11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiața muncii din Dolj își revine. A scăzut numărul contractelor suspendate

Piața muncii din Dolj își revine. A scăzut numărul contractelor suspendate

La jumătatea lunii septembrie, contractele individuale de muncă suspendate în Dolj erau la un nivel mai scăzut decât înainte de pandemie. Ceea ce înseamnă că unii doljeni au fost rechemati la muncă, de firmele angajatoare.

Situația contractelor individuale de muncă (CIM) suspendate ne arată o imagine a stabilității pieței muncii, după perioada critică de la debutul pandemiei. În condițiile în care, în septembrie a scăzut considerabil numărul CIM suspendate, față de lunile anterioare, coroborat cu faptul că a crescut numărul de angajați cu CIM active, putem spune că au fost reluate mai multe activități economice. Au fost chemați la muncă mai mulți doljeni care avuseseră contractele suspendate.

GdS a efectuat o analiză a situației contractelor suspendate, după datele transmise de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj.

Recordul de CIM suspendate a fost pe 13 aprilie

GdS a prezentat situația contractelor suspendate în plină pandemie. Conform datelor de la ITM Dolj, pe 13 aprilie a fost un vârf de 31.062 de contracte de muncă suspendate în Dolj.

Aproape 29.000 de persoane au beneficiat de cei 75% din salariu de la stat. Pentru că atât au cerut angajatorii. Potrivit datelor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, de la declanșarea stării de urgență și până la mijlocul lunii august, cel mai mare număr de persoane pentru care s-a cerut plata ajutorului de 75% din salariu de la stat a fost în luna aprilie. Atunci, angajatorii doljeni ceruseră sprijin de la stat pentru circa 29.000 de doljeni cu contractele de muncă suspendate.

La mijlocul lunii mai, numărul de contracte de muncă suspendate scăzuse la 15.303 CIM. Scăderea la jumătate a numărului de contracte de muncă suspendate s-a datorat faptului că au reînceput activitățile economice în mai multe domenii de activitate. Astfel că angajatorii și-au rechemat personalul la lucru și au reactivat CIM ale acestora.

La începutul lui iunie, conform datelor de la ITM Dolj, mai erau suspendate 6.556 de CIM. Numărul acestora a scăzut constant. La 1 iulie erau suspendate 4.625 de contracte. Iar la 1 august, numărul CIM suspendate scăzuse și mai mult, la 4.335. Efectul, pe piața muncii a fost acela că se diminua numărul de CIM suspendate și creștea numărul de CIM active. O parte a contractelor de muncă au fost reziliate. În sensul că acei oameni și-au pierdut locul de muncă. Însă cei mai mulți, dintre cei care avuseseră CIM suspendate, au fost reactivati.

Câte contracte mai erau suspendate la jumătatea lunii septembrie

La mijlocul lunii septembrie, mai erau suspendate în Dolj doar 4.106 contracte de muncă. Numărul acestora este mai mic decât numărul contractelor care erau suspendate, în mod obișnuit, înainte de pandemie. Atunci figurau ca suspendate (în total) circa 5.000-6.000 de CIM, în fiecare lună. Erau contracte ale unor persoane plecate la muncă în străinătate sau persoane care și-au cerut la angajatori suspendarea temporară a contractului de muncă.

Practic, în septembrie s-a înregistrat cel mai mic număr de contracte suspendate din perioada scursă din anul 2020. Respectivele CIM suspemdate proveneau din diverse domenii de activitate.

În același timp, datele de la ITM Dolj arată că a crescut numărul de angajați în Dolj cu 215, de la 1 august până la mijlocul lunii septembrie. Ceea ce înseamnă că lucrurile s-au stabilizat pe piața muncii. Adică, numarul de persoane care își pierd locul de muncă din cauza pandemiei este mai mic, momentan, decat numărul persoanelor nou-angajate sau reangajate. Practic, în acest moment, în datele oficiale figurează mai multe persoane care fie au fost reactivate (CIM reconfirmate), fie persoane care au fost angajate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS