8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajStart la modernizarea drumului judeţean Giurgiţa - Moţăţei

Start la modernizarea drumului judeţean Giurgiţa – Moţăţei

Un nou drum judeţean de o importanţă majoră pentru locuitorii Doljului va intra în modernizare. Este vorba de DJ 561A, tronsonul Giurgiţa - Moţăţei, cu o lungime de 41 km. Contractul de atribuire a lucrărilor a fost semnat, ieri, la Consiliul Judeţean Dolj, de către preşedintele Ion Prioteasa şi reprezentantul Domarcons SRL, firma care a câştigat licitaţia. De fapt, lucrările vor fi executate de asocierea craioveană Domarcons SRL - Erpia SA. Contractul are o valoare de 102.140.282,11 lei (echivalentul a 21.093.340,37 euro) şi o durată de realizare de 24 de luni.

Start la modernizarea drumului judeţean Giurgiţa – Moţăţei. După drumul judeţean Craiova – Cetate, a cărui modernizare a demarat în luna mai, un alt drum important din rețeaua rutieră a Doljului va intra în reabilitare.

Este vorba de DJ 561A Giurgiţa (DJ 561) – Moțăței (intersecție DN 56) – Pleniţa – limita cu judeţul Mehedinţi, cel mai lung drum din Dolj (72 km), pentru a cărui modernizare a fost nevoie de două proiecte cu fonduri europene. Ambele au obţinut însă finanţarea mult dorită, iar la primul tronson, cel dintre Giurgiţa şi Moţăţei, pot demara deja lucrările. Contractul de atribuire a lucrărilor de execuţie a fost semnat, ieri, la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, de către preşedintele Ion Prioteasa şi reprezentantul Domarcons SRL, firma care a câştigat licitaţia.

De fapt, lucrările vor fi executate de asocierea craioveană Domarcons SRL – Erpia SA, cea care lucrează şi la primul tronson al DJ 552 Craiova – Cetate. Contractul de lucrări are o valoare de 102.140.282,11 lei (inclusiv TVA), adică echivalentul a 21.093.340,37 euro, şi o durată de realizare de 24 de luni.

Ion Prioteasa: Suntem mulțumiți că lucrurile s-au mișcat bine

Investiția este realizată prin intermediul unui proiect european în valoare de 27,7 milioane de euro, implementat printr-un apel al Programului Operațional Regional 2014-2020 dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

„Ne bucurăm foarte mult că am ajuns în acest moment în care semnăm contractul pentru executarea lucrărilor aferente tronsonului I al drumului județean 561A. Suntem mulțumiți, de asemenea, că lucrurile s-au mișcat bine, în sensul că la începutul anului au fost demarate procedurile pentru licitații, iar în luna februarie deja s-au depus ofertele pentru modernizarea celui mai lung drum județean din Dolj, care ajunge până la Plenița și, mai departe, până la limita cu Mehedințiul. Istoria acestei importante investiții este strâns legată de o inițiativă a Uniunii Europene, SUERD, la a cărei materializare am asistat și am participat“, a spus președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Start la modernizarea drumului judeţean Giurgiţa – Moţăţei. Urmează şi tronsonul II Moțăței – Pleniţa – limita cu judeţul Mehedinţi

Edilul-şef al judeţului Dolj a remintit paşii parcurşi de cele două proiecte, care au dus, în final, la obţinerea finanţării europene pentru întregul drum judeţean 561A.

La Consiliul Judeţean Dolj a fost semnat, ieri, contractul de lucrări privind modernizarea DJ 561A, tronsonul Giurgiţa - Moţăţei
La Consiliul Judeţean Dolj a fost semnat, ieri, contractul de lucrări privind modernizarea DJ 561A, tronsonul Giurgiţa – Moţăţei

„După cum se știe, Austria și România și-au dat mâna pentru a elabora o strategie a UE prin care să poată fi sprijinite țările riverane Dunării. Sunt 12 județe din România care se află pe malul fluviului și care ar fi putut să folosească această posibilitate de finanțare. Din nefericire, a fost alocat un plafon mai mic decât ne așteptam, moment în care am decis să împărțim DJ 561A, care măsoară 72 km, în două tronsoane, pentru că estimam că va fi dificil să obținem fonduri pentru întregul drum. Bucuria noastră a fost că am primit bani europeni pentru ambele proiecte, iar acum putem spune că vom moderniza cu totul această arteră importantă a Doljului, care, de-a lungul timpului, s-a degradat foarte mult“, a afirmat Ion Prioteasa.

Ce presupun lucrările

Lucrările de modernizare a primului tronson din DJ 561A, cuprins între localitățile Giurgița și Moțăței (41 kilometri), vor demara în cel mai scurt timp. Până atunci, este foarte probabil să fie stabiliţi şi constructorii care vor lucra la tronsonul doi, care ajunge până la limita cu judeţul Mehedinţi.

„Drumul trece prin şapte localități, care, de acum înainte, se vor dezvolta și ele, întrucât cele două demersuri prevăd, pe lângă îmbunătățirea carosabilului, și refacerea de poduri și podețe sau amenajarea de trotuare, stații de autobuz, parcări și treceri pentru pietoni moderne. O altă veste bună constă în faptul că nu ne mai desparte mult timp de momentul în care va fi semnat contractul de lucrări și pentru cel de-al doilea tronson din DJ 561A, între Moțăței și limita cu județul Mehedinți, în cazul căruia ofertele se află acum în evaluare“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

CJ Dolj – proiecte în domeniul infrastructurii rutiere în valoare de 150 de milioane de euro

La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a evidențiat preocuparea instituției de a atrage fonduri nerambursabile pentru a reabilita și moderniza aproximativ 200 de kilometri din rețeaua rutieră județeană.

Cosmin Vasile, vicepreşedinte CJ Dolj
Cosmin Vasile, vicepreşedinte CJ Dolj

„Elaborarea documentației necesare în vederea obținerii finanțării europene pentru modernizarea acestui drum a reprezentat nu doar o muncă dificilă, ci și un demers pe care a trebuit să-l abordăm în mod rapid. A fost un efort de echipă, în care s-au implicat specialiștii noștri de la toate direcțiile și serviciile abilitate ale Consiliului Județean Dolj, cu sprijinul administratorului public de la acea vreme, Cosmin Durle.

Acesta este al șaselea proiect cu finanțare europeană al instituției noastre în domeniul infrastructurii rutiere, în actualul mandat, cărora li se adaugă alte patru demersuri susținute din fonduri de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Vorbim, așadar, despre zece proiecte, în valoare totală de aproape 150 de milioane de euro, care vizează modernizarea a aproximativ 200 km de drumuri județene“, a declarat Cosmin Vasile.

Start la modernizarea drumului judeţean Giurgiţa – Moţăţei. Ce spun primarii localităţilor prin care trece DJ 561A

Primul tronson al DJ 561A pleacă de la Giurgița (DJ 561) şi traversează localităţile Urzica Mare, Urzicuța, Afumați, Boureni, Băilești şi Moțăței (intersecția cu DN 56). Ieri, la semnarea contractului de lucrări, au participat şi primarii localităţilor prin care trece acest drum judeţean. Cu toţii au salutat demersul Consiliului Judeţean de a moderniza DJ 561A, având în vedere că drumul trece şi prin intravilanul localităţilor pe care le conduc. Iar asta va schimba, implicit, aspectul comunelor respective şi chiar pe cel al municipiului Băileşti, primul municipiu din Dolj care participă la o reţea TEN-T de proiecte europene.

La semnarea contractului de modernizare a DJ 561A Giurgiţa - Moţăţei au participat şi primarii localităţilor prin care trece acest drum judeţean
La semnarea contractului de modernizare a DJ 561A Giurgiţa – Moţăţei au participat şi primarii localităţilor prin care trece acest drum judeţean

Primarii au mai menţionat că modernizarea acestui drum va duce la dezvoltarea părţii de sud a judeţului Dolj şi şi-au manifestat încrederea faţă de constructorii care vor lucra, pentru că „au dovedit prin lucrările de până acum că au pus calitatea înaintea oricărui alt interes“.

Drumul judeţean 561A se adresează unei comunităţi de 35.460 de persoane din Dolj, obiectivul proiectului de modernizare fiind creşterea gradului de accesibilitate a comunităţii din această zonă la reţeaua TEN-T (reţeaua trans-Europeană de transport). Dezvoltarea TEN-T presupune interconectarea şi interoperabilitatea reţelelor naţionale de transport precum şi accesul la acestea, asigurând astfel libertatea de mişcare a pasagerilor şi bunurilor în Uniunea Europeană.

Cifrele modernizării DJ 561A, tronsonul Giurgița – Moțăței

  • 39,3 km lungimea drumului modernizat
  • 48,58 km de şanţuri
  • 23 km de trotuare
  • 54 podeţe noi proiectate
  • 4 podeţe existente vor fi refăcute
  • 18,7 km de rigole carosabile
  • 1,2 km de parapet metalic
  • 32 treceri de pietoni moderne
  • 3 parcări
  • 17 zone de refugiu pentru transportul în comun
  • 138 intersecţii cu drumuri laterale
  • 845 accese la proprietăţi
  • 125 podeţe pentru accesul la proprietăţi
  • 5 poduri noi
  • 85.832.169,84 lei fără TVA este valoarea contractului de lucrări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS