15.6 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, o metropolă cu străzi neasfaltate

Craiova, o metropolă cu străzi neasfaltate

Datele statistice arată că în anul 2018 existau străzi nemodernizate pe zeci de kilometri de străzi în Craiova. Adică, existau străzi neasfaltate și care nu aveau niciun fel de modernizare până la acea dată. Nici măcar nu erau pietruite. 14% din strazile Craiovei erau neasfaltate.

În era în care unii oameni au ajuns să facă naveta în spațiu – astronauții de la SpaceX și NASA au ajuns la Stația Spațială Internațională cu capsula New Dragon -, unii craioveni abia reușesc să meargă pe străzile din cartierele mărginașe.

Dificultățile apar din cauză că o parte din străzile Craiovei sunt neasfaltate sau nu au nici măcar o formă minimă de modernizare (nici măcar piatră sau beton). Alte străzi sunt cu piatră cubică și nu li s-au adus îmbunătățiri de ani buni. Și totuși, acei craioveni plătesc impozite calculate la nivelul municipiului, pentru că ei locuiesc în Craiova. Teoretic.

GdS a solicitat de la Direcția Județeană de Statistică datele privind numărul total de kilometri de străzi din Craiova, comparativ cu numărul de kilometri de străzi pe care s-au făcut îmbunătățiri.

Lungimea străzilor orășenești din județ, în anul 2018, era de 801 kilometri, potrivit datelor furnizate de către Direcția Județeană de Statistică Dolj. În Craiova figurau 409 km de străzi.

În Băilești erau 86 de km de străzi. În Calafat erau 49 de kilometri. Mai mulți kilometri de străzi erau în Bechet, 79 de km și în Dabuleni – 82 de km. În Filiași figurau 48 de km de străzi, iar în Segarcea, doar 49.

Străzi de pământ, în Craiova? 14% din strazi sunt neasfaltate

Statistică are și date referitoare la numărul de kilometri de străzi care au suferit o îmbunătățire. Lungimea străzilor orășenești modernizate în Dolj este de 575 de kilometri. În Craiova au fost modernizate străzi cu o lungime de 352 de kilometri. Un calcul matematic simplu ne arată că din totalul de 409 kilometri de străzi, cât existau în Craiova, în anul 2018, s-au făcut modernizări, până la acea dată pentru 352 de kilometri.

Înseamnă că în 2018, în Craiova existau străzi cu o lungime totală de 57 de kilometri pe care nu s-a făcut nicio modernizare. Datele ar putea să difere, în anul 2020, dar tot mai există străzi pe care nu s-au făcut modernizări. Inseamna ca 14% dintre strazile Craiovei sunt neasfaltate.

Conform metodologiei de calcul a Direcției de Statistică, la străzi modernizate intră și cele cu piatră cubică. “Lungimea străzilor orășenești modernizate (km) este lungimea străzilor cu imbracaminti din piatră fasonată, astfalt sau beton. Porțiunile pavate cu piatră fasonată cuprind îmbrăcămințile de piatră cubică, paralelipipedică sau alte forme regulate”, se arată în metodologia Statisticii.

Cu alte cuvinte, străzile fără nicio modernizare sunt cele de pământ sau nisip. Sunt acele străzi care nu aveau nici măcar o simplă modernizare, conform datelor statistice. În 2018, în Craiova existau 57 de kilometri de străzi care nu aveau niciun fel de modernizare.

In Craiova existaau in 2018 strazi neasfaltate, cu o lungime totala de 57 de km

Locuitorii din cartierele Catargiu, Brestei și din alte cartiere se plâng de ani buni de calitatea precară a străzilor din zonele în care locuiesc.

La nivelul orașelor și municipiilor din întregul județ, din 801 kilometri de străzi, doar pe 575 de kilometri erau modernizări, în 2018. În total, străzi cu o lungime de 226 de kilometri din orașele și municipiile din Dolj nu erau asfaltate, la dată respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS