25.9 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri ANAF nu mai face popriri, dar blochează temporar toți banii din contul unor debitori

ANAF nu mai face popriri, dar blochează temporar toți banii din contul unor debitori

În cazul în care există debitori care nu și-au achitat sumele la termenele legale, Fiscul nu mai poate face popriri clasice pe conturi până pe 25 octombrie. Însă ANAF instituie popriri asigurătorii și sechestru asigurător, in cazul in care debitorul este suspect de neplata. Astfel că unii datornici nu se pot folosi de acei bani din propriile conturi.

Pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, Fiscul nu a mai procedat la măsurile clasice de executare silită a debitorilor. Cu unele excepții. Astfel, nu au mai fost instituite popriri clasice pe conturile datornicilor. Iar alte măsuri de executare silită au fost stopate prin ordonanțe militare. Totuși s-au făcut popriri pe numele celor care au avut probleme penale.

“În perioada stării de urgență/alertă s-a dispus înființarea popririlor pentru recuperarea sumelor dispuse prin hotărâri judecătorești definitive, pronunțate în materie penală, precum și a ajutoarelor de stat a caror recuperare a fost dispusă printr-o decizie a Comisiei Europene/ a furnizorului ajutorului de stat sau a unei instanțe românești”, a informat Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, la solicitarea GdS.

Popriri asigurătorii și sechestre pe conturi și bunuri

Nici cei care aveau datorii către ANAF existente înainte de 21.03.2020 nu au scăpat de vigilența ANAF. Chiar dacă nu s-au putut face popriri efective pe conturi, unii dintre debitori nu și-au putut folosi banii din conturi, în această perioadă.

Potrivit legii, Fiscul a instituit măsuri asigurătorii pe conturile debitorilor. Sumele sunt indisponibilizate temporar. Aceste măsuri vor fi valabile până la data la care se vor putea efectua popriri pe conturile debitorilor. Acea dată este 25.10.2020.

“În perioada stării de urgență/alertă, în cazul contribuabililor care au înregistrat debite fiscale anterioare datei de 21.03.2020, ANAF a instituit măsuri asigurătorii sub forma popririi asigurătorii și sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și/sau imobile proprietate a debitorului, precum și asupra veniturilor acestuia, în cazuri excepționale, respectiv în situația în care există pericolul ca acesta să se sustragă, să își ascundă ori să își risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea”, se arată în răspunsul AJFP Dolj către GdS.


Practic, pe perioada pandemiei este de preferat că firmele cu datorii să își achite debitele către Fisc, decât să li se instituie măsuri asigurătorii pe disponibilitățile banestii din conturi.

Ce se întâmplă cu popririle la finele lunii octombrie

Înainte de pandemie, Fiscul poprea toate conturile debitorilor, în cazul în care aceștia ajungeau la executare silită. De multe ori se reținea de tri ori mai mult decât suma datorată de debitori. În astfel de situații, ANAF le restituia debitorilor, la cerere, sumele încasate în plus în timpul unei executari silite.

Debitorul era pus pe drumuri să ridice poprirea de pe conturi și să își ceară de la Fisc banii încasați în plus. Uneori, ANAF propunea compensarea sumelor încasate în plus cu alte datorii viitoare, conform legislației fiscale. De ani de zile se discuta de posibilitatea popririi unui singur cont al debitorului, în care există disponibilități bănești pentru acoperirea datoriei, dar nu s-a concretizat până acum.


Potrivit legislației adoptate în acest an, ar fi posibilă poprirea electronică, dacă s-ar emite la timp metodologia de aplicare. După data de 25.10.2020 ar trebui să se aplice un Ordin al ministrului Finanțelor Publice, emis în 2020, care se referă la poprirea electronică. Adică, debitorului să i se popreasca de către Fisc doar un singur cont, în care există disponibilități bănești. Și nu toate conturile, cum era până acum. În acest sens, Fiscul trebuie să aibă acces la conturile debitorului. Și să găsească acel cont cu disponibilul necesar pentru achitarea datoriei.


Numai că Ordinul nr 1665/2020 privind transmiterea la distanță actelor de executare și a procedurii de comunicare nu poate fi aplicat, momentan. Potrivit AJFP Dolj, procedura de aplicare a Ordinului 1665/2020 “este în curs de avizare la ANAF”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Parcului Național Yosemite, închis din cauza incendiilor

Incendiile din statul american California au determinat...

ȘTIRI GdS

Profesor de sport, reţinut după ce a întreţinut relaţii...

Un profesor de educaţie fizică din judeţul Tulcea a fost reţinut de poliţişti, după ce a întreţinut relaţii sexuale cu eleve în...

Jaf ca-n filme! Un hoț a coborât cu frânghia...

Doi bărbaţi au pătruns într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei, unul dintre ei coborând în rapel de pe acoperişul blocului, au...

Virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii fără consecinţe notabile

În filmele cu zombi, un „mutant” este o creatură terifiantă. În realitate însă, este normal ca un virus să sufere mutaţii, iar...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a Mobilității. Evenimentul va avea loc în Bănie, în zilele de 19 și 20 septembrie.

Comisia Europeană lansează un plan de acţiune anti-rasism

Comisia Europeană a lansat astăzi un plan de acţiune pentru intensificarea eforturile de combatere a rasismului în blocul comunitar, inclusiv în instituţiile...

Yastremska s-a ţinut tare, dar Simona este mare! Calificare...

Simona Halep a demonstrat încă o dată că este una dintre cele mai valoroase tenismene din lume. Românca a trecut şi de...