19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate"Bombele" alimentare din şcoli

„Bombele” alimentare din şcoli

Timp de trei zile o comisie mixtă formată la nivelul Instituției Prefectului Dolj a controlat agenţii economici din incinta şi din zona vicinală a câtorva şcoli din Craiova. Au fost aplicate amenzi de 252.500 de lei, adică peste 50.000 de euro. În urma verificărilor efectuate, printre neregulile constatate se numără: produse expirate, produse neetichetate sau etichetate necorespunzător, produse comercializate care nu se încadrează în legea 123/2008, lipsa autorizației de funcționare, depozitare necorespunzătoare a produselor. Doi agenți economici s-au ales cu întreruperea activității până la intrarea în legalitate. Astfel de măsuri au fost luate cu agenţii economici de la Şcoala „Traian” şi de la Liceul „Traian Vuia” din Craiova .
Reprezentanţii Prefecturii Dolj au anunţat că astfel de controale se vor efectua periodic și chiar se vor extinde la nivelul județului Dolj.

Controlul la agenţii economici din incinta sau din vecinătatea şcolilor a avut loc în perioada 6-8 aprilie. Comisia a fost constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului Dolj, ai Inspectoratului Școlar Dolj, ai Inspectoratului Județean de Poliție Dolj, ai Direcției de Sănătate Publică Dolj, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj și ai Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Dolj.

„În cele trei zile de verificări, au fost controlați 30 de agenți economici din Craiova, care își desfășoară activitatea atât în incinta, cât și în zona vicinală a unităților de învățământ.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 252.500 lei și au fost emise un număr de 28 avertismente. De asemenea, în urma controalelor efectuate au fost oprite de la comercializare mai multe produse, iar doi agenți economici s-au ales cu întreruperea activității până la intrarea în legalitate”, se arată în comunicatul Prefecturii Dolj.

Ce şcoli au fost verificate şi ce măsuri au fost aplicate

Conform datelor din raportul Prefecturii Dolj au fost verificați un număr de nouă agenți economici care își desfășoară activitatea în incinta unităților de învățământ preuniversitar. În trei situaţii au fost aplicate amenzi şi avertismente şi la unii agenţii economici s-a dispus oprirea temporară a activităţii.

Astfel, la Liceului „Matei Basarab” din Craiova s-au aplicat amenzi în valoare de 2.000 de lei dar şi un avertisment. La Liceul „Traian Vuia” Craiova au fost verificaţi doi agenți economici la care s-ar fi găsit mai multe deficienţe. Măsurile au fost de oprire temporară a funcționării până la intrarea în legalitate, retragerea produselor de la comercializare şi amenzi în valoare de 47.000 lei şi două avertismente. Şi la Şcoala gimnazială „Traian” din Craiova după verificarea magazinului din incintă s-a dispus de către comisia de control interzicerea desfășurării activității până la intrarea în legalitate, amenzi în valoare de 18.500 de lei şi două avertismente.


Au fost şi agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în incinta unităţilor şcolare care s-au ales doar cu avertisment. Astfel de situaţii au fost la Liceul „Tudor Arghezi”, la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” şi la Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan Velovan” unde s-au dat câte două avertismente La Colegiul National „Carol I” şi la Colegiul National ,, Frații Buzești” s-a dat câte un avertisment agenţilor economici din interior.

Ce nereguli au fost găsite

Au fost făcute controale şi la agenţi economici aflați în zona vicinală a şcolilor. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Dolj au fost verificaţi 21 agenți economici şi s-au aplicat amenzi în valoare de 185.000 lei şi au retras produse de la comercializare.
Prefectul de Dolj, Daniela Barbu, a spus că în urma controalelor întreprinse la agenţii economici din şcoli şi din vecinătatea lor s-au găsit mai multe deficienţe şi că s-au aplicat amenzi în funcţie de specificul activităţii fiecărei entităţi participante.

„Neregulile semnalate au fost diverse fiind vorba de o comisie mixtă de verificare, fiecare dintre instituţiile implicate a controlat pe specificul activităţii respective. Au fost găsite produse la vânzare care erau expirate. De asemenea, produse neetichetate dar şi produse care nu sunt recomandate copiilor cum ar fi băuturi cu substanţe similare energizantelor. Au fost aplicate amenzi şi avem şi agenţi economici la care s-a dispus oprirea temporară a activităţii. Situaţia detaliată o trimitem azi (nr. -14 aprilie 2022 ) şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj”. a spus prefectul judeţului Dolj, Daniela Barbu. De asemenea, în comunicatul Prefecturii Dolj scrie că printre neregulile găsite se numără şi produse comercializate care nu se încadrează în legea 123/2008, lipsa autorizației de funcționare, depozitare necorespunzătoare a produselor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS