23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieŞi în acest an se pot face înscrieri direct în clasa I

Şi în acest an se pot face înscrieri direct în clasa I

Săptămâna viitoare debutează procesul de  înscriere a  copiilor la învăţământul primar. Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat metodologia de înmatriculare a copiilor la şcoală. Contrar veştilor de anul trecut, înscrierea direct în clasa I nu a dispărut, însă normele de înscriere în această clasă fără a parcurge clasa pregătitoare se anunţă mai drastice.

Potrivit metodologiei înscrierii în învăţământul primar, pentru anul şcolar 2014-2015 părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa I fără a mai parcurge clasa pregătitoare doar dacă aceştia împlinesc şapte ani până la 31 august a.c. O altă condiţie este ca părinţii să nu fi formulat cerere de înmatriculare în clasa pregătitoare pentru anul şcolar în curs. Aceşti copii vor intra în colectivele de elevi care au parcurs clasa pregătitoare în limita locurilor disponibile.
Pe micuţii care împlinesc şase ani până la 31 august a.c., părinţii trebuie să-i înscrie la şcoală în clasa pregătitoare. Cererile pentru oricare din cele două situaţii se depun în perioada 24 februarie – 14 martie a.c. la unitatea de învăţământ sau online. În vederea asigurării fluenței procedurilor și a evitării aglomerației, unitățile de învățământ vor asigura inclusiv posibilitatea de programare telefonică a părinților pentru completarea și/sau validarea cererilor-tip de înscriere. Numărul de telefon la care părinții pot apela este afișat la avizierul unității de învățământ, pe site-ul acesteia, dacă există, dar și pe site-ul inspectoratului școlar.

Informaţii obligatorii despre pregătitoare

Înainte de demararea procedurilor de înscriere a copiilor la învăţământul primar, fiecare şcoală va încărca pe site-ul propriu, pe lângă denumirea și adresa unității de învățământ, străzile sau adresele arondate unității de învățământ, numărul de clase pregătitoare alocate și alte informații care să permită părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului „Școala după școală“, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare. Pentru asigurarea protecției datelor personale, în fotografiile care vor fi postate pe site nu trebuie să apară persoane, indiferent că este vorba de copii sau cadre didactice. De asemenea, unităţile de învăţământ trebuie să organizeze, în perioada 19-28 februarie, o „Zi a porților deschise“,  în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate.

Copiii care pică testul pentru pregătitoare merg obligatoriu
la grădiniţă

Micuţii care împlinesc şase ani în intervalul septembrie – decembrie 2014 sau în primele luni ale anului 2015 vor fi supuşi evaluării psihosomatice pentru a fi acceptaţi în clasa pregătitoare. La fel se va proceda şi în cazul copiilor pentru care se depun cereri de înscriere direct în clasa I, dar care îndeplinesc şapte ani după începerea anului şcolar. Evaluările psihosomatice se vor face la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj (CJRAE), în perioada 18 februarie – 12 martie a.c. Copiii care împlinesc şase ani după începerea anului şcolar şi care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a fi înscrişi în clasa pregătitoare trebuie înmatriculaţi obligatoriu în grupa mare la grădiniţă. Cei care nu se încadrează în normele pentru clasa I vor fi înscrişi la clasa pregătitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS