6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreşedintele CAR Top Invest, Mihai Roşculeasa: „Economisirea este un principiu de bază al vieții fiecărei persoane“

Preşedintele CAR Top Invest, Mihai Roşculeasa: „Economisirea este un principiu de bază al vieții fiecărei persoane“

Veniturile unei părţi a populaţiei au crescut în ultimul an. Tendinţa populaţiei este aceea de a nu duce în consum surplusul de venituri. Unele persoane au înţeles importanţa economisirii şi au început să pună bani deoparte.

În acelaşi timp, dobânzile bancare practicate pentru depozitele populaţiei au stagnat. Sau au crescut nesemnificativ, fiind mult mai mici decât rata inflaţiei. Totuşi, există alternative sigure de economisire, despre care nu ştie marea masă a populaţiei. Este vorba despre economisirea sub forma fondului social, la casele de ajutor reciproc (CAR), unde dobânzile sunt real pozitive. Despre această metodă de economisire ne-a vorbit, într-un interviu, preşedintele CAR Top Invest, Mihai Roşculeasa, un specialist cu experienţă de peste zece ani în conducerea unor CAR-uri din Craiova.

Gazeta de Sud: Veniturile populației au crescut în ultima perioadă. Cât este de importantă economisirea, în acest context?

Mihai Roşculeasa: Economisirea este un principiu de bază al vieții fiecărei persoane. Eu cred că oamenii trebuie să îşi creeze obiceiul de a economisi, din vreme, chiar şi sume mici. Este important să se deschidă un cont la o bancă sau un fond social la o casă de ajutor reciproc, pentru ca economisirea să devină mult mai uşoară. Ulterior, economiile pot fi folosite pentru îndeplinirea unor obiective sau pentru rezolvarea unor nevoi urgente.


GdS: Ce alternative sigure de economisire există? 

M.R.: Există trei variante de economisire în mod uzual. Acestea sunt: depozitele bancare, certificatele de trezorerie şi fondurile sociale din cadrul caselor de ajutor reciproc, fiecare cu avantajele sale. Pentru fondurile sociale, dobânda se calculează şi se plăteşte la zi. Nu mai trebuie să se aştepte diferite termene de scadenţă.

„Casele de ajutor reciproc sunt organizaţii asociative necomerciale, organizaţii nonprofit”

GdS: Cum sunt dobânzile practicate de CAR pentru economisirea ca fond social? De ce sunt cele mai mari de pe piață?

M.R.: Elementul de referinţă este unul de natură legislativă, privind organizarea şi funcţionarea celor două tipuri de entităţi care permit economisirea. Băncile oferă o dobândă medie anuală de 3% pe an la depozite. Rolul băncilor este unul comercial. Casele de ajutor reciproc sunt organizaţii asociative necomerciale, organizaţii nonprofit. Scopul lor este întrajutorarea financiară a membrilor, iar excedentul realizat, „profitul“, în termeni comerciali, se împarte în totalitatea membrilor.

Dacă profitul unei băncii se transferă acţionarilor săi, excedentul unei case de ajutor reciproc este acordat membrilor săi. Acest principiu funcţionează în activitatea curentă. Alt element care face diferenţa este gradul de rentabilitate al unei case de ajutor reciproc, fapt care ne permite să acordăm o bonificaţie de 7% pe an cu capitalizare, aspect ce ţine în mod special de calitatea membrilor noştri.


Cât câştigă o persoană cu fond social la CAR


GdS: Puteți să faceți un calcul comparativ? Dacă o persoană depune la bancă un depozit de 10.000 de lei, cât câștigă pe an și cât ar câștiga dacă aceeași suma este depusă ca fond social la CAR Top Invest?

M.R.: La o bancă ar câştiga, în medie, o sumă de 300 de lei. La CAR Top Invest suma câştigată este de 700 de lei, neimpozabilă, fără niciun fel de comisione.


GdS: Care este dobânda practicată în acest an de CAR Top Invest? Dobânda se indexează cu rata inflației? 

M.R.: Da, dobânda se indexează cu prognoza de inflaţie afişată de BNR pentru anul în curs. Se stabileşte la începutul anului şi este valabilă, în general, pe tot parcursul anului calendaristic. Pot fi excepţii, dacă rata inflaţiei creşte mai mult decât cea prognozată, atunci şi noi mărim dobânda acordată membrilor, ca aceştia să nu simtă că inflaţia le erodează câştigul. Aşa cum am spus, dobânda la fondurile sociale oferită membrilor este pentru anul 2020 de 7% cu capitalizare.


GdS: Economiile populației plasate la CAR sub forma fondului social sunt economii sigure?

M.R.: Sunt foarte sigure. Împrumuturile se acordă după o atentă analiză şi numai cu giranţi. Contractele de împrumut sunt titluri executorii în conformitate cu Legea nr. 122/1996. CAR Top Invest oferă, mai întâi de toate, un avantaj pe care membrii săi îl apreciază întotdeauna: dobânda de 7% pe an cu capitalizare. Este o dobândă mult mai mare decât ce oferă alte societăți de economisire, iar acest lucru este realizat din dorința de a încuraja oamenii să economisească, iar în timp, economiile lor să crească.

Dobânda oferită de noi membrilor CAR nu este impozitată, conform Legii Codului Fiscal nr. 227/2015, art. 93, lit. b, care face ca fondurile sociale să nu fie impozitate. De asemenea, noi funcționăm după principiul potrivit căruia tot excedentul, adică „profitul“, este redistribuit către membrii CAR.

Desigur că, pe lângă această dobândă de 7% care este oferită membrilor, o parte din excedent este distribuit către fondul de risc intern, în rezervele statutare sau către resursele interne ale CAR-ului. 


Cum poate acţiona Fondul de Garantare al CAR


GdS: Ce este Fondul de Garantare al CAR și care este scopul înființării acestei entități?

M.R.: Scopul este sprijinirea şi întrajutorarea caselor de ajutor reciproc aflate temporar în situaţii financiare precare, în vederea rambursării fondurilor sociale către membrii acestora, supravegherea activităţii caselor pentru protejarea fondurilor sociale ale membrilor CAR prin introducerea la casele de ajutor reciproc membre, a standardelor financiare prudenţiale şi sprijinirea activităţii, prin schema de întrajutorare.

De asemenea, ne propunem organizarea, împreună cu alte instituţii abilitate, de cursuri de instruire şi pregătire financiară de gestionare a riscului, elaborarea regulamentelor ce decurg din activitatea principală, a normelor şi procedurilor, în acord cu schema de întrajutorare.


GdS: Cum poate sprijini Fondul de Garantare CAR-urile membre? 

M.R.: În primul rând, prin supravegherea activităţii, în sensul de a nu lăsa o casă să ajungă într-o situație financiară precară, de a emite avertismente și de a oferi soluții de redresare. În situația în care nu intervine o îmbunătățire a situației, vom informa public membrii acelei case și vom proceda la lichidarea juridică în instanță.

Dar, cel mai important aspect este ajutorul financiar acordat unei case pentru acoperirea imediată a unei retrageri de fond social, niciun membru, indiferent de valoarea fondului social, nu trebuie să aștepte mai mult de 30 de zile restituirea sumei, decât dacă au fost alte înțelegeri punctuale între părți.


Ce este Grupul de Microfinanţare


GdS: Ați lansat recent site-ul www.microfinantare.ro. Ce informații primesc cei care accesează acest site?

M.R.: Informații relevante despre Grupul de Microfinanţare format din case de ajutor reciproc, Fondul de Garantare și Uniunea CAR Armonia.Practic am sintetizat acele informații de care un membru sau un potențial membru are nevoie pentru a economisi, a accesa un împrumut sau pentru a vedea comparativ cu alte CAR beneficiile calității de membru Top Invest.

Vă invit să accesați site-ul www.microfinantare.ro și să obțineți toate informațiile, pentru ca decizia de a economisi sau de a vă împrumuta să o luați după ce toate aspectele acestui proces au fost clarificate.


„Oamenii trebuie să înțeleagă necesitatea de a fi chibzuiți”


GdS: Dacă există persoane care încă nu au decis să apeleze la serviciile de microeconomisire și microcreditare ale unei CAR, care ar fi argumentul dumneavoastră cel mai important pentru ca aceste persoane să ia decizia rapid?

M.R.: Oamenii trebuie să înțeleagă necesitatea de a fi chibzuiți și de a pune, treptat, bani deoparte. Apoi, este nevoie ca ei să vină la sediul casei noastre, care este destul de simplu de găsit, fiind situat într-o zonă centrală, vizavi de Casa de Pensii Dolj.

Aici, după ce persoana va primi toate informațiile cu privire la ce înseamnă să fii membru al unei Case de Ajutor Reciproc și care sunt avantajele de care va beneficia, persoana respectivă poate să depună orice sumă dorește în fondul social. Întotdeauna la sediul CAR Top Invest sunt persoane disponibile care să stea de vorbă cu cei interesați și să le ofere toate detaliile cu privire la orice aspect îi preocupă pe viitorii membri. Primul pas este schimbarea mentalității.


GdS: Unde vă pot găsi persoanele interesate să obţină informaţii?

M.R.: Sediul nostru este situat în Craiova, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 19, Bl. 97 A, parter, vizavi de Casa de Pensii Dolj. Ne pot contacta la telefon 0351.44.55.33 sau pe e-mail, la [email protected] şi pot găsi informaţii despre noi pe www.microfinantare.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS