Acasă Educatie Ziua Filosofiei, la Universitatea din Craiova

Ziua Filosofiei, la Universitatea din Craiova

-

Începând cu 2002, la iniţiativa UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), în a treia joi din luna noiembrie se serbează Ziua Mondială a Filosofiei. Acest eveniment a fost marcat ieri şi la Universitatea din Craiova. Elevi şi studenţi deopotrivă s-au adunat în Sala Albastră la un seminar despre importanţa filosofiei în societate. Dezbaterile au fost deschise de rectorul Dan Claudiu Dănişor, care a subliniat care poate fi rolul tinerilor dacă vor cunoaşte filosofia statului occidental.
„Societatea este în situaţia de acum pentru că a aplicat greşit doctrina marxistă. Aplicarea greşită a unei filosofii care a marcat şi care încă mai marchează istoria omenirii ne-a adus în impasul în care suntem acum. Dar vrem să ne întoarcem către o societate capitalistă, care are alt tip de filosofie. Este vorba de o filosofie liberală care, din păcate, este foarte puţin cunoscută în România. Nimeni nu recunoaşte prioritatea justului asupra binelui în România, deşi este fundamentul oricărui stat liberal. Statul român nu a înţeles acest lucru. Dumneavoastră trebuie să înţelegeţi că nu există societate fără filosofie şi că filosofia aceea pe care trebuie să o îmbrăţişăm trebuie să fie cunoscută. Să nu cădem în capcana în care am căzut înainte de revoluţie. Toată lumea vorbea de Marx, deşi nu îl citea, acum toată lumea vorbeşte de liberalism şi nimeni nu are habar ce este acela. Cred că e important ca dumneavoastră să începeţi să vedeţi despre ce este vorba ca să nu ne mai aruncăm cu capul înainte într-o aventură socială în baza unei filosofii pe care nu o cunoaştem. Filosofia marchează existenţa cotidiană, dezbaterile despre filosofie sunt bine venite“, a spus prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor. Dezbaterile au fost continuate de prof. univ. dr. acad. Gheorghe Vlăduţescu, care a vorbit celor prezenţi pe tema „Pentru ce filosofia?“. În acest context a fost lansat şi noul său volum, „Scepticismul grec ca filosofie critică“. Trebuie precizat că academicianul Gheorghe Vlăduţescu este cunoscut atât la nivel naţional, cât şi internaţional şi este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

Google publică rapoarte detaliate privind deplasarea persoanelor

Google a publicat, astăzi, o primă versiune a rapoartelor privind mobilitatea populației în contextul pandemiei COVID-19. Aceste rapoarte oferă date privind schimbările în mobilitatea...