5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii vor intra în febra evaluărilor

Elevii vor intra în febra evaluărilor

Elevii revin mâine în bănci după vacanţa de primăvară. Aceştia vor avea însă numai o săptămână de şcoală, urmată de minivacanţa de 1 mai. De luna următoare vor începe evaluările naţionale pentru elevii din clasele primare şi cei din clasa a VI-a, iar pentru ceilalţi va începe perioada de teze care trebuie susţinute până pe 23 mai. De altfel, acestea sunt ultimele săptămâni de pregătire înainte de examenele naţionale.

Primii care vor intra în febra evaluărilor sunt elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, care au la dispoziţie două sesiuni, organizate în prima parte, respectiv a doua parte a lunii mai. A doua sesiune este rezervată copiilor care au absentat la prima etapă. Notele nu se trec în catalog. Potrivit calendarului emis de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe 6 şi 8 mai vor fi testaţi elevii de clasa a II-a, pe 13 şi 14 mai, cei de clasa a IV-a, iar pe 14 şi 15 mai, cei de clasa a VI-a. Evaluările se susţin la limba română şi matematică.
Testele vor fi elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, fiind formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu.
Potrivit ministrului educaţiei, prin aceste teste se doreşte „o evaluare a întregului sistem“, astfel încât peste şase ani, când examenele vor fi de tipul testelor PISA, cei care sunt acum în clasa a II-a să fie deja obişnuiţi cu acest gen de verificare. Elevii au modele ale testelor pe site-ul Ministerului Educaţiei. Pentru clasa a IV-a, testele vor avea un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale administrate elevilor în vârstă de 10-12 ani.

Evaluările trebuie să fie constructive, şi nu factor de stres

Potrivit ministerului, responsabilitatea administrării la clasă a evaluărilor naţionale aparţine administratorului de test, care poate fi învăţătorul, institutorul sau profesorul de la clasă. Pe toată durata evaluării, administratorul de test este asistat de al doilea cadru didactic, care nu are ore la acea clasă. Cadrele didactice evaluatoare sunt selectate de la alte unităţi şcolare decât cele din care provin elevii ale căror teste sunt evaluate. Psihopedagogii spun că părinţii au un rol important în înţelegerea rolului acestor evaluări. Ei nu trebuie să inducă teamă copilului pe această temă prin mustrare dacă greşesc la anumite puncte, mai ales că nu se dau note. Rolul evaluării este de a identifica dificultăţile cu care se confruntă copilul în învăţământul primar, iar, până la finalul ciclului, să fie ajutat de învăţătorul de la clasă să le depăşească. De aceea s-a creat şi a doua sesiune de evaluare, ca toţi elevii să fie testaţi. Testele la limba şi literatura română şi matematică se vor repeta pe 20 şi 22 mai pentru elevii de clasa a II-a, 27-28 mai pentru cei de clasa a VI-a şi 28-29 mai pentru cei de clasa a IV-a.

Ultimele pregătiri pentru liceeni

Perioadă de foc va fi şi pentru elevii din ultimii ani de liceu. Aceştia vor finaliza cursurile pe 30 mai, apoi vor intra în febra examenului de bacalaureat. Până la finalul lunii, elevii din liceele cu rezultate slabe la simulare pot participa la orele de pregătire suplimentară organizate obligatoriu în unităţile de învăţământ, mai ales în cele cu nici un promovat. În Dolj, sunt opt unităţi liceale cu astfel de situaţii: Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ din Cârcea, Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova, Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ din Malu Mare, Liceul Tehnologic „Spiru Haret“ din Craiova, Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel“ din Băileşti, Liceul Tehnologic Auto Craiova, Liceul Tehnologic Special „Bethoveen“ şi Liceul Tehnologic „Amărăştii de Jos“. Prima sesiunea bacalaureatului din acest an va debuta pe 10 iunie. De altfel, tot prin examene vor trece şi elevii care sunt în clasa a VIII-a. Ei vor finaliza cursurile pe 13 iunie, iar prima probă scrisă va avea loc pe 23 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS