22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBeneficiarii reali ai firmelor trebuie să-și declare identitatea

Beneficiarii reali ai firmelor trebuie să-și declare identitatea

Declarația privind beneficiarii reali ai firmelor se depune, în continuare, la Registrul Comerțului. Administratorii care depun declarația pe perioada situației de urgență nu mai trebuie să autentifice documentul la notar sau să obțină dată certă de la un avocat.

Firmele au mai mult timp la dispoziție să depună la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) Dolj Declarația privind beneficiarii reali ai societăților respective.

Legea 129/2019 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, publicată anul trecut, prevede ca toate firmele să depună o declaraţie la Registrul Comerţului privind beneficiarii reali ai societăţii. Era foarte importantă depunerea acestei declaraţii până în iulie 2020, când era termenul final. Sancţiunea pentru nedepunerea declaraţiei poate fi dizolvarea societăţii.

Termenul de depunere a fost prelungit cu trei luni, prin ordonanță militară

OUG 29/2020 prevede că termenul de depunere a declarației se prelungește cu trei luni de la data încetării stării de urgență. Inițial, s-a suspendat depunerea declarației pe perioada situației de urgență. Potrivit OUG 29/2020, în forma inițială: „Art. XI. – (1) Termenul de depunere a declarației privind beneficiarul real, prevăzut de art. 56 alin. (4) și 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, se prelungește cu trei luni de la data încetării stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, iar pe durata stării de urgență se suspendă depunerea acestei declarații”.

Declarația privind beneficiarii reali ai firmelor se putea depune numai după ce erau depuse bilanțurile contabile pe anul anterior. Doar atunci ar fi fost luată declarația în considerare. De asemenea, declarația trebuia transmisă la ORC fie în formă autentică (autentificată de un notar), fie dacă era cu dată certă (dată ce era certificată de un avocat).

Un pont pentru antreprenori. Cum pot depune firmele declarația acum

Totuși, legiuitorul a revizuit situația și a considerat că nu se interzice depunerea declarației pe perioada situației de urgență. Însă acum documentul se depune în anumite condiții. Potrivit unor surse avizate, pe perioada situației de urgență, Declarația privind beneficiarii reali ai firmelor se poate depune fără a fi autentificată la notar sau fără a avea dată certă din partea unui avocat. Numai în această perioadă, documentul se poate depune sub semnătura privată a celui care dă declarația.

Documentul se poate depune la ORC prin două modalități. Fie on-line, cu semnătura electronică a beneficiarului real (deci nu a contabilului firmei, ci a asociatului sau administratorului care este beneficiarul real). Fie se poate depune în format letric, prin poștă. După terminarea stării de urgență se poate depune și la ghișeul ORC Dolj, iar declarația va fi însoțită de copie a CUI-ului firmei.

Termenul de depunere a fost prelungit și pentru asociații și fundații

Potrivit Legii 129/2020, și asociațiile, și fundațiile de pe teritoriul României trebuie să depună Declarația pentru beneficiarii reali, la judecătoriile de care aparțin. Prin art. XI, alin. (2) din OUG 29/2020 se prevede că termenul de depunere se prelungește tot cu trei luni, de la data încetării stării de urgență. Inițial, data-limită prevăzută de Legea 129/2020 până la care asociațiile și fundațiile trebuia să își declare beneficiarii reali era iulie 2020. Acum s-a prelungit termenul de depunere, dar noul termen curge după ce se încheie starea de urgență.

Pe durata stării de urgență se suspendă depunerea declarației și completarea documentelor privind beneficiarii reali ai asociațiilor și fundațiilor, conform OUG 29/2020.

Ce prevede legea, legat de „beneficiarii reali“

GdS a mediatizat situația privind declarația reprezentând beneficiarii reali. Legea 129/2020 are implicații destul de dure pentru cei care nu depun Declarația privind beneficiarii reali.

În accepţiunea Legii, prin beneficiar real se înțelege orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă firma. De asemenea, beneficiarul real ai unei societăţi poate fi persoană fizică în numele căreia „se realizează o tranzacție, o operațiune sau o activitate”.


Legea prevede că depune declaraţia „persoană sau persoanele fizice care dețin ori controlează în cele din urmă o persoană juridică prin exercitarea dreptului de proprietate, în mod direct sau indirect, asupra unui număr de acțiuni sau de drepturi de vot suficient de mare pentru a-i asigura controlul ori prin participația în capitalurile proprii (…)”.

Până la data scrierii acestui articol, sub 15% dintre administratorii și/sau asociații firmelor doljene active au depus declarația respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS