16.2 C
Craiova
vineri, 27 mai, 2022
Știri de ultima orăActualitatePrețurile în piața imobiliară vor crește și în 2022

Prețurile în piața imobiliară vor crește și în 2022

Piața imobiliară înregistrează creșteri semnificative. Anul trecut prețul apartamentelor la nivel național a crescut cu aproape 15 procente. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în Brașov, iar la polul opus se află Timișoara. Dezvoltatorii imobiliari spun că aceste tendinte vor continua și în 2022, scrie Digi 24.

În cursul anului 2021, la nivel național, prețul metrului pătrat al unui apartament a crescut cu aproape 15 procente. Cele mai semnificative majorări în 2021 s-au înregistrat însă în Brașov. Aici, un metru pătrat este evaluat la 1.445 de euro, cu 214 euro mai mult față de aceeași perioadă a anului 2020.  

La Cluj prețul pe metrul pătrat al apartamentelor a atins un maxim istoric. Cele mai scumpe locuințe sunt în zona centrală. Cine vrea să își ia o locuință în zonă plătește astăzi cu mai bine de 200 de euro mai mult pe metru pătrat față de aceași perioadă a anului 2020.

În Timișoara, prețul apartamentelor a crescut cu doar 6 procente față de aceași perioadă a anului 2020. Este orașul cu cele mai mici scumpiri înregistrate la nivel național. Cel mai bine vândute sunt cele din nord.

De ce se scumpesc locuințele

Dezvoltatorii pun aceste scumpiri pe seama creșterilor de preț la materialele de construcție, generate de o criză în acest domeniu.

„Pe tot parcursul anului 2021 am asistat la o creștere semnificativă pe segmentul nou, iar creșterea de pe segmentul nou a atras după sine toată piața. Apartamentele vechi s-au scumpit și ele, dar nu în același ritm ca apartamentele noi, pentru că cererea se îndreaptă spre segmentul nou”, arată Daniel Crainic, analist imobiliar.

„Există o tendință de cumpărare în continuare, pentru că există o teamă pentru devalorizarea banilor pe care lumea îi are și atunci fiecare încearcă să cumpere cât mai ieftin, cât mai repede”, spune Vlad Vela, consultant al unui dezvoltator imobiliar.   

Cei mai mulți români caută acum apartamente și case noi, așa că acest segment înregistrează și cea mai mare creștere de prețuri.    

Dezvoltatorii sunt de părere că prețurile vor continua să crească. 

Estimările arată că la finalul anului 2022 apartamentele vor fi cu 25 la sută mai scumpe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Primăria Craiova: găinile, caprele, oile, caii să dispară din...

S-a decis. Craiovenii nu mai au voie să crească...

ȘTIRI GdS