Acasă Educatie Sorin Cîmpeanu, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

Sorin Cîmpeanu, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

-

Fostul ministru al educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, în prezent rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, președintele Consiliului Național al Rectorilor, membru al Parlamentului României, a fost făcut joi Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova. Titlul i-a fost acordat pentru cercetarea științifică, fiind autor și coautor a 16 lucrări în domeniul horticulturii. În acest context, prof. univ. Sorin Cîmpeanu a făcut o analiză asupra evoluției învățământului horticol în contextul general al învățământului superior românesc, subliniind faptul că, în prezent, învățământul horticol reprezintă 12% din programele de studii superioare, iar programele de studii din domeniul industriei alimentare reprezintă 29%, mai mult decât agricultura și horticultura la un loc. În ceea ce privește numărul de cursanți la nivel național, în prezent sunt 28.400 de studenți. „La nivel național avem învățământ horticol din 1842, dar primele facultăți de agronomie și horticultură au apărut în 1948, la București, trei ani mai târziu, în 1951, a apărut la Iași și în 1962, la Craiova. În urmă cu 55 de ani se înființa și Facultatea de Horticultură de la Cluj-Napoca și în 1990 Facultatea de Horticultură de la Timișoara. După 1990 a apărut și în alte universități, fiind în prezent 20 de facultăți, dintre care 13 de horticultură și șapte de peisagistică în nouă centre universitare. În prezent, în domeniul horticol pe toate domeniile de studii avem 28.400 de studenți, dintre care 12.000 sunt la București, 5.800 la Cluj, 4.800 la Timișoara, 4.400 la Iași și 1.425 la Universitatea din Craiova. Apreciez faptul că la Universitatea din Craiova a fost un trend crescător al numărului de locuri la buget, pentru învățământul horticol de la 600 la 800“, a precizat Sorin Cîmpeanu. De asemenea, fostul ministru al educației a subliniat că sunt puțini doctoranzi în domeniu. „La nivel național, avem 19.143 de doctoranzi, dintre care 158 sunt la horticultură. Numărul doctoranzilor este de 3% raportat la numărul studenților, ceea ce ne situează într-o poziție medie față de alte țări. De exemplu, în Germania numărul doctoranzilor reprezintă 7% din numărul studenților, în Finlanda, Elveția sunt 6,6% și 6,9%, apropo de percepția publică“, a precizat Sorin Cîmpeanu. Odată cu primirea titlului onorific, președintele rectorilor a precizat că „Facultățile de Agronomie și Horticultură ale Universității din Craiova vor fi incluse în consorțiul universităților de Științe Agronomice și Medicină Veterinară“, iar prima ședință la care sunt așteptați și universitarii craioveni va fi în perioada 23-26 noiembrie la Cluj-Napoca.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
A absolvit Facultatea de Istorie Filosofie şi Geografie din Universitatea din Craiova, specializarea Istorie/Spaniolă şi lucrează în presa scrisă din 2008.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.