13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajFructe și legume uscate - avantajele acestora în alimentație

Fructe și legume uscate – avantajele acestora în alimentație

Fructe și legume deshidratate. Unul dintre cele mai vechi procedee de conservare a alimentelor și care este din nou utilizat în prezent este cel al deshidratării. Nu trebuie să confundăm fructele deshidratate cu fructele confiate (sunt două procese diferite).

Deshidratarea extrage și îndepărtează umiditatea dintr-un produs alimentar (în cazul nostru, fructe și legume) prin uscare mecanică. Lipsa de umiditate încetinește dezvoltarea bacteriilor, a mucegaiurilor și reduce reacțiile enzimatice din alimente. Îndepărtarea apei nu deteriorează alimentele și le conferă o durată de depozitare mai lungă, fără a le distruge valoarea nutritivă. Ne gândim la temperaturile ridicate, care strică fructele și legumele în scurt timp, sau pur și simplu că nu mai este sezonul optim pentru consum.

Strugurii uscați

Strugurii uscați sunt poate unul dintre cele mai cunoscute tipuri de produse uscate., îi știm sub numele de stafide. Strugurii sunt compuși în proporție de 80 la sută din apă pentru a fi transformați în ceea ce va deveni o stafidă. Se poate folosi orice fruct, cum ar fi merele, caisele, bananele, afinele, afinele, merișoarele, mango, papaya, piersicile, perele, ananasul, zmeura sau căpșunile. Legumele trebuie să fie curățate și bine scurse înainte de deshidratare. Sparanghelul, ceapa, fasolea, sfecla roșie, broccoli, morcovii, porumbul, cartofii sau cartofii dulci pot deveni un bun înlocuitor sănătos al chipsurilor tradiționale. Sau un amestec de legume uscate, compus din morcov, țelină, pastarnac, roșii deshidratate, ceapă, ardei roșu dulce, ardei verde și pătrunjel, poate fi folosit și în afara sezonului la supe, ciorbe, orez, sosuri etc.

Procesul nu modifică conținutul caloric al alimentelor deshidratate. Ele sunt doar concentrate într-o masă mai mică și mai compactă decât cea originală, deoarece apa nu are calorii. De asemenea, nu modifică conținutul de fibre sau cantitatea de fibre în mixul de legume uscate. Majoritatea vitaminelor și mineralelor rămân practic intacte în timpul procesului de deshidratare.

Un raport al Institutului Național American de Cancer (NCI) a stabilit că fructele și legumele uscate păstrează aproape aceleași cantități de substanțe fitochimice ca și fructele sau legumele proaspete. În acest caz, aportul de antioxidanți este practic același.

Pentru ca fructele și legumele uscate să își păstreze valoarea nutritivă, acestea trebuie depozitate într-un loc întunecat, răcoros și uscat. Căldura, lumina și umiditatea le pot distruge valorile vitaminice (vitamina C) și minerale și le pot facilita deteriorarea. Deshidratarea încetinește deteriorarea alimentelor, dar nu oprește complet procesul.

În condițiile de conservare indicate mai sus, se recomandă consumul alimentelor deshidratate în termen de maximum un an.

Avantajele legumelor și fructelor uscate

– Vă puteți aproviziona cu fructe și legume de sezon din zona dvs. geografică și puteți evita consumul de fructe și legume refrigerate în camere speciale.

– Fructele și legumele pe care nu le consumați pot fi păstrate uscate.

– Decojit, curățat și deshidratat, este mult mai ușor de transportat și poate fi consumat direct.

– Consumul de produse de patiserie industrială sau de dulciuri va scădea considerabil, deoarece veți mânca produse sănătoase și naturale, fără a le altera.

– Gustul legumelor sau fructelor deshidratate este mult mai concentrat.

Roșiile deshidratate – un deliciu inventat în Calabria

Unul dintre alimentele consumate cel mai mult în forma sa deshidratată este roșia. O rețetă din sudul Italiei, din Calabria, roșiile uscate sunt consumate pe scară largă peste tot în lume.

E foarte bine să ai la îndemână roșii uscate, pentru că practic durează o veșnicie. Sunt ușor de găsit în supermarket și oferă o aromă concentrată de roșii, cu un echilibru perfect între dulce și sărat.

Roșiile uscate la soare sunt vândute fie în pachete uscate, fie în ulei. Ambele sunt delicioase, dar sunt folosite în moduri diferite.

Înainte de a găti roșiile uscate, această comoară mediteraneană trebuie să fie rehidratată. Cum se rehidratează roșiile uscate? Mai întâi clătiți-le sub jet de apă pentru a îndepărta orice exces de sare care ar fi putut fi folosită pentru a le conserva.

Puneți roșiile uscate la soare într-o oală cu apă cât să le acopere. Se pun la fiert la foc mare până când apa fierbe și apoi se oprește focul. Se lasă la înmuiat până se răcește și se rehidratează complet. Se scurg și se usucă ușor.

Dacă aveți puțin timp la dispoziție, acest proces se poate face cu ajutorul unui cuptor cu microunde.

Roșiile deshidratate în ulei

Aceste roșii delicioase pot fi folosite direct din borcan. Cele mai bune sunt ambalate în ulei de măsline extravirgin, ceea ce le face un ingredient vedetă pentru dressinguri și vinegrete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS