12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieAbsolvenţii de liceu, stimulaţi de stat să îşi caute serviciu

Absolvenţii de liceu, stimulaţi de stat să îşi caute serviciu

Pentru a stimula tinerii să îşi găsească un loc de muncă imediat după absolvire, statul oferă prime de încadrare care pot ajunge chiar şi la 3.500 de lei.

O nouă promoţie de elevi se află în aceste zile în febra examenelor de bacalaureat. Absolvenţii de liceu din promoţia 2014 care îşi găsesc un job stabil în perioada următoare se pot alege cu o sumă frumuşică, în cazul în care sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Instituţia le promite foştilor liceeni prime de încadrare, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. „Potrivit legii, în cazul în care aceştia se angajează cu program normal de lucru pe o perioadă mai mare de un an beneficiază de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării, conform art. 73 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Banii provin din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar prima este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei“, a spus Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.
Mai mult decât atât, absolvenţii care solicită indemnizaţie de şomaj însă reuşesc să se angajeze în perioada de acordare a indemnizaţiei, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, îşi pot rotunji salariul cu o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Şi cei care se gândesc să se angajeze în alte oraşe din ţară au şansa să primească prime consistente. Cei care îşi vor găsi de muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea în care au domiciliul stabil beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului de referinţă în vigoare la data acordării. „Este vorba de 1.000 de lei. Dacă cei aflaţi în situaţia de mai sus îşi schimbă chiar şi domiciliul cu ocazia angajării au dreptul să primească o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării. În prezent, această primă se poate ridica la 3.500 de lei“, a adăugat Alina Ghercioiu.

Facilităţi şi pentru angajatori

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor de şomaj aferentă absolvenţilor încadraţi. În această perioadă, ei primesc lunar pentru fiecare absolvent o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii (500 de lei); o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (600 de lei) pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (750 de lei) pentru absolvenţii de învăţământ superior. „Pentru a beneficia de subvenţionarea cheltuielilor cu forţa de muncă pentru absolvenţi, condiţia esenţială este ca angajatorii să menţină raporturile de muncă cel puţin trei ani de la încheierea convenţiei, iar absolvenţii să nu fi avut raporturi de muncă sau de serviciu la data absolvirii“, a completat purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj.
Şi angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor pot beneficia lunar de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (250 de lei) pentru fiecare elev şi student angajat. Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului, din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS