9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatie(VIDEO) Sorin Cîmpeanu: Testele de salivă pot fi făcute atât în școală, cât și acasă

(VIDEO) Sorin Cîmpeanu: Testele de salivă pot fi făcute atât în școală, cât și acasă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, face precizări suplimentare privind testarea în școli cu testele pe bază de salivă, după discuții avute cu ministrul Sănătății, Cseke Attila, într-o conferință de presă.

https://www.facebook.com/www.edu.ro/videos/1745016045690788

Începând de luni, vor putea merge la școală fizic toți elevii din localităţile în care rata de infectare este sub trei la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului, a anunțat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu. El a mai anunțat că testele de salivă le vor putea fi administrate copiilor atât la școală, cât și acasă, de către părinți, decizia fiind luată de fiecare școală, la nivel de Consiliu de Administrație.

„Elevii pot fi testați acasă, dar decizia rămâne la latitudinea fiecărei școli. Oricum, copiii vor primi vinerea câte două teste acasă, pentru ca luni să vină deja testați“, a spus Sorin Cîmpeanu.

Precizări cu privire la protocolul care se aplică elevilor depistați pozitivi la testare: dacă testul de salivă e pozitiv, se face testul PCR și iese negativ, elevul poate continua cursurile. Dacă nu-l aduce sau il aduce pozitiv va ramâne la domiciliu pentru 14 zile a explicat, joi seara, Sorin Cîmpeanu, conform Stirile Pro Tv

Procedura de administrare a testelor este în sarcina M.S.

A fost deja elaborată o instrucțiunea a Ministerului Sănătății, e posibil să apară completări. Procedura de administrare a testelor este în sarcina M.S.

„La decizia școlii testele, vor putea fi administrate la domiciliu de către părinți sau sub supravegherea acestora, sau în școală, dacă există dorința cadrelor didactice. Acordul părinților va fi exprimat într-un formular agreat de Ministrul Sănătății. Rezultatul va fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau profesorilor”, a precizat Cîmpeanu

Este posibil ca vineri să i se pună două teste fiecărui copilul acasă, pentru următoarea săptămână, a mai spus ministrul.

La data de 11 noiembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ.

O zi mai târziu, după consultarea cu specialiștii din sănătate publică, Ministerul Sănătății a elaborat și transmis Ministerului Educației metodologia solicitată.

Este permisă prezența fizică acolo unde rata de infectare este sub 3 la mie

Este în curs de pregătire o hotărâre CNSU – este permisă prezența fizică acolo unde rata de infectare este sub 3 la mie fără a depinde în vreun fel de rata de vaccinare a personalului.

1724 de localități sunt în această situație. Si sunt 18 județe în care rata de infectare este de sub 3 la mie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS