Acasă Educatie Școlile au undă verde pentru angajări

Școlile au undă verde pentru angajări

-

În prezent, în unitățile de învățământ preuniversitar este deficit de personal nedidactic
În prezent, în unitățile de învățământ preuniversitar este deficit de personal nedidactic

Unitățile de învățământ preuniversitar vor putea face angajări pentru ocuparea posturilor contractuale destinate personalului nedidactic. S-a aprobat deblocarea a 2.500 de posturi la nivel național, au anunțat reprezentanții sindicatelor din educație, iar ocuparea lor va începe din ianuarie 2015.

În acest moment, la nivelul instituțiilor școlare, cele mai multe probleme sunt cu îngrijitorii, care au migrat în masă din cauza salariilor de aproximativ 700 de lei pe lună. La același nivel de salarizare se încadrează și bucătarii, dar și fochiștii. „În prezent, unitățile se confruntă cu o lipsă masivă pentru că salarizarea este foarte modestă, deoarece nu le putem oferi facilități. Sunt tratați cu întregul sistem din domeniul bugetar. Salariile mici și condițiile de muncă au determinat foarte mulți colegi să plece și să lase locurile vacante. Lipsa de personal se resimte atât în grădinițe, cât și în școli. Printr-un acord cu executivul s-a aprobat deblocarea a 2.500 de posturi. Sunt puține în comparație cu necesarul din unități, dar sperăm ca în acest fel să mai rezolvăm din probleme. În prima parte a anului viitor se vor debloca 1.250 și restul pe pracurs“, a declarat Constantin Rada, vicepreședintele FSLI. Ocuparea posturilor dedicate personalului nedidactic se va face prin concurs, conform HG nr. 1207/ 2014, care obligă instituțiile organizatoare să anunțe public scoaterea postului la concurs. Conform legii, anunțurile se publică în Monitorul Oficial, partea a III-a, într-un cotidian de largă circulație, cât și pe portalul posturi.gov.ro. Anunțul trebuie făcut cu 15 zile înainte de susținerea primei probe pentru posturile vacante pe perioadă nedeterminată și cu zece zile înainte pentru cele scoase la concurs pe perioadă determinată. Vor fi publicate inclusiv condițiile de angajare, tematica și bibliografia. De altfel, liderii de sindicat spun că din 2015 se vor asigura și creșteri salariale pentru personalul didactic. Aceștia au negociat ca majorarea să fie de 35%, dar să se aplice eșalonat în următorii doi ani.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
A absolvit Facultatea de Istorie Filosofie şi Geografie din Universitatea din Craiova, specializarea Istorie/Spaniolă şi lucrează în presa scrisă din 2008.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.