13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInaugurarea primului Centru comunitar – Hub terapeutic din zona Olteniei

Inaugurarea primului Centru comunitar – Hub terapeutic din zona Olteniei

Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune a implementat în perioada 01.01.2022-31.03.2024 proiectul „PAS CU PAS CRESC DEMN!”, cod PN5004, cu scopul de a crește pe termen lung gradul de recuperare, reintegrare si reabilitare psihică pentru cel puțin 1207 copii aparținând unor categorii vulnerabile, precum și familiarizarea acestora cu drepturile pe care le au și stimularea implicării în apărarea lor prin punerea în funcțiuneîn localitatea Predești, județul Dolj, în cele 24 de luni ale proiectului, a unui instrument inovativ pilot de tip centru comunitar- Hub Terapeutic destinat copiilor vulnerabili.

În luna ianuarie 2024 a fost inaugurat primul Centru comunitar – Hub terapeutic din zona Olteniei, cu scopul de a oferi servicii de specialitate copiilor și tinerilor vulnerabili emoțional. Acest loc special construit pentru copii reprezintă oportunitatea ideală pentru a-i încuraja să petreacă timp de calitate, în spiritul drepturilor copilului și al demnității, pe care să și le însușească și practica ca viitori cetățeni.

Întreg Centrul a fost construit și dotat în doar 5 luni și aproximativ 300 de copii vulnerabili emoțional au beneficiat în perioada februarie-martie 2024 de activități de dezvoltare personală și educație psihologică.

De jur imprejurul Centrului este construită o Gradină Terapeutică de aproape 4000 de mp, care dă posibilitatea copiilor să exploreze prin intermediul simțurilor mai multe zone de interes: poteca senzorială cu peste 80 de stimuli diferiți, căsuța de deprivare senzorială unde copii pot petrece timp în solitudine, țarcul animalelor cu care se pot juca, tunelul de peste 60 de metri, care are în interior numeroase stimulări, cele 2 foișoare pline cu fluiere de vânt, leagăne de diferite forme și potrivite și pentru copiii cu dizabilități (inclusiv poteci special adaptate pentru scaunele cu rotile), o uriașă groapă de nisip de 100 mp.

În tot acest mediu copiii pot fi cazați în 10 camere de 3-4 locuri, cu baie proprie și aer condiționat, au la dispoziție o sală de curs și o terasă de peste 230 de mp și au acces la aparatură de ultimă generație (videoproiector și ochelari 3D activi) și pot servi masa care este pregatită în bucataria dotată și ea conform normelor legale în vigoare.

Accesul în Valea Merilor se poate face cu ușurință cu microbuzul și autocarul, care are de asemenea și posibilitatea de loc de parcare.

Unul dintre aspectele distincte ale Centrului Comunitar Hub Terapeutic este atmosfera sa caldă și prietenoasă, care încurajează copiii să se simtă acceptați și în siguranță. De la primul moment în care se intră în centrul nostru, copii sunt întâmpinați de către specialiștii Asociației cu zâmbete și cuvinte încurăjatoare, iar atmosfera relaxantă și plină de energie pozitivă care îi face să se simtă ca acasă.

Vă așteptăm alături de noi în următoarea perioadă, pentru a putea da șansă tuturor copiilor să participe la activități prin care să își crească încrederea în propria persoană și să aibă un start cât mai bun în viață, indiferent care este mediul social sau cultural în care trăiesc.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 1.926.662€ oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”. Obiectivul proiectului este de a promova respectarea drepturilor copilului la nivel național.

Pentru mai multe detalii despre Granturile SEE, precum și despre Operatorul de Program accesați www.eeagrants.ro și www.frds.ro.

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2921. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului.

Lucrând împreună pentru o Europă incluzivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS