12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieTopul specializărilor căutate de studenți la Universitatea din Craiova

Topul specializărilor căutate de studenți la Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova a rămas cu 1.221 de locuri cu taxă, neocupate la programele de licență (Foto: Lucian Anghel)
Universitatea din Craiova a rămas cu 1.221 de locuri cu taxă, neocupate la programele de licență (Foto: Lucian Anghel)

Admiterea la Universitatea din Craiova pentru anul 2017-2018 s-a desfășurat și în luna septembrie. În urma înscrierilor, pentru noul an universitar sunt așteptați 2.870 de studenți la buget și 1.700 de studenți pe locurile cu taxă. Cifra de școlarizare realizată arată că din cele 2.971 de locuri la taxă, 1.221 sunt locuri libere. Pe facultăți, studenții la taxă au ajuns să fie de ordinul zecilor, iar numărul lor scade și după începerea cursurilor. În schimb, la buget au fost și specializări la care concurența a fost destul de mare.

Pentru sesiunea de toamnă, Universitatea din Craiova a scos la concurs pentru admitere mai bine de 2.000 de locuri la buget și la taxă. Locurile la buget au fost la diverse specializări de la Litere, Științe, Mecanică, Economie și Administrarea Afacerilor, Inginerie Electrică. În urma înscrierilor, locurile la buget au fost ocupate fie la specializările la care erau alocate inițial, fie prin distribuire către alte departamente. Astfel că în noul an universitar au fost înmatriculați 2.870 de studenți, exact cât a fost cifra de școlarizare. Cererile pentru locurile cu taxă au scăzut foarte mult. Din 2.971 de locuri existente, 1.221 au rămas neocupate. Pe facultăți, numărul studenților a ajuns să fie în multe cazuri între 10 și 50. La Horticultură, de exemplu, facultate la care zeci de locuri la buget au fost ocupate în sesiunea de toamnă, la taxă s-au înscris doar nouă studenți. „La buget nu am mai rămas cu locuri libere după sesiunea de toamnă. La taxă au fost însă cereri puține. Pentru noul an universitar pentru primul an de licență avem 152 de studenți români, doi studenți romi și nouă studenți la taxă. Solicitările pentru locurile cu taxă au crescut însă la master, unde avem înmatriculați 80 de studenți la buget și 39 la taxă“, a precizat conf. univ. dr. Sina Cosmulescu, decanul Facultății de Horticultură. La Facultatea de Litere, în sesiunea de toamnă au fost specializări la care locurile la taxă au fost declarate ca fiind nelimitate. Astfel de exemplu este la Limba și literatura română și Limba latină, la care la admiterea din septembrie s-a înscris un singur candidat. Și la Limba și literatura română și o limbă modernă au fost locuri nelimitate la taxă și s-au înscris 14 candidați. La Facultatea de Litere, însă, la taxă cei mai mulți candidați au fost la programul de conversie profesională Pedagogia învățământului primar și preșcolar la care s-au înscris 104 candidați.

La specializările în IT s-au ocupat și locurile cu taxă

La Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, la specializările în domeniul IT s-au ocupat toate locurile scoase la concurs, inclusiv cele cu taxă, în schimb la specializări precum Ingineria sistemelor multimedia, la taxă, au mai rămas 8 locuri, la Inginerie electronică și telecomunicații – 9 locuri, la Mecatronică și robotică – 7 locuri. Decanul facultății spune însă că baza finanțării este asigurată de locurile la buget. „La buget, la licență, s-au ocupat toate locurile din sesiunea de vară. Cea mai mare concurență a fost la Calculatoare cu predare în limba română sau engleză, la care am avut 2,5 concurenți pe loc. La această specializare candidații au susținut examen de admitere. De asemenea, mulți pe loc au fost și la Automatică și Informatică Aplicată, unde au fost 1,5 concurenți pe loc. Domeniile IT atrag foarte mult. De altfel, la aceste specializări s-au ocupat și toate locurile la taxă. Au urmat specializările Ingineria sistemelor multimedia, Electronică aplicată, Mecatronică și robotică. În această toamnă așteptăm 403 studenți la licență, dintre care 324 sunt la buget. Este adevărat că la anumite specializări au mai rămas locuri libere la taxă, dar facultatea oferă învățământ de calitate dacă are toate locurile de la buget ocupate pentru că studenții de la buget oferă stabilitate. La taxă, de obicei nu scoatem capacitatea maximă de locuri. Și la master avem mai puțini studenți la taxă pentru că, de obicei, absolvenții studiilor de licență în domeniul IT se angajează la firme și nu mai au nevoie să continue studiile“, a precizat prof. univ. ing. dr. Dan Selișteanu.

Concurență în creștere la Educație Fizică și Sport

La admiterea de anul acesta la Facultatea de Educație Fizică și Sport la fiecare din cele două specializări s-au scos 150 de locuri la buget și taxă din care s-au ocupat 120 de locuri. Conducerea facultății spune că numărul studenților este în creștere. „Ca și ofertă educațională am avut 150 de locuri pentru fiecare din cele două specializări pentru licență. S-au ocupat toate locurile la buget pe care a fost concurență destul de mare, selecția având la bază probele practice la educație fizică și sport, dar și testul de verificare a cunoștințelor de biologie pentru secțiunea de kinetoterapie. La buget au fost 33 de locuri la kinetoterapie și 48 de locuri la educație fizică și sport. La fiecare specializare avem câte 120 de studenți înmatriculați, cei care nu au prins loc la buget au optat pentru taxă. Tinerii caută aceste specializări pentru că sunt solicitate și pe piața muncii, mulți ajung să lucreze în clinici, săli de sport, dar și în străinătate, diplomele fiind recunoscute pe plan internațional. La programele de master am avut și mai multe solicitări, fiind ocupate toate locurile cu taxă. Am avut 20 de candidați care nu au reușit să ocupe nici un loc la taxă“, a precizat prof. univ. dr. Marian Dragomir, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport.

La Inginerie, pe locurile cu taxă se înscriu cei care sunt angajați

La Facultatea de Inginerie electrică pentru noul an universitar la licență s-au înscris 215 studenți la buget și 47 la taxă pe cele 320 de locuri scoase la concurs. Pentru admiterea din acest an, facultatea a renunțat la specializarea Inginerie electrică și calculatoare în limba franceză, dar și la Ingineria și protecția mediului. Și după sesiunea de toamnă, facultatea a mai renunțat la trei locuri la buget. „La buget au mai rămas trei locuri libere, pentru că au fost candidați care s-au înscris și nu au mai venit să se înmatriculeze. Locurile eliberate astfel au fost raportate către Senatul Universității din Craiova, pentru a fi repartizate către alte facultăți care au avut mai multe solicitări. Cu toate acestea putem spune că la nivelul facultății anul acesta a crescut numărul studenților, avem înmatriculați 215 studenți la buget pentru cele trei domenii de licență, față de anul trecut, când au fost 201 studenți. Cea mai căutată specializare a fost Electromecanică. Ne așteptăm la o creștere a numărului candidaților pe viitor la toate specializările, pentru că sunt multe cereri pe piața muncii pentru ingineri. Avem firme care vin să ne solicite absolvenți. Sunt angajatori mari precum CEZ, Electroputere, Ford. Săptămâna aceasta am avut și reprezentanți de la firma ENEL. În ceea ce privește locurile la taxă, avem aproximativ 50 de înscriși. Sunt, în general, persoane care lucrează la diverse firme și care au absolvit deja o facultate. Cereri mai multe au fost la master, mai ales la programul în limba engleză“, a precizat prof. univ. dr. Marian Ciontu, decanul Facultății de Inginerie Electrică. La Facultatea de Mecanică, potrivit decanului prof. univ. dr. Nicolae Dumitru „cele mai solicitate specializări au fost Autovehicule rutiere și Construcții civile, industriale și agricole, la care au fost peste doi candidați pe loc“. În schimb, la alte specializări au mai fost locuri la buget și în sesiunea din toamnă. Reprezentanții facultății spun însă că în noul an universitar la buget și taxă vor fi câteva sute de studenți, în calcul fiind incluse și specializările de licență și master de la Drobeta Turnu Severin. „Facultatea de Mecanică, prin departamentele din Craiova și Drobeta Turnu Severin, în noul an academic 2017-2018 oferă celor aproximativ 600 de studenți boboci perspective profesionale și educaționale remarcabile, susținute de dotări ultramoderne, corp profesoral de excepție și colaborări ample cu mediul socio-economic atât la nivel național, cât și internațional“, a precizat prof. univ. dr. Dumitru Ilie, prodecanul Facultății de Mecanică.

Top trei preferințe la Economie și Administrarea Afacerilor

Cea mai mare cifră de școlarizare a fost oferită de Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, care la Craiova a avut 378 de locuri la buget, trei locuri speciale pentru romi la buget și 466 de locuri la taxă. La unele specializări, locurile la buget au fost ocupate în sesiunea de admitere din septembrie. În urma înscrierilor, pentru noul an universitar la licență sunt așteptați 375 de studenți pe locurile la buget și alți 50 de studenți la taxă. Spre deosebire de anii anteriori, în Craiova studenții la taxă sunt mai puțini.
„Am ocupat toate locurile la buget la master. Mai așteptăm pentru licență locuri la buget poate după redistribuire pentru cei care aveau prima opțiune pentru buget. Este adevărat că numărul celor care au venit spre locurile cu taxă este cu mult mai mic. Anul acesta avem la licență doar 50 de înscriși pe locurile cu taxă, iar la master sunt ceva mai mulți. La aceștia se adaugă și cei care s-au înscris la învățământul la distanță, dar și studenții de la centrul din Pitești, unde s-au înmatriculat 140 de candidați la licență și alți 80 la master. Foarte bine au mers înscrierile la Drobeta Turnu Severin. Acolo avem 85 de studenți la buget și foarte mulți la taxă“, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Sichigea, decanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor. Și oferta specializărilor la această facultate este variată, însă în topul solicitărilor s-au aflat Contabilitatea, Finanțe bănci și Management. „Avem peste 120 de studenți înscriși la fiecare specialitate. Am avut plăcuta surpriză să vedem că spre facultatea noastră au venit absolvenți de la licee foarte bune din Craiova, cei mai mulți fiind de la Colegiul Național «Gheorghe Chițu», apoi de la Colegiul Național «Ștefan Velovan» și de la Colegiul Național «Carol I» din Craiova“, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Sichigea. Conducerea facultății a precizat că pentru anul universitar următor s-ar putea ca numărul specializărilor să se restrângă pentru a crește cifra de școlarizare la specializările solicitate. „Se va face un studiu pe specializări să vedem din 30 de studenți admiși la buget câți reușesc să facă 30 de credite pentru a trece în anul II de licență și apoi câți reușesc să ajungă în anul III de licență. Este posibil să facem o restrângere a numărului de specializări, iar cifra de școlarizare să se repartizeze către specializările solicitate“, a mai precizat prof. univ. dr. Nicolae Sichigea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS