6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVIDEO| Birocraţia de la ISJ Dolj: Veniţi şi mâine!

VIDEO| Birocraţia de la ISJ Dolj: Veniţi şi mâine!

Un craiovean povesteşte că de mai bine de o lună încearcă să scoată un duplicat după o diplomă de studii, dar că în tot acest timp s-a lovit de nepăsare şi birocraţie. A făcut multe drumuri între şcoală şi ISJ Dolj. Ieri a fost o nouă zi în care a fost nevoit să dea piept cu angajaţii instituţiilor de stat. Spera să autentifice duplicatul respectiv şi a ajuns iar la ISJ Dolj, dar s-a lovit de un alt răspuns verbal, rapid: „Veniţi şi mâine că nu este colega aici“.

Să scoţi duplicatul unei diplome este o adevărată aventură. Un craiovean se plânge că face demersuri din data de 10 iunie şi că de atunci s-a tot plimbat printre instituţii. Ieri a fost o nouă zi în care şi-a încercat norocul, dar s-a trezit din nou învins de birocraţie şi de funcţionari care nu pot soluţiona cererile. A vrut să autentifice diploma, dar i s-a spus că nu este colega, nu este juristul, şi a fost iar amânat pentru o altă zi.

„Trebuie să scot un duplicat de diplomă pentru sora mea. A pierdut originalul. A învăţat la Şcoala «Decebal» şi am fost acolo să depun cerere pe 10 iunie. Am procură, am tot ce îmi trebuie. Dar în tot acest timp am făcut drumul între instituţii. De la şcoală îmi spuneau că trebuie să trimită ceva ISJ Dolj şi n-a trimis. Mă duceam la ISJ Dolj şi mi se spunea că şcoala nu a trimis ce trebuie. Am luat-o până la urmă, luni, 13 iulie, după o lună şi ceva. Problema nu este însă rezolvată. Trebuia să o şi autentific, dar mi-au spus verbal că nu este juristul şi m-au lăsat să aştept“, spune craioveanul.

Acesta a filmat întreg scenariul neputinţei din inspectoratul şcolar. Pe filmul din secretariat se văd două siluete, fără mască. Una dintre ele este pe locul de secretară a ISJ Dolj. De fapt, cetăţeanul a dat piept, pe post de secretară, cu o angajată care anterior era la alt compartiment, dar care de ceva timp a fost mutată „mai sus“. I se spune că joacă rolul de „ochiul inspectorului general”. De fapt, a găsit la inspectorat un angajat care nu putea să îi dea soluţii.

Lăsat cu actele în mână

Craioveanul stă în uşa secretariatului, unde nu i se preiau documentele. El încearcă să rezolve problema şi întreabă: „Chiar nu este nimeni să poată să facă ceva? Pot să le las, să vin mâine să le iau, să le duc la Prefectură?“, spune craioveanul. Răspunsul celei care stă pe scaunul de secretar este următorul: „V-am spus că nu le putem face noi! Veniţi mâine sau altădată“.

Cetăţeanul cere să i se dea asigurări că dacă va veni în altă zi va rezolva. „Păi, trebuie să vin să stau? Poate mâine este în concediu medical sau în concediu de odihnă. Să îmi dea şi mie cineva un program! Să îmi spună: «Vino, domne, mâine, poimâine!». A scris, a semnat. Să-şi asume cineva, că aşa, să stau pe drumuri… Credeţi-mă, a trecut o lună!”, mai spune craioveanul.


În replică, primeşte un răspuns scurt, care nu are nimic de a face cu soluţionarea problemei: „Da, dar nu din vina noastră!“.

Omul continuă dialogul, subliniind că a bătut de mai multe ori la uşa instituţiei. „Acum, nu ştiu, că se aruncă vina când spre inspectorat, când inspectoratul spre şcoală. În urma adreselor a trebuit să se rezolve“, mai spune craioveanul. Este rugat să aibă încredere în ceea ce i se spune: „Dumnevoastră nu aveţi încredere când vă spun eu că mâine vine colega mea şi rezolvă?!“. Omul insistă: „Nu mai am încredere. Vorba nu rămâne cusută la un dosar“.
Chiar şi aşa, angajata ISJ Dolj apelează la înţelegere. „Vă rog frumos să înţelegeţi şi dumneavoastră! Chiar nu am cum să vă rezolv“, i se răspunde din secretariat.

Puteţi să staţi cât vreţi!

Craioveanul cere să ajungă la un inspector şcolar. „Nu există şefi de serviciu, un inspector şcolar? Să pot discut cu cineva, că discut civilizat. Haideţi să încercăm o rezolvare, că asta nu e o rezolvare, într-o instituţie publică“, este solicitarea cetăţeanului.
Discuţia se învârteşte în cerc. „Dacă v-am spus că nu este colega mea azi! Puteţi sta cât vreţi! Nu o putem rezolva“, subliniază angajata ISJ Dolj.


„Să stau ca cel de săptămâna trecută, până la sfârşitul programului, de l-a dat la Gazeta de Sud?“, întreabă craioveanul. I se spune din nou: „Nu este jurista în inspectorat, ea are acea ştampilă. Mâine vine, vă garantez!“. Şi discuţia continuă. „Deci, nu se poate rezolva?“, mai întreabă craioveanul.
Angajata ISJ Dolj continuă să îşi exprime neputinţa. „Dacă mă credeţi, suntem oameni până la urmă, eu v-am vorbit frumos, dar ce pot eu să vă fac? Insistaţi pe ceva ce v-am spus că nu pot eu să vă ajut. Nu e nimeni în inspectorat“, a mai spus aceasta.


Cetăţeanul răspunde indignat: „Nu pot să cred că nu e nimeni în inspectorat! E cumva închis inspectoratul?“. Întrebarea lui rămâne fără răspuns. Intră alţi inspectori pe uşă şi părăseşte sala.
Ideea care se desprinde din această întâmplare este aceea că la ISJ Dolj dacă unul din angajaţi pleacă, nimeni nu preia atribuţiile. Craiovenii care vin aici sunt amânaţi şi ajung să bată de multe ori drumul pentru a rezolva o problemă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS