13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDuelul directorilor de școli

Duelul directorilor de școli

Miercuri are loc prima probă din cadrul concursului de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ din Dolj (Foto: arhiva GdS)
Miercuri are loc prima probă din cadrul concursului de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ din Dolj (Foto: arhiva GdS)

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a anunțat ieri că a solicitat și s-a aprobat la Ministerul Educației Naționale acordarea unei noi șanse de completare a dosarelor pentru candidații invalidați la concurs. În consecință, în Dolj, situația concurenței a rămas aceeași, spun inspectorii școlari. Sunt 313 cadre didactice care au optat pentru unul sau mai multe posturi de conducere din cele 194 de unități școlare, fiind în total 457 de candidaturi. Prima probă de evaluare a concurenților are loc mâine, la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova.

Validarea candidaților pentru concursul de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct din unitățile școlare din Dolj a avut loc vineri. Lavinia Craioveanu, inspectorul școlar general, a precizat însă că a solicitat și a primit aprobare din partea Ministerului Educației Naționale ca și candidații respinși pe motiv că nu au completat corect dosarele să mai primească o șansă pentru validare. „În urma etapei de validare, comisia din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj a respins nouă candidați. Am înaintat către Ministerul Educației Naționale o solicitare de derogare de la calendar, astfel încât să le oferim și lor șansa de a participa la concurs pentru că au făcut mici erori la completarea dosarelor“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu.

Bătălie pe colegii. Criză de candidați în mediul rural

Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean Dolj, cea mai mare concurență a rămas la Școala gimnazială „Elena Farago“, unde sunt opt candidați înscriși. Concurența se duce între actualul director Marian Vlad, care îi are contracandidați pe Gavrilă Claudiu Marcel, Sandu Goiceanu, Ionela Daniela Matei, Lilia Violeta Pascariu, Gheorghe Duță, Cristina Mihaela Vasile și Aida Virginia Ionescu (care inițial apărea pe lista invalidaților). De asemenea, concurență mare se menține și la colegiile din Craiova, unde concurează actualii manageri cu foștii manageri, dar și cu manageri din alte unități școlare.
La Colegiul Național „Carol I“ din Craiova sunt șase candidați la funcția de director. Nici unul dintre candidați nu face parte din actuala conducere. Pentru director și-au depus dosarele Matilda Blagu (actual director la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova), Camelia Buzatu (fost director la Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“), Doina Buzuloiu, Răzvan Jenaru (fost director adjunct la Colegiul Național „Carol I“), Nicolae Petrescu (director adjunct la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova), Angel Cristian Stăiculescu. Ultimii trei candidează și la funcția de adjunct, alături de care se află și Simona Parseghian.
La Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova candidează pentru funcția de director actualul manager Mirela Genoiu, care are drept contracandidați pe Năstase Micea Vasile (fost director al colegiului), Camelia Buzatu, Doina Buzuloiu și Liviu Cotfasă (fost director adjunct al colegiului), acesta din urmă vizând și funcția de director adjunct în cadrul aceleiași instituții, funcție pentru care au mai intrat în competiție și Daniela Corina Andriescu, Aurelia Corbeanu și Elena Simona Copăcescu. La Colegiul Național „Frații Buzești“ candidează actualul director, Carmen Ștefănescu, care îi are drept concurenți pe Matilda Blagu, Ileana Didu (director adjunct), Felix Godeanu, Aurora Simon (fost director al Colegiului „Ștefan Odobleja“), iar la adjuncți concursul este între actualul director, Carmen Ștefănescu, și actualul adjunct, Ileana Didu.
La polul opus se situează școlile care au câte un singur candidat sau nici un candidat înscris. „Avem și unități la care nu s-a înscris nici un candidat. Este vorba de școlile de la Gângiova, Gighera, Goicea, Scaești, Lipovu, Damian, Sadova. O astfel de situație este și la Liceul Adventist din Craiova. Conform metodologiei, vom numi un cadru didactic care nu a ocupat funcția de director, dar după finalizarea concursului“, a precizat inspectorul școlar general. În ceea ce privește școlile cu un singur candidat, sunt multe astfel de situații în mediul rural, în special în localitățile izolate, dar și la două licee din Craiova, Liceul „Traian Vuia“ și Liceul Tehnologic Auto.

Evaluarea va începe la ora 10.00

Pentru candidații care s-au înscris în concurs, prima probă care constă în evaluare prin test grilă are loc miercuri, 12 octombrie, centrul de examen fiind la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova. „Candidații au acces începând cu ora 9.00. La ora 10.00 vor primi subiectele, unice la nivel național, elaborate de Ministerul Educației Naționale. Proba se va desfășura între 10.00 și 12.00. La ora 12.00, comisiile formate dintr-un coordonator, inspector școlar, secretar inspector și doi reprezentanți de la școală și doi de la autoritatea publică locală vor intra în sală și în plenul comisei se evaluează fiecare candidat. Fiecare candidat va avea doi martori din sală. De asemenea, cu rol de observatori vor fi câte un reprezentant din partea părinților, sindicatelor și din partea elevilor, acolo unde sunt unități școlare cu elevi care au împlinit 18 ani. Candidații vor avea asupra lor decât pix cu pastă albastră și cartea de identitate. Dacă au bagaje, acestea vor fi lăsate într-o cameră special amenajată“, a mai precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Având în vedere numărul mare de candidați, dar și comisiile de concurs destul de numeroase, elevii care au cursuri de dimineață la Colegiul „Ștefan Odobleja“ își vor desfășura activitatea în cadrul Liceului „Henri Coandă“ din Craiova. „Miercuri sunt așteptate la Colegiul «Odobleja» din Craiova peste 1.400 de persoane. Rog profesorii care au posibilitatea să nu vină cu mașinile personale“, a mai precizat inspectorul școlar general. Rezultatele primei probe se vor afișa tot pe 12 octombrie. Pentru a promova această evaluare, un candidat trebuie să obțină minimum 35 de puncte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS