17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIsărescu: Rata inflației va continua să crească până la finalul verii

Isărescu: Rata inflației va continua să crească până la finalul verii

Rata inflației va continua să crească până la finalul verii, avertizează guvernatorul Băncii Naționale. Mugur Isărescu spune că de vină, în mare parte, sunt prețurile la combustibili, gaze și energie electrică.

Totuși, ritmul de creștere a inflației va fi mai puțin accelerat decât până acum. Inflația a atins în luna mai un prag record de aproape 14,5%.

„Cea mai mare parte a creșterii a fost determinată din nou de componentele exogene ale indicelui prețului de consum. Mai cu seamă, de scumpirea consistentă și peste așteptări a energiei electrice și gazelor naturale pe fondul modificării din luna aprilie a caracteristicilor, schemelor de plafonare a prețurilor. Și într-o mică măsură de majorarea prețului combustibililor sub influența ascensiunii cotației țițeiului în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate”, a spus ieri Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale spune că prelungirea războiului poate genera inflație mai mare și implicit afectarea economiilor

Dobânda cheie a fost majorată

Pentru prima dată de la criza economică din 2008, dobânda cheie a fost majorată într-o singură ședință cu un punct procentual, semnal puternic că vin vremuri economice grele.

BNR scumpește banii pentru a ține sub control inflația record din ultimele luni, însă veștile proaste nu se opresc aici. Și în următoarele luni vor fi creșteri de prețuri și rate mai mari pentru cei cu credite.

După ce inflația a ajuns la 14,5%, mult peste așteptările inițiale, BNR a scumpit accelerat banii.

Dobânda cheie a ajuns la 4,75%, de la 3,75%, în condițiile în care la începutul anului era sub 2%.

Potrivit analiștilor, dobânda de referință va trece de 6% în următorul an.

Cu cât cresc ratele la bănci

Asta duce la creșterile dobânzilor la credite. Robor la trei luni, indicele în funcție de care sunt multe dintre creditele mai vechi, a ajuns deja la 6,63%.

Asta înseamnă că rata pentru un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani a crescut de la 1.340 de lei, cât era anul trecut, la aproape 2.220 de lei, conform datelor FinZoom.ro.

Indicele pentru creditele noi – IRCC – este încă la o valoare mai mică, fiind calculat la valorile de acum jumătate de an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS