7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieColegiul Național „Frații Buzești“ - 135 de ani în slujba educației

Colegiul Național „Frații Buzești“ – 135 de ani în slujba educației

Clasat în fiecare an pe primele locuri printre colegiile din țară cu cea mai mare medie de admitere la liceu, și printre cele craiovene pentru premiile obținute la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale, Colegiul Național „Frații Buzești“ serbează în această săptămână 135 de ani de la înființare.

În 1882 lua naștere primul gimnaziu real de băieți, iar piatra de temelie a fost pusă de primul director, Grigorie Căzănescu. Așa începe povestea Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, spusă de directorul adjunct de azi, Ileana Didu. De atunci au trecut 135 de ani, timp în care acest colegiu a reușit să fie mereu printre primele atât în plan local, cât și la nivel național. Rezultatele sunt vizibile la examenele naționale, dar și la olimpiadele naționale, la care, de exemplu, în anul școlar trecut, s-au calificat peste 100 de elevi la diverse discipline. Sunt elevi cu diverse pasiuni și aptitudini, fapt demonstrat și ieri la festivitatea de deschidere a Zilelor Colegiului. Florian Călina, olimpic național la chimie, a organizat o expoziție dedicată colegilor săi. „Pentru Florian, preocuparea pentru pictură a început printr-o joacă, o joacă în culori, apoi a devenit o modalitate de a comunica cu cei din jurul lui, cu colegii, cu prietenii, cu părinții. Poate un mod de a se recrea între două participări la olimpiade naționale, de unde s-a întors în fiecare an cu premii. A avut până acum cinci expoziții personale și a adus aici câteva din lucrările sale, cu care vrea să vă încânte“, a precizat Ileana Didu, directorul adjunct al Colegiului Național „Frații Buzești“. De altfel, olimpicul a precizat că a adus picturile sale în incinta colegiului pentru că „îl consideră a doua casă“ și pentru că vrea să-și inspire și colegii.

Va găzdui cel mai important concurs național de Informatică

Programul dedicat Zilelor Colegiului Național „Frații Buzești“ este marcat și de competiții școlare. Pe 28 octombrie s-a derulat Concursul de matematică „Gheorghe Dumitrescu“, la care au participat elevi din șapte județe, dar și din Bulgaria, și la care elevii din „Buzești“ au obținut mai multe premii. De asemenea, în perioada 2-5 noiembrie va găzdui Algoritmiada, cel mai important concurs de informatică din România, la care pot participa pasionaţii de informatică de toate vârstele, de la elevi de gimnaziu până la persoane care au terminat de mulţi ani facultatea. La această competiție s-au calificat și mulți elevi ai CN „Frații Buzești“. „Concursul se desfășoară timp de mai multe luni, on-line, iar finala va avea loc la Colegiul Național «Frații Buzești». Avem mai mulți elevi calificați la acest concurs, dintre care menționez pe Vlad Ciuperceanu, Alexandra Nanu și Radu Nicolae la juniori, iar la seniori pe Alexandra Udriștoiu și Emanuel Dicu. Vor fi concurenți din multe oașe ale țării, Vaslui, Cluj, Brașov. Vor fi prezenți elevi olimpici care au participat și la Olimpiada Europei Centrale, la Balcaniadă. De asemenea, la secțiunea Open participă și absolvenți ai colegiului care acum sunt studenți. O să vină și Mihai Nițu, care este student de câțiva ani la Facultatea de Matematică-Informatică la București, și Bogdan Iordache. Concursul este organizat de echipa Infoarena, care este formată din foști olimpici internaționali ai României“, a precizat Marius Nicoli, profesor de informatică al Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS