10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVești bune din economie. A început să crească numărul de angajați

Vești bune din economie. A început să crească numărul de angajați

Dacă la 1 august se observa o creștere timidă a numărului de angajați, față de 1 iulie, în septembrie constatăm o creștere mai mare a numărului de angajați. Totodată, a crescut numărul firmelor care au angajat personal, până la mijlocul lunii septembrie.

Odată cu reluarea activităților economice, o parte din economie pare că s-a dezmorțit. Acest lucru se observă la numărul de salariați cu contracte de muncă active din Dolj. Declinul numărului de angajați din Dolj pare că s-a încheiat. O economie în derivă nu ar mai (re)crea locurile de muncă pierdute în pandemie sau locuri de muncă noi.

Datele furnizate, la solicitarea GdS, de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj sunt îmbucurătoare. A început să crească numărul de salariați cu contract de muncă, în luna august și, mai ales, în prima jumătate a lunii septembrie. Pot fi angajați care au avut contractele de muncă suspendate pe perioada pandemiei, dar pot fi și persoane care s-au angajat pe posturi nou-înființate.

Deocamdată, creșterea numărului de salariați este timidă. Însă arată un trend. Economia începe să se miște, chiar dacă cererea nu și-a revenit complet în mai multe sectoare de activitate.

Câți salariați noi apar în evidențe

Potrivit datelor de la ITM Dolj, la 1 iulie erau 147.656 de angajați în Dolj. Aceștia erau angajați cu contracte individuale de muncă (CIM) active. Evident, atâția salariati erau înscriși în REVISAL (Registrul Electronic de Evidență a Angajaților din România). La 1 august, numărul de angajați a crescut ușor la 147.675 persoane.

La data de 14 septembrie se observă că numărul de angajați a crescut semnificativ față de 1 august. Astfel, la mijlocul lunii septembrie erau în Dolj 147.890 de persoane care figurau că angajați. În creștere cu 215 persoane față de perioada anterioară analizată.

Este posibil să fie persoane din domeniul HORECA, reangajate de la 1 septembrie, de când s-au redeschis restaurantele. Dar este posibil să fie și angajați noi, în alte domenii si activități economice care au fost reluate sau care și-au intensificat activitatea. De exemplu, firmele de construcții au avut nevoie de mai mulți angajați, ca urmare a asfaltărilor făcute în perioada electorală.


Numărul de angajați activi a început să crească (Sursa datelor: ITM Dolj)

A crescut numărul de angajatori

ITM Dolj a furnizat GdS și lista cu numărul angajatorilor din Dolj care au in evidente angajați. La 1 iulie existau 18.050 de angajatori care aveau angajați cu CIM active. La 1 august a crescut numărul angajatorilor cu o firmă. La 14 septembrie erau 18.282 de firme angajatoare în Dolj, care aveau angajați. Astfel, în septembrie a crescut numărul firmelor care au angajat personal cu 131 de entități economice. Ceea ce înseamnă fie că unele firme și-au rechemat la lucru angajații care avuseseră CIM suspendate, fie că au făcut noi angajări.

Un regres s-a înregistrat la numărul total de contracte de muncă (CIM) încheiate. Dacă în iulie erau 178.598 de CIM, în august au scăzut la 178.144. La 14 septembrie au mai rămas 177.914 contracte de muncă active. Având în vedere că numărul efectiv de angajați este în creștere în perioada analizată, se naște întrebarea de ce a scăzut numărul total de contracte de muncă?

Explicația ar fi aceea că unele persoane care aveau mai multe CIM, la mai multe unități economice au mai renunțat la unele din acele contracte. Sau invers. Firme care aveau mai mulți colaboratori au renunțat la acel personal care mai avea alte CIM la alte firme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS