10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieŞcoala a început, dar profesori nu sunt

Şcoala a început, dar profesori nu sunt

Cursurile au început de aproape o lună, elevii nu au cadre didactice la catedră sau chiar trebuie să schimbe dascălii mai repede decât se aşteptau. Este situaţia unor şcoli din judeţul Dolj, unde încă sunt posturi vacante. La Carpen, de exemplu, este liber un post de învăţător, care, din spusele managerului, a fost vacantat săptămâna trecută. Şi nu doar la învăţământul primar sunt probleme. Acestea se înregistrează şi la alte discipline. Nu sunt suficiente cadre nici pe limba engleză, unde sunt vacante două ore, şi nici pentru limba franceză, disciplină la care la Şcoala Carpen sunt libere opt ore. Şi la Bârca se resimte lipsa personalului didactic. În această localitate este liber un post de educatoare, ceea ce înseamnă că preşcolarii nu au cu cine să-şi desfăşoare activitatea la clasă. În ceea ce priveşte liceul la Amărăştii de Jos, nu este profesor pentru agricultură şi horticultură, fiind libere 18 ore. Disfuncţionalităţi sunt şi la Şcoala Profesională „Constantin Argetoianu“ din Argetoaia, cu 11 ore libere pentru tehnologia informaţiei şi comunicării, la Şcoala Gimnazială Seaca de Câmp nu este profesor pentru 11 ore de franceză, la Şcoala Gimnazială „Gh. Jienescu“ din Rast sunt zece ore libere de limba franceză. De asemenea, la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Brăescu“ din Calafat nu este nici un cadru didactic care să predea patru ore de biologie, iar la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă“ Călăraşi sunt libere 14 ore de religie ortodoxă şi o jumătate de normă didactică pentru disciplina fizică.

Întâi se ocupă postul, apoi se dă concurs

Pentru posturile menţionate mai sus nu se specifică în nici un fel data de concurs sau modalitatea de ocupare. La unităţile de învăţământ însă se cunoaşte procedura care trebuie aplicată. Regula este următoarea: întâi se ocupă postul şi apoi se dă şi un examen, la două luni după ce se intră la clasă. Şi dăm exemplul situaţiei Şcolii Gimnaziale Carpen, unde am observat că sunt şi cele mai multe ore libere. „Pentru învăţător, postul s-a eliberat săptămâna trecută. Cadrul didactic care ocupa catedra s-a mutat la Mehedinţi, a apărut nu ştiu cum un post acolo şi a plecat. Azi (ieri – n.r.) mi-a venit la post o fată calificată. Voi transmite la Inspectoratul Şcolar Judeţean situaţia şi vom organiza concurs în perioada următoare, peste două luni“, a precizat Constantina Prodea, managerul Şcolii din Carpen.
Prin urmare, la aceste unităţi de învăţământ se aplică mai mult regula primului venit, ceea ce înseamnă că după luna septembrie locurile la catedră se ocupă mai mult prin metoda cine aleargă mai repede până la şcoala cu locul liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS