30.1 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucrările de la examene se vor corecta în alte județe

Lucrările de la examene se vor corecta în alte județe

Lucrările de la examenele naționale pe care le vor susține elevii și profesorii nu se vor corecta în fiecare județ, ci încrucișat între județe. Acesta este principalul mesaj transmis de ministrul educației inspectorilor școlari cu doar câteva zile îniante de evaluarea națională. De asemenea, tot ca o noutate este și faptul că profesorii care vor face parte din comisiile de examen vor avea normele de plată majorate. Liderii sindicatelor spun că anunțul de ultimă oră privind corectarea lucrărilor va asigura o evaluare corectă a candidaților.

Conform ordinului pentru modificarea metodologiei examenului de bacalaureat, comisia județeană trebuie să organizeze centre zonale de evaluare pentru minimum 500 de candidați și maximum 1.000 de candidați. Inspectorii școlari au precizat, odată cu apariția ordinului, că lucrările examenelor naționale se vor corecta în fiecare județ. Numai că, pe 10 iunie, cu câteva zile înainte de organizarea evaluării naționale, ministrul educației a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari în care a anunţat că lucrările de la bacalaureat și evaluarea națională se vor corecta încrucișat între județe. În această sesiune, profesorii care vor face parte din comisiile de examen vor avea normele de plată majorate. De asemenea, ministrul a cerut ca fiecare unitate școlară să aibă măști pentru examene și a cerut situația înscrierii la evaluarea națională.


Sindicat: Camerele de supraveghere și evaluarea în alt județ au ridicat ștacheta performanței


Cadrele didactice susțin că prin această modalitate de corectare încrucișată se menține ștacheta performanței.„Camerele de supraveghere audio-video, dar și evaluarea în alt județ au fost principalele măsuri care au ridicat ștacheta performanței foarte sus. Exigența a crescut, iar elevii au devenit mult mai preocupați de propria pregătire, interesul pentru studiu crescând destul de mult“, a precizat Nicușor Cotescu, președintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

Potrivit liderilor de sindicat, că prima mențiune privind introducerea camerelor audio-video a apărut în 2011, în Ordinul de ministru privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național, cu mențiunea că „unitățile de învățământ au săli de clasă dotate cu camere de supraveghere”.Pentru anul 2012 s-a completat prevederea „comisiile de bacalaureat județene vor asigura dotarea cu camere de supraveghere video funcționale”, iar din anul 2015 a apărut sub următoarea formulare „comisiile de bacalaureat județene asigură dotarea cu camere de supraveghere video și audio“.În ceea ce privește corectarea încrucișată, prima prevedere apare în anul 2015, pentru sesiunea din 2016, „Comisia Națională de bacalaureat decide ca evaluarea lucrărilor dintr-un județ să se facă în alt județ, în conformitate cu procedura elaborată de Comisia Națională de bacalaureat“.

Din metodologie dispăruse o precizare

Liderii de sindicat spun că în metodologia pentru examenul de bacalaureat a dispărut o precizare privind evaluarea lucrărilor.

„Profesorii evaluatori dintr-un județ nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ“, a dispărut din OMEN nr. 4950/2019 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2020 și a fost înlocuită cu „Comisia Națională de bacalaureat stabilește prin procedură specifică modalitatea de evaluare a lucrărilor”, lăsând categoric loc la interpretări îndreptățite. Acest subiect s-a clarificat în mare parte pentru că de curând, într-o videoconferință a MEC împreună cu inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți din fiecare județ, doamna ministru Monica Anisie a abordat și acest subiect, unde a făcut referire la procesul de corectare a lucrărilor în sistem încrucișat în alte județe.

Consider că este o precizare bine venită și sper că va fi emisă procedura de evaluare pentru examenele naționale care să cuprindă prevederea prin care evaluarea lucrărilor să nu se realizeze în județul de origine. Aceste măsuri severe introduse progresiv de-a lungul anilor, subiecte naționale, supraveghetori externi, evaluare în alt județ, monitorizare audio-video, verificare prin sondaj, monitorizare externă, nu fac altceva decât să arate o transparență totală, o acuratețe maximă a rezultatelor învățării și a îndepărtării oricărei suspiciuni de viciere a procentelor de promovabilitate, a notelor“, a precizat Nicușor Cotescu, președintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

Elevii vor susține primul examen național pe 15 iunie. Se va organiza proba scrisă la limba română din cadrul evaluării naționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS