16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGraţie proiectelor de infrastructură, Podariul arată ca o localitate de nivel european

Graţie proiectelor de infrastructură, Podariul arată ca o localitate de nivel european

Proiectele de infrastructură din comuna Podari fac comuna să arate, pe zi ce trece, ca o adevărată localitate de nivel european. Investițiile permanente realizate în Podari au ca obiectiv dezvoltarea economică a comunei și confortul locuitorilor din cele 5 sate.

Numeroase investiţii în infrastructură

Lista cu investiţiile în infrastructură este lungă.
În cadrul proiectului cu fonduri UE „Acțiuni Comunitare pentru Combaterea Excluziunii Sociale – ACCES” , derulat prin POCU, a fost înființat Centrul Comunitar Integrat Podari. Scopul înființării centrului a fost de a crea un punct unic de acces la servicii pentru persoanele aflate în nevoie din comunitate prin furnizarea de servicii integrate medicale si sociale.

În cadrul proiectului, toți cei 600 de beneficiari au acces la serviciile furnizate, urmând ca ulterior şi alte persoane din comunitate să beneficieze de acesta.

Au fost reabilitate 16 încăperi din cadrul centrului comunitar integrat. Încăperile au fost mobilate si echipate corespunzător. “Prin intermediul centrului sunt furnizate următoarele servicii: Servicii educaționale, Servicii de ocupare, Servicii sociale, Servicii medicale, Servicii juridice”, precizează Aurel Gheorghiţă, administratorul comunei Podari.

Suprafata de reabilitat a centrului a fost de 614 mp.S-au realizat şi lucrări de înlocuire a acoperişului, pentru aproximativ 900 mp. Ca şi element de inovare socială, este de remarcat o conlucrare a autorităţilor publice cu actori privaţi (partener ADRA în proiect, Școala Gimnazială ,,Constantin Gheorghiță’’ Podari, medici angajați în proiect) în vederea oferirii de servicii educaţionale, medicale şi sociale. Prin parteneriat, autoritatea publică pune la dispoziţie infrastructura necesară si actorii privaţi oferă serviciile solicitate pe piaţă.

Centru de zi pentru copii

Prin proiectul ,,Centru de zi pentru copii Podari”, în centrul comunei s-a construit o clădire unde 30 elevi beneficiază de activităţi educaţionale şi extraşcolare precum şcoala după şcoală, proiect derulat prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Scopul serviciului social ,,Centru de zi pentru copii Podari’’ este prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor care se află în situaţie de risc de separare de familia lor. Se asigură pe timpul zilei, pe o perioadă determinată de timp, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţa independentă, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare pentru părinţi sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.
Centrul asigură şi o masă pentru copiii implicaţi în activităţi.

Clădire nouă, cu sală de festivităţi şi laboratoare

La nivelul comunei se implementează și două proiecte prin Programul Operațional Regional. Unul dintre ele vizează creşterea eficienţei energetice a Şcolii Gimnaziale din comuna Podari. „S-a anvelopat faţada s-a schimbat tâmplăria, s-au schimbat învelitoarea, pardoselile, s-au făcut alei, s-a amenajat grup sanitar şi s-au refăcut instalaţia termică şi instalaţia electrică”, transmite Aurel Gheorghiţă.

Sala de festivităţi, prin proiect POR

Cel de-al doilea proiect realizat prin POR constă în construirea unei clădiri cu sală de festivităţi şi laboratoare şi amenajarea unei baze sportive în comună. “Se construiește o clădire nouă. La parter va fi o sală de festivităţi cu toate dotările necesare, cu un număr de 180 locuri. La etaj, se vor amenaja laboratoare de chimie, biologie, fizică şi limbi străine”, adaugă administratorul comunei Podari.

Se modernizează grădiniţa

Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală se implementează un proiect şi pentru modernizarea şi exinderea grădiniţei din Podari.”Se vor reabilita cele trei săli de la parter şi sala de mese, iar la mansardă vom construi alte trei săli şi o sală pentru activităţi sportive. Tot în cadrul proiectului, vom face şi un loc de joacă pentru copii şi vom achiziţiona mobilier pentru toate sălile grădiniţei”, a declarat Aurel Gheorghiţă.

Se extinde reţeaua de gaze

Alte proiecte importante pentru dezvoltarea comunei au fost deja finalizate. Primăria a modernizat iluminatul stradal prin montarea a 170 corpuri de iluminat cu led, în satele Balta-Verde, Braniște, Podari, Livezi, Gura-Văii. A fost asigurată, în cadrul unui alt proiect, aducțiunea de apă potabilă de la Gioroc în satele Balta-Verde, Braniște și Podari.

În plus, este în derulare şi un proiect pentru extinderea reţelei de gaze în satul Podari, pe 12 străzi, totalizând 6 kilometri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS