16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcolile din Dolj, îmbâcsite de profesori cu note de 1 și 2

Școlile din Dolj, îmbâcsite de profesori cu note de 1 și 2

Directorii din mai multe școli din Dolj au la clase profesori cu note sub 5 la examenul  național de titularizare (Foto: Arhiva GdS)
Directorii din mai multe școli din Dolj au la clase profesori cu note sub 5 la examenul
național de titularizare (Foto: Arhiva GdS)

Cadre didactice care au obținut note de 1, 2 și 3 la concursul național de titularizare din acest an sau din anii anteriori se regăsesc în număr tot mai mare în unitățile de învățământ din Craiova și din județul Dolj. Reclamația este făcută chiar de cititori ai Gazetei de Sud, care se declară indignați de modul în care s-a ajuns să fie ocupate posturile din școli și grădinițe. ISJ Dolj spune că apelează la astfel de profesori din lipsă de personal, însă cei din sistem susțin că în multe cazuri cei cu note de trecere stau acasă.

După ce Gazeta de Sud a publicat, pe 20 octombrie, un articol despre profesorii cu note de 2, 3 și 4 la examenul național de titularizare, cititorii cotidianului au continuat să reclame faptul că situația nu s-a remediat, ba din contră, au mai fost găsite și alte exemple de cadre didactice cu astfel de rezultate. Oamenii sunt revoltați și se întreabă „Ce să mai înțeleagă profesorii care au luat note peste 5 și stau acasă?“, „Ce să mai înțeleagă părinții?“. Sesizarea începe cu exemplul unei educatoare cu nota 3,25 la titularizare în acest an, care a fost încadrată inițial la Grădinița „Ion Creangă“ din Craiova și pe care, în prezent, au găsit-o în nota telefonică a Inspectoratului Școlar Județean Dolj nr. 545 din 6 noiembrie cu echivalarea studiilor și apare încadrată la Școala „Nicolae Romanescu“ din Craiova. La acest exemplu se alătură și altele: la Amărăștii de Jos, orele de biologie sunt predate de un cadru didactic care a susținut doar inspecția la clasă în acest an. La această unitate de învățământ se găsește și un profesor de conducere auto cu nota 1,90. La școlile din Măceșu de Sus și Urzicuța predă educația fizică un cadru didactic cu 2,05 la concursul național, la Școala Grecești se găsește un dascăl cu 3,90, la Grădinița Perișor este o educatoare cu 4,30, la Liceul „Ștefan Milcu“ din Calafat, fizica este predată de un profesor de nota 3, iar la Școala Cârna a primit ore un cadru didactic cu 3,50.

Directorii școlilor: Nu aveam alți profesori

Directorii unităților școlare spun că au fost nevoiți să încadreze pe posturi aceste cadre didactice din lipsă de personal. Orele și posturile respective au fost ocupate, culmea, începând cu 1 septembrie, când încă mai erau ședințe publice. La Măceșu de Sus, directorul școlii spune că pentru educație fizică a avut inițial un cadru didactic care a plecat, apoi orele au fost ocupate de un profesor cu 3 la concursul național. „Am avut date la Inspectoratul Școlar orele de educație fizică pentru învățământul primar. S-au ocupat prin ședință publică, dar respectivul cadru didactic a plecat, nu știu din ce motive. De la 1 septembrie avem alt profesor, care a fost evaluat în aceste zile la Liceul «Mihai Viteazul» din Băilești, care a devenit centru de concurs. A fost acolo și un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Respectivul cadru didactic are șase ore de educație fizică la Școala Măceșu de Sus și cinci ore la Urzicuța. Situația este numai la învățământul primar“, a precizat Dan Segărceanu, directorul Școlii Măceșu de Sus. La Liceul „Ștefan Milcu“ din Calafat, orele de fizică sunt predate de un cadru didactic cu nota 3 la concursul național, dar nu este primul an în care respectivul dascăl predă disciplina în școala respectivă. „Doamna profesor a venit la noi în școală de la 1 septembrie, pe șapte ore pe care le aveam libere. A susținut concurs în școală cu comisie de la inspectoratul școlar. Orele au fost libere, s-a pus anunț la poarta școlii. Cei care au vrut au venit să se înscrie. Doamna a mai fost și anul trecut la noi și tot așa a ocupat orele. Din ce știu eu, nu s-a dus la concursul național pentru că o interesează orele de la noi din școală“, a spus Constantin Bora, directorul liceului din Calafat. Și la Amărăștii de Jos sunt doi profesori cu note sub 5. Directorul școlii din localitate spune că nici unul nu a participat la concursul național și că au dat concurs la nivel de școală. „Doamna de biologie nu are nici o notă nicăieri. S-a înscris la concurs, dar are decât o notă la inspecția la clasă, are 10. Noi am organizat concurs pentru că nu aveam suplinitor. Orele de biologie de la Ocolna au rămas libere în ședința publică și au fost date acestei doamne pentru că aveam obligația să asigurăm un cadru didactic la clasă. Are doar șase ore de biologie. În cazul profesorului de conducere auto, nu aveam altă posibilitate. Toți profesorii au note sub 5. Domnul profesor de la noi are doar o inspecție la clasă, cu 9. Nu puteam să facem altă alegere pentru că avem nevoie de un om cu atestat special pentru a preda. La nivelul liceului avem 12 ore de conducere auto“, a precizat Violeta Modan, directorul Liceului Amărăștii de Jos.

ISJ Dolj: „Sunt profesori cu alt statut“

Potrivit Metodologiei de mișcare a personalului didactic în învățământul preuniversitar, cadrele didactice cu note sub 5 la concursul național de titularizare nu mai au dreptul să predea în unitățile școlare. Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu, președintele comisiei de mobilitate a personalului didactic, susține că la unele școli din mediul rural a fost nevoie să se apeleze la astfel de profesori pentru că pentru disciplinele menționate nu mai erau cadre didactice cu note peste 5 interesate de orele respective. „Situațiile în care sunt profesori cu note sub 5 sunt, în general, în mediul rural. Asta este situația. Nu mai sunt cadre didactice cu note peste 5 interesate de posturi. Cei care ocupă orele respective dau concurs la nivelul școlii. Sunt multe situații de acest gen“, a spus inspectorul școlar general adjunct. Întrebată cine va elibera decizia de ocupare a posturilor, inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a spus că ISJ Dolj nu le poate da decizie pe orele respective. „Nu se va elibera decizie pentru cadrele didactice cu note sub 5 la concursul național. Nu se pot da decizii de la inspectorat. Aceste decizii se vor da de către școli, sunt cadre didactice cu alt statut“, a mai spus Janina Vașcu. Dacă în trecut au fost perioade în care orele eliberate în unitățile de învățământ erau publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean, acum alta este decizia conducerii învățământului preuniversitar. „Până pe 14 septembrie, Inspectoratul Școlar Județean Dolj a asigurat cadre didactice prin ședințe publice. După această dată orele se dau prin comisie paritară la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Adică dacă apar ore la o școală, se anunță la nivelul unității, își depun dosare doi-trei candidați și dintre aceștia se alege în funcție de notă, de priorități“, a mai spus inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Prin urmare, cine are informații din școli că sunt ore libere poate să prindă un loc de muncă, indiferent de nota de la titularizare, cine nu, așteaptă sesiunea viitoare, poate va avea mai mult noroc atunci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS