5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe bacaluareatul de toamnă

Începe bacaluareatul de toamnă

Astăzi debutează cea de a doua sesiune a examenului național de bacaluareat cu proba scrisă la limba și literatura română. În Dolj, pentru acest examen s-au înscris 1.245 de candidaţi. Conform datelor înregistrate de Inspectoratul Școlar Judeţean Dolj, din totalul celor înscrişi, 635 de candidați provin din promoţia 2019-2020, iar 610 de candidați sunt din promoţiile anterioare.

Bacalaureatul de toamnă debutează astăzi cu probele scrise. Primul examen este la Limba și literatura română. Examenul a început la ora 9, iar candidații au trei ore la dispoziție pentru a redacta lucrarea. Toate sălile de examen au supraveghere audio și video. Din datele ISJ Dolj, în această sesiune 635 de candidați provin din promoţia 2019-2020, iar 610 de candidați sunt din promoţiile anterioare.

Potrivit președintelui comisiei județene pentru bacalaureat, Mihaela Jianu,candidații vor susține examenul în aceleași condiții ca și în prima sesiune, cu mască și așezați la o distanță de doi metri. ”Se mențin măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu noul virus. Candidații vor sta la distanță de doi metri și vor purta masca pe durata examenului. Pentru cazurile speciale medicale avem săli separate unde vor susține examenul. Unii dintre candidați vor susține examenele scrise cu dictare. Toate cazurile speciale au aprobarea Comisie Naționale”, a precizat inspectorul școlar general adjunct, Mihaela Jianu.

La nivelul județului Dolj sunt cinci candidați care vor susține examenul în condiții speciale. În ceea ce privește profesorii supraveghetori sunt 230 de cadre didatice. ”În sălile de examen sunt unul-două cadre didactice care supraveghează”, a mai spus inspectorul școlar general adjunct, Mihaela Jianu.

13 centre de examen în Dolj

Probele scrise se vor desfășura în 13 centre de examen constituite la nivelul județului Dolj. Dintre acestea în Craiova sunt nouă centre de examen. Acestea sunt la Colegiul Național ”Gheorghe Chițu”, Liceul ”Charles Laugier”, Liceul ”Matei Basarab”, Liceul ”Traian Vuia”, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, Liceul Tehnologic ”Costin D. Nenițescu”, Liceul ”Ștefan Odobleja”, Liceul Tehnologic Auto, Liceul Tehnologic ”George Bibescu”. În județ centre de examen pentru bacalaureat sunt la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Filișanu” Filiași, Liceul Tehnologic ”Ștefan Milcu” Calafat, Liceul Teoretic Bechet și la Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul” Băilești. La fiecare centru de examen au fost arondate anumite unități școlare.

Calendarul probelor

Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Conform calendarului, pe 25 august va fi proba obligatorie a profilului la itorie sau matematică. Pe 26 august va fi proba la alegere a profilului și specializării.

Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil din cadrul examenului național de bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice.

Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12:00) și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00.

La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR).

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS