24.6 C
Craiova
marți, 9 august, 2022
Știri de ultima orăEducatieCând vor ajunge testele cu salivă în școli și grădinițe

Când vor ajunge testele cu salivă în școli și grădinițe

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este o chestiune „de zile” până când testele non-invazive pe bază de salivă vor putea fi achiziționate pentru a ajunge în școli și grădinițe, fiind nevoie de 70 de milioane de astfel de teste pentru o testare de două ori pe săptămână, până la finalul semestrului.

„Atât primul ministru cât și ministrul Sănătății au solicitat Agenției Naționale a Medicamentului ca în cursul zilei de astăzi să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță și pentru a le transmite Oficiului național pentru achiziții centralizate.

De asemenea, Ministerul Educației lucrează tot în cursul zilei de astăzi pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive pe bază de salivă care sa fie administrate preșcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din școli și grădinițe“, a precizat Sorin Cîmpeanu, potrivit HotNews.

Ministrul a răspuns că este vorba „de o achiziție de nivel foarte mare“

Întrebat cât va dura această achiziție, ministrul a răspuns că este vorba „de o achiziție de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de școala din semestrul întâi un nr de 11 săptămâni; 11 săptămâni, 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, 6,2 milioane teste necesare săptămânal, prin înmulțirea cu 11 rezultă 70 milioane de teste pe bază de salivă.

Ministrul a anunțat că este vorba doar de un proces de screening

Ministrul a precizat că „ele nu vor fi omologate, ele vor fi autorizate pe baza acestor cerinţe minime de performanţă și de reglementare.”

În plus, ministrul a anunțat că este vorba doar de un proces de screening, iar rezultatele testelor nu pot fi raportate în coronaforms. Pentru acest lucru, „ele vor trebui să fie confirmate prin teste PCR”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS