiova
4.Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova
5.Liceul ”Traian Vuia” Craiova
6.Liceul Teoretic ”Henri Coandă” Craiova
7.Școala Gimnazială Coșoveni
8.Liceul ”Voltaire” Craiova
9.Școala Gimnazială ”Constantin Gheorghiță” Podari


„Cu ajutorul catalogului online, activitatea profesorilor va fi mult mai transparentă, atât pentru conducerea școlii, cât și pentru părinți. De asemenea, având acces la notele și absențele copiilor lor, părinții se asigură de o comunicare directă între școală și familie.  Generalizarea treptată a sistemelor de management digital al unităților de învățământ va permite și un acces transparent la date și implicit luarea unor decizii bazate pe date reale si actuale”, scrie în comunicatul ISJ Dolj.

Şcoli care vor muta elevii în alte clădiri


Lucrările de renovare, reabilitare şi modernizare nu s-au terminat în toate şcolile. În Dolj, vor fi şcoli care vor muta elevii în alte clădiri.

"Ca urmare a controalelor mixte ale Institutiei Prefectului, DSP și ISJ desfășurate în perioada 19-26 august, în toate unităție de învățământ s-au realizat activități intense de pregătire a noului an școlar.
La nivelul județului există câteva unităţi şcolare unde încă se mai desfăşoară lucrări de reparare/ renovare/ modernizare.

-ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”ION CREANGĂ” CRAIOVA


-Grădiniţa „Voinicel” şi corpul mic al Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” Craiova sunt cuprinse în proiectul de reabilitare termică – BERD, urmând ca la finalizarea lucrărilor din corpul mic să înceapă lucrările în corpul mare al şcolii.
-Activităţile didactice se vor desfăşura la Grădiniţa „Casa cu pitici” şi în corpul mare al şcolii, în două schimburi. Termenul finalizării lucrărilor este de un an.

-ȘCOALA GIMNAZIALĂ VERBIȚA

-Grădinița cu program normal Verbiţa – funcționează într-o sală de clasă de la Școala Gimnazială Verbița, clădirea destinată Gradiniței este în proces de reabilitare prin PNDL2.

-ȘCOALA GIMNAZIALĂ SECU – o clasă de învățământ primar va fi relocată la structura Comănicea, deoarece clădirea în care au efectuat cursurile anul trecut va fi reabilitată de către UAT.

-ȘCOALA GIMNAZIALĂ SĂLCUȚA


-Începând cu luna octombrie 2022, clasele de gimnaziu se vor muta la structura PLOPȘOR, și vor desfășura activitatea în tura a II-a deoarece clădirea școlii Sălcuța intră în reabilitare.
-Clasele de învățământ primar și grupa de învățământ preșcolar își va desfășura activitatea școlară în clădirea grădiniței, cu intrare separată.


-ȘCOALA GIMNAZIALĂ MALU MARE
-Grădiniţa cu program normal Preajba va intra în reabilitare și în acest an va funcţiona în clădirea Grădiniţei Malu Mare.
-ȘCOALA GIMNAZIALĂ CARAULA
-Localul şcolii se află într-un amplu proces de reabilitare prin intermediul proiectului POR-Extindere, modernizare, reabilitare. Activitatea didactică se va desfășura în anul școlar 2022-2023 în 4 săli de clasă, în două schimburi, iar clasa pregătitoare va funcționa în localul grădiniței”, scrie în comunicatul ISJ Dolj.

Elevii din Dolj vor avea o vacanţă în februarie

Luni, 5 septembrie, inspectorii școlari din cadrul ISJ Dolj vor participa la deschiderea anului școlar în unitățile de învățământ coordonate.
Cât privește structura anului școlar 2022-2023, în conformitate cu prevederile art. 2 ale OME nr. 3505/2022 – o săptămână de vacanță la decizia ISJ – în Consiliul de administrație al I.S.J. Dolj a fost aprobată vacanța școlară a elevilor în săptămâna 18-26.02.2023.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS