28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSindicaliștii avertizează: „Sunt probleme cu cei 700 de lei dați profesorilor!“

Sindicaliștii avertizează: „Sunt probleme cu cei 700 de lei dați profesorilor!“

Bugetul alocat pentru învățământ în 2016 este mai mic decât cel de anul acesta. În plus, cadrele didactice nu vor mai primi cei 700 de lei pentru formare, au anunțat ieri reprezentanții sindicatelor din învățământul preuniversitar, care au tras și un semnal de alarmă referitor la sumele plătite în luna decembrie 2014. Banii dați pentru profesori au fost alocați inițial din bugetul Ministerului Educației în baza unui proiect european, dar, potrivit sindicatelor, au apărut probleme și ministerul nu a mai recuperat sumele din fonduri europene. Mai mult decât atât, în Dolj, o parte din cadrele didactice au fost chemate pentru a da explicații referitoare la semnăturile date pentru acești bani.

Anul trecut, cadrele didactice au primit în luna decembrie 700 de lei prin programul „Dezvoltarea carierei didactice“ finanțat din fonduri europene și desfășurat timp de nouă luni. În mod normal, proiectul trebuia închis, însă, în fapt, situația stă cu totul altfel, după cum transmit sindicatele. Au apărut deja discuții despre cum se vor recupera banii, pentru că nu sunt documente justificative. În ceea ce privește o nouă finanțare pentru formare profesională, atât pentru anul în curs, cât și pentru anul viitor, aceasta este exclusă.
„Bugetul pentru anul viitor este mai mic decât cel pentru 2015, pentru că nu mai sunt bani prevăzuți pentru hotărâri judecătorești. Nu vor fi bani pentru formare profesională. Dacă anul trecut s-au dat 700 de lei, astfel de sume nu se vor mai da. Banii aceștia s-au dat pe un proiect european pe care sunt mari probleme. Alocarea de fonduri a fost făcută din bugetul Ministerului Educației, care nu și-a recuperat nici până acum banii. Bruxelles-ul nu dă banii pentru că nu există documente justificative pentru decontări. Cadrelor didactice nu li s-a solicitat nimic în acest sens. Dacă li se solicita acest lucru, vă dați seama că se duceau documentele, că doar s-a lucrat pe fonduri europene! Cert este că sunt probleme și Ministerul Educației trebuie să le rezolve“, a precizat Constantin Rada, președintele FSLI Dolj.

Profesorii au dat note explicative pentru semnături

Reprezentanții sindicatelor susțin că au fost profesori care au dat explicații pentru cei 700 de lei. „Din verificările de până acum, la Dolj au fost situații în care cadrele didactice care au primit banii pe statul de plată și nu pe card au fost chemate să dea explicații pentru semnătură. Au fost suspiciuni că sunt semnături false, pentru că nu corespndeau. Din notele de relații am înțeles că se făcuseră niște încurcături, semnaseră la alte rubrici. Esențial este faptul că s-au făcut investigații în detaliu. Sunt mari probleme. Din punctul de vedere al Bruxellesului, proiectul nu este încheiat pentru că nu sunt suficiente documente justificative. Este un proiect mare, un proiect complex, cu 292.000 de beneficiari. Și suma care trebuie recuperată este foarte mare. Este vorba de 50 de milioane de euro. De la Bruxelles nu s-a aprobat acordarea acestei sume pe documentele care există. Situația a creat și foarte multe temeri în legătură cu aceste sume de bani pe care profesorii le-au primit anul trecut, pentru că nu se știe cum se va finaliza totul. Este evident că un astfel de proiect european nu se va mai scrie“, a precizat Constantin Lungulescu, președintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.
De altfel, reprezentanții sindicatelor susțin că sunt câteva zeci de cadre didactice care au restituit sumele. „Au fost cadre care au venit și au restituit banii, pentru că nu au dorit să stea să dea note explicative“, a mai spus Lungulescu.
În ceea ce privește drepturile salariale, angajații din sistemul de învățământ vor primi de anul viitor o majorare de 15%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS